Με το στεγαστικό να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, με τις τιμές πώλησης, αλλά και ενοικίασης των ακινήτων να βρίσκονται στα ύψη λόγω της χαμηλής προσφοράς, υπάρχουν περίπου 8.000 ακίνητα αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ που δεν έχουν…ιδιοκτήτη, καθώς δεν υπάρχουν ή αναζητούνται οι κληρονόμοι.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο και παρουσιάζει σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία εκκαθάριση των περιπτώσεων σχολάζουσας κληρονομιάς, ώστε να μειωθεί ο χρόνος από τα 10-15 έτη που είναι σήμερα στους 6 έξι μήνες.
Αρχικά, μέσω του Μητρώου Πολιτών θα ελέγχεται, με τη χρήση και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, εάν για ένα ακίνητο υπάρχουν κληρονόμοι, αν έχουν γίνει αποποιήσεις ή αποδοχές κληρονομιάς ώστε οι περιουσίες είτε να περιέρχονται στους νόμιμους δικαιούχους είτε στο δημόσιο.
Πιστοποιημένοι εκτιμητές από το σχετικό μητρώο θα πραγματοποιούν άμεση αποτίμηση της αξίας της περιουσίας πριν από τον ορισμό κηδεμόνα και εκκαθαριστή.
Έπειτα, ανάλογα με την αξία του κάθε ακινήτου, την εκκαθάριση θα αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες, δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες. Αναλυτικά:
-Για περιουσίες έως 20.000 ευρώ, η εκκαθάριση θα γίνεται από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες με τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας.
-Για περιουσίες από 20.000 έως 1 εκατ. Ευρώ, την ευθύνη θα έχουν λογιστές, δικηγόροι και ελεγκτικές εταιρείες.
-Για περιουσίες άνω του 1 εκατ. Ευρώ, η διαδικασία θα ανατίθεται αποκλειστικά σε ελεγκτικές εταιρείες.
Τα ακίνητα που θα απομένουν μετά την εκκαθάριση θα αξιοποιούνται άμεσα για κοινωνική κατοικία, ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και προγράμματα προσιτής στέγασης.
Σημειώνεται ότι το ισχύον πλαίσιο είναι πολύ χρονοβόρο, καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε χρόνια για να αναγνωριστεί μια περιουσία ως σχολάζουσα (χωρίς κληρονόμο) και να περάσει στο Δημόσιο, ενώ η διαδικασία εκκαθάρισης διαρκεί άλλα πέντε ή και περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα χιλιάδες ακίνητα να παραμένουν ανεκμετάλλευτα και εγκαταλελειμμένα.
Μάλιστα, εκτός από τα ακίνητα, οι σχολάζουσες κληρονομιές αφορούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως τραπεζικές καταθέσεις ή έργα τέχνης, ανεβάζοντας τη συνολική περιουσία που…ρημάζει ακόμα και στα 5 δισ. ευρώ.