19.8 C
Athens

Εκπαίδευση: Η διπλή μεταρρύθμιση – άνοιγμα στο μέλλον – Γράφει ο Μακάριος Λαζαρίδης

Σε μια εποχή που η αμφισβήτηση περισσεύει και η απαξίωση του δημόσιου διαλόγου γίνεται συχνά κανόνας, υπάρχουν τομείς στους οποίους η αλλαγή είναι μετρήσιμη, ουσιαστική και – κυρίως – ελπιδοφόρα. Η Παιδεία είναι ένας από αυτούς.

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη*

Δεν είναι πια θεωρητικό ζητούμενο. Είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα της ποιότητας, της εξωστρέφειας και των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση χτίζεται βήμα-βήμα. Και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση.

Η ελληνική εκπαίδευση ζει μια ιστορική μεταμόρφωση. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα φωτός, η χώρα μας επιλέγει να μην μένει στο περιθώριο. Αντί να φοβόμαστε την αλλαγή, την αγκαλιάζουμε – με δύο επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το τοπίο: τα Πρότυπα/Ωνάσεια Σχολεία και τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Η επιτυχία και η δυναμική του θεσμού των Προτύπων, Πειραματικών και Δημόσιων Ωνασείων Σχολείων δεν είναι απλώς ενθαρρυντική. Είναι ενδεικτική μιας κοινωνίας που διψά για ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, με ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή ταχυτήτων.

Μόνο το σχολικό έτος 2025-2026, σχεδόν 25.000 γονείς και μαθητές επέλεξαν να διεκδικήσουν μια θέση στα Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. Δεν είναι στατιστικό. Είναι απόδειξη ότι όταν η Πολιτεία χτίζει με σχέδιο και όραμα και η κοινωνία ανταποκρίνεται.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

  • Πάνω από 9.000 αιτήσεις για Πρότυπα Σχολεία
  • Πάνω από 12.000 για Πειραματικά
  • Και 3.274 αιτήσεις για 1.166 θέσεις στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, που λειτουργούν ήδη με επιτυχία σε 12 σημεία της χώρας.

Τα Ωνάσεια Σχολεία, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, δημιουργούν ένα νέο πρότυπο δημόσιου σχολείου: με κοινωνικό πρόσημο, σύγχρονα προγράμματα, ίσες ευκαιρίες, χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς.

Και όσο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γίνονται βήματα προόδου, άλλο τόσο σημαντικά είναι τα όσα συμβαίνουν στην Τριτοβάθμια. Η ψήφιση του νόμου για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα ήταν μια ιστορική στιγμή. Ήταν η απάντηση στις χαμένες ευκαιρίες των δύο προηγούμενων δεκαετιών. Ήταν, τελικά, πράξη ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Από την προσέλκυση παγκοσμίως αναγνωρισμένων πανεπιστημίων, έως την ενίσχυση της οικονομίας, την τόνωση της απασχόλησης και – το πιο σημαντικό – τον περιορισμό της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη:

  • Το ΑΕΠ της χώρας θα ενισχυθεί κατά 10,2 δισ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια
  • Θα δημιουργηθούν πάνω από 73.000 θέσεις εργασίας
  • Τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ
  • Και μέσα στη δεκαετία, η συνολική οικονομική επίδραση θα φτάσει τα 44 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν είναι απλώς μεταρρύθμιση. Είναι στρατηγική για την πρόοδο. Είναι ένα άνοιγμα στο μέλλον, με γνώση, ποιότητα, επιλογή και ευκαιρίες για όλους.

Στο ερώτημα λοιπόν «ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός;», η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Προοδευτικός είναι εκείνος που τολμά, που ανοίγει δρόμους, που εμπιστεύεται τη νέα γενιά και επενδύει στην Παιδεία με πράξεις – όχι με λόγια.

Η Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών χτίζεται σήμερα. Και η εκπαίδευση είναι το πιο σταθερό της θεμέλιο.

* Ο Μακάριος Β. Λαζαρίδης είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος – Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ