16 C
Athens

Παροχές, σταθερότητα και… τρίτη θητεία – Το «γαλάζιο» αφήγημα του 2027

Στην αντεπίθεση δείχνει να περνάει το Μαξίμου, μετά το Πάσχα, ποντάροντας σε ένα «σερί» θετικών ειδήσεων και στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων, προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, που σήμερα δημιουργεί αβεβαιότητα, λόγω του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού, βάσει των δημοσκοπήσεων.

Του Κώστα Πασίση 

Η στρατηγική που άρχισε να ξετυλίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτον, στην ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων. Η κυβέρνηση θέλει να ξαναπάρει τον έλεγχο της κατάστασης θέτοντας η ίδια  την  πολιτική ατζέντα.

Δεύτερον, στη στήριξη κοινωνικών ομάδων μέσω «ειδικών» παροχών, κυρίως προς συνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ενοικιαστές, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και της συσπείρωσης του κόμματος του.

Τρίτον, στην προβολή του διλήμματος «σταθερότητα ή περιπέτειες», με σαφή αναφορά στο παρελθόν και στην πόλωση, προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα του πρωθυπουργού ως εγγυητή της ομαλότητας.

Ο συνδυασμός αυτός στοχεύει όχι μόνο σε ένα πολιτικό «ριμπάουντ» αλλά και στην ανακοπή των διαρροών προς τα δεξιά της ΝΔ, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί το γαλάζιο επιτελείο, βλέποντας τα υψηλά ποσοστά της Ελληνικής Λύσης και της Φωνής Λογικής, αν και η τελευταία βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Η στήριξη στους συνταξιούχους και η επιστροφή ενός ενοικίου στα νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα, δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανάγκη για κοινωνικά αντανακλαστικά, κυρίως μέσα σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης ακρίβειας.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η «εικόνα» της ΝΔ  είναι βελτιωμένη, αλλά εύθραυστη, γεγονός που δε δημιουργεί πολιτική ασφάλεια, αλλά μάλλον δίνει ένα ψυχολογικό αβαντάζ, που ενισχύεται από την έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Σε αυτή τη βάση το Μαξίμου, αποφεύγει τους πανηγυρισμούς και κοιτάζει να κρατήσει τις εσωκομματικές  ισορροπίες για να καλύψει τα νώτα του σε μια δύσκολη  περίοδο.

Φημολογείται ότι οι μετα-πασχαλινές δημοσκοπήσεις της επόμενης εβδομάδας, θα επιβεβαιώσουν την ανακοπή της κυβερνητικής φθοράς και θα καταγράφουν μικρή άνοδο, προφανώς λόγω των τελευταίων φιλολαϊκών εξαγγελιών.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΘ αναμένεται να λειτουργήσει ως το κεντρικό σημείο επανασύνδεσης με κρίσιμες κατηγορίες ψηφοφόρων, ενόψει και του μεγάλου στόχου, που είναι οι εκλογές του 2027.

Η αμιγώς στοχευμένη  δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία δείχνει αυτοπεποίθηση, αλλά και ανάγκη να κλείσει εσωτερικά «μέτωπα» και ο νοών νοείτω…

Το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνιση τους σε μερίδα του τύπου και  σενάρια αποσταθεροποίησης της ενότητας της ΝΔ, που ενόχλησαν την ηγεσία του κόμματος.

Διάψευση μεν, αλλά…

Ένα έτερο θέμα που συζητείται εντόνως εσχάτως στα πολιτικο-δημσιογραφικά στέκια είναι ο εκλογικός νομός, που θέτει  ψηλά τον πήχη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Η άρνηση αλλαγής του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρώτη ανάγνωση αποκαλύπτει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πολιτικούς συμβιβασμούς που κάλλιστα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως αδυναμία ελέγχου της κατάστασης.

Ωστόσο στη «γαλάζια» Παράταξη είναι κοινό μυστικό ότι το θέμα συζητείται και μάλιστα λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του εισηγήσεις που προτείνουν αλλαγή του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, από το 3% στο 5%, στο πλαίσιο δομικών αλλαγών του εκλογικού νόμου, προς αποφυγή παρερμηνειών…

Το επιχείρημα είναι ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας.

Εν κατακλείδι εκείνο που λέγεται είναι ότι αν η ανάκαμψη της ΝΔ δεν παγιωθεί, η πίεση για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επανέλθει, ίσως και δριμύτερη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ