Στην άμεση ελάφρυνση καθημερινών βαρών, όπως η στέγαση και το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, στοχεύουν οι φιλολαϊκές ανακοινώσεις-έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος φαίνεται θέλει να μετατρέψει την «επιτυχία των αριθμών» σε «ευημερία των πολλών».
Του Κώστα Πασίση
Το κύριο χαρακτηριστικό των μέτρων είναι η μονιμότητα τους, με ημερομηνία έναρξης την τρέχουσα χρονιά.
Επί της ουσίας πρόκειται για αλλαγή αφηγήματος. Η προσωρινή στήριξη, μέσω εκτάκτων επιδομάτων, γίνεται διαρθρωτική πολιτική, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.
Το Μαξίμου επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από την τακτική «δώσε κάτι λίγο τώρα και βλέπουμε…», που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Το βασικότερο όμως είναι ότι οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στο μέσο της διακυβέρνησης, όπερ σημαίνει ότι η παρέμβαση δεν αποτελεί προεκλογικό «χαρτζιλίκι», όπως συνηθιζόταν μέχρι πρότινος, απ όλα τα κόμματα διαχρονικά, αλλά κομμάτι μιας σταθερής οικονομικής στρατηγικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι η χώρα πλέον μπορεί να «αντέξει» το κόστος των μέτρων, τονίζοντας επί της ουσίας ότι δε φοβάται το αύριο.
Οι τρεις προτεραιότητες
Οι τρεις πυλώνες των νέων μέτρων αντανακλούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Την ανακούφιση των πολιτών από το πρόβλημα της στέγης, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.
Η απόφαση να επιστρέφεται κάθε Νοέμβριο ένα πλήρες ενοίκιο στους ενοικιαστές αποτελεί κίνηση που απευθύνεται σε ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Η στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τους νέους που επιθυμούν να ανεξαρτητοποιηθούν, έχει εξελιχθεί σε σημαντική πρόκληση.
Η μόνιμη στήριξη 1,5 εκατομμυρίου χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και ατόμων με αναπηρία με 250 ευρώ ετησίως αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης.
Το μέρισμα αυτό, ενισχύει το εισόδημα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, προσφέροντας αξιοπρέπεια και ανακούφιση σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Παράλληλα, η δέσμευση για συνέχιση προγραμμάτων όπως το «Σπίτι μου ΙΙ» και το «Ανακαινίζω» υπογραμμίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον της χώρας.
Με την επιτάχυνση των δημοσίων έργων και την προώθηση κοινωνικών δράσεων, η κυβέρνηση όχι μόνο ενισχύει την ανάπτυξη, αλλά δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία, που αποτελεί, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία.
Η ανακοίνωση των νέων οικονομικών πρωτοβουλιών από τον Πρωθυπουργό δεν αποτελεί μόνο έναν απολογισμό επιτυχίας, αλλά κυρίως μια δέσμευση για το μέλλον, ότι η πρόοδος της χώρας θα μετατρέπεται σε πραγματικό όφελος για τους πολίτες. Και ότι κυβέρνηση θα επιστρέφει τα οφέλη της ανάπτυξης με δίκαιο και στοχευμένο τρόπο.
Άλλο ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2024, όπως επιβεβαιώθηκε από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, δεν είναι αποτέλεσμα τύχης.
Αντίθετα είναι «καρπός» σκληρής δουλειάς και σοβαρών μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν την ανάπτυξη και περιόρισαν τη φοροδιαφυγή.
Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, το σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και τα αυξημένα δημόσια έσοδα αποδεικνύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά σταθερότητας και προοπτικής.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο επίλογος της παρέμβασης του.
«Συνεχίζουμε λοιπόν και να είστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες, τα καλύτερα έρχονται», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιουργώντας ένα κλίμα ελπίδας ότι τα καλά νέα για την κοινωνία δεν τελείωσαν …χθες αλλά θα έχουν και συνέχεια, με πρώτο σταθμό τη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.