14.4 C
Athens

Πρόταση δυσπιστίας: Πώς ο Κ.Μητσοτάκης έκανε την ανατροπή με θεσμικές αλλαγές

Με καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ολοκληρώθηκε η τριήμερη κοινοβουλευτική σύγκρουση για την τραγωδία στα Τέμπη, με την κυβέρνηση να αποδομεί το έωλο αφήγημα της συγκάλυψης και την Αντιπολίτευση να «ανακυκλώνει» την τοξικότητα, χωρίς να αποκομίζει πολιτικά κέρδη  σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Του Κώστα Πασίση 

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης  απάντησε με σαφήνεια τόσο στην κριτική της αντιπολίτευσης όσο και στις προσδοκίες της κοινωνίας, ενώ παράλληλα έστειλε μηνύματα αποφασιστικότητας, θεσμικότητας και πολιτικής σταθερότητας.

Ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής αποφασισμένος να κερδίσει τις εντυπώσεις και την κλονισμένη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, μετά την τραγωδία των Τεμπών και ανακοίνωσε καινοτόμες πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έκαναν  τη …διαφορά στη χθεσινή σκληρή σύγκρουση.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει συνταγματικά το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, προκαλώντας την αντιπολίτευση να συμφωνήσει και σε αλλαγές όπως η αξιολόγηση στο δημόσιο και το άρθρο 16 για την ανώτατη εκπαίδευση.

Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και τόνισε τη σημασία της οικονομικής πολιτικής και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη της χώρας.

Πρόκειται για θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς άξονες της ομιλίας του.

Μήνυμα ευθύνης για την τραγωδία των Τεμπών

Ο δεύτερος ήταν το δυστύχημα στα Τέμπη, ένας από τους βασικούς λόγους της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Αναλαμβάνοντας εκ νέου την πολιτική ευθύνη, ξεκαθάρισε ότι η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα αποφανθεί, και ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην εκμεταλλεύεται πολιτικά το τραγικό συμβάν.

«Αν υπήρξαν αστοχίες στο πεδίο, αυτές θα διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Κανείς δεν θα δικαστεί από λαϊκά δικαστήρια και ούτε θα προεξοφληθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα της δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

Επίσης έκανε λόγο για τις διαχρονικές ευθύνες του «βαθέος κράτους», καλώντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσουν τις δικές τους ευθύνες.

Σε πρώτο πλάνο η Άμυνα 

Ο τρίτος άξονας είχε ως στρατηγική κατεύθυνση την εξωτερική πολιτική και την άμυνα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση άναψε το «πράσινο φως» για την εθνική ρήτρα διαφυγής που λύνει τα χέρια πολλών κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας για την περαιτέρω θωράκιση της.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής πολιτικής της χώρας, προαναγγέλλοντας διάλογο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της επόμενης δωδεκαετίας.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να διατηρήσει ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις διεθνείς αναταράξεις και τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μίλησε για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως η πιθανή επέκταση της πυρηνικής ομπρέλας από τη Γαλλία.

Η  αντιπολίτευση του «πάμε και ότι βγει»

Ο τέταρτος άξονας της ομιλίας του αφορούσε – όπως αναμενόταν – την Αντιπολίτευση που προκάλεσε την πρόταση δυσπιστίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη εν λόγω πρωτοβουλία ως κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού, κατηγορώντας την αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι συμμαχεί με λαϊκιστικές και μηδενιστικές δυνάμεις, εξυπηρετώντας τον «αντισυστημισμό» και νομιμοποιώντας τον λαϊκισμό.

Είσαστε η αντιπολίτευση του «πάμε και ότι βγει», είσαστε «ο αντίλαλος της δικιάς σας ανεπάρκειας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προς διαγραφή ο Κυριαζίδης

Επιπλέον στην αρχή της ομιλίας καταδίκασε κατηγορηματικά την επιεικώς απαράδεκτη δήλωση του βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αποκτήσουν παιδί.

Η παραπομπή του εν λόγω βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής σηματοδοτεί μια σαφή πολιτική κίνηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που – όπως λένε συνεργάτες του – θέλει να τονίσει ότι η κυβέρνηση και το κόμμα δεν ανέχονται συμπεριφορές που προσβάλλουν τις γυναίκες ή μειώνουν το πολιτικό ήθος της παράταξης.

Η άμεση και απόλυτη αποδοκιμασία από την κυβέρνηση, δείχνει ότι πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο δεν χωράει ανοχή ή «δεύτερες ευκαιρίες», ιδιαίτερα σε μια περίοδο που θέματα σεβασμού των γυναικών, ισότητας και αξιοπρέπειας βρίσκονται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Ενώ αποτελεί και ένα «καθαρό» μήνυμα προς το εσωτερικό της παράταξης, ότι η ηγεσία δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές που αμαυρώνουν την εικόνα της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ