Κίνηση υψηλού διπλωματικού συμβολισμού, με ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω σύσφιξη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αποτελεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, την Κυριακή.
Του Κώστα Πασίση
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένιαμιν Νετανιάχου, και τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με το Ισραήλ, ειδικά σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με δεδομένο επίσης ότι οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, η επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Ισραήλ στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και διπλωματικής αυτοπεποίθησης.
Παράλληλα είναι ευνοϊκό και το timing καθώς συνέπεσε και με τα εγκωμιαστικά σχόλια του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα που ενισχύουν την εικόνα της Αθήνας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ουάσιγκτον αλλά και στην Ευρώπη.
Έτσι το «δίκτυο» συνεργασίας Ελλάδα – Ισραήλ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια περιοχή (Αν. Μεσόγειο) όπου οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και με ανοικτό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της έντασης ανά πάσα στιγμή…
Στην ατζέντα της συνάντησης κυριαρχεί το φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των τριών χωρών, αλλά θα τις καταστήσει και κρίσιμους κόμβους στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.
Η διασύνδεση αυτή, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, αποτελεί ένα βήμα προς την απεξάρτηση από παραδοσιακές πηγές ενέργειας και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών, αν και οι τελευταίες δε φαίνεται να είναι οι …αγαπημένες του νέου πλανητάρχη.
Παράλληλα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα πεδίο όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται κοινά συμφέροντα, αλλά και αντιπάλους, με την Τουρκία να προβάλλει συνεχώς διεκδικήσεις, με μηδενικό έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο.
Η ελληνική πλευρά βλέπει στο Ισραήλ έναν ισχυρό σύμμαχο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις παρενοχλήσεις στις εργασίες πόντισης του καλωδίου στα διεθνή ύδατα.
Η Άγκυρα, με τη στάση της, έχει δείξει ότι δεν αποδέχεται το εν λόγω έργο. Ωστόσο η Αθήνα, επιδιώκει να «θωρακίσει» το σχέδιο μέσω της ενεργού εμπλοκής του Ισραήλ.
Ενώ μόλις προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα συνεχιστεί κανονικά.
Αμυντική συνεργασία
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου θα τεθεί επί τάπητος και το επίσης καυτό ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών όπου ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και πολλά βήματα προς τα εμπρός.
Στη βάση αυτή, είναι πιθανό να συζητηθεί η προμήθεια του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας «Σιδηρούς Θόλος» από την Ελλάδα.
Το εν λόγω σύστημα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην αναχαίτιση ρουκετών και πυραύλων, της Χαμάς και όχι μόνο…
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την απόκτηση ενός αντιαεροπορικού θόλου για να ενισχύσει την άμυνα της, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Τουρκία.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι οι εταιρείες που αναμένεται να υποβάλουν προσφορές είναι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο Πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου ανήκει στους συνομιλητές του Ντόναλντ Τραμπ, λόγω του πανίσχυρου ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ και αυτό σήμερα για τη χώρα μας έχει ξεχωριστή διπλωματική αξία.