17 C
Athens

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα ενόψει των συγκεντρώσεων της Παρασκευής

Πολλαπλά πολιτικά μηνύματα έστειλε με την εισαγωγική τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενόψει της επετείου της τραγωδίας των Τεμπών και των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Πρωθυπουργός προς αποφυγή πολιτικών παρερμηνειών και …λάθος συμπερασμάτων, ήταν να χωρίσει τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις σε δύο κατηγορίες:

Τους πολίτες που θα κατέβουν στους δρόμους με ειλικρινή διάθεση μνήμης και απόδοσης  δικαιοσύνης.

Και δεύτερον στους πολιτικούς και τους «κύκλους» που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία για αποσταθεροποίηση της χώρας.

Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να απονομιμοποιήσει τις πολιτικές επιθέσεις της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα να πει στην οργισμένη κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές συγκεντρώσεις αλλά είναι κατά της εργαλειοποίησης τους.

«…κάποιοι επιθυμούν να μετατρέψουν αυτό το συλλογικό πένθος σε μία ευκαιρία ενός νέου διχασμού, να καπηλευτούν τον πόνο ως μοχλό των δικών τους σκοπιμοτήτων και να υποβιβάσουν την οδύνη για ένα τραγικό δυστύχημα σε ένα φτηνό κομματικό σύνθημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας με νόημα ότι «εμείς έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της εσωτερικής σταθερότητας και της ομαλότητας στην πατρίδα μας».

Με φράσεις όπως «η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις “πάνω” και τις “κάτω” πλατείες» και «όσοι οραματίζονται βίαιες ανατροπές, θα μας βρουν απέναντι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια σε ευρύτερο κύμα πολιτικής αναταραχής και διακοπής της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Το …υπονοούμενο είναι σαφές: η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει επανάληψη σκηνών όπως αυτές των πλατειών των «Αγανακτισμένων» ή των επεισοδίων που σημάδεψαν παλαιότερες διαδηλώσεις, με τις γνωστές συνέπειες.

Ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ που διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό, πέταξε το γάντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα κάλεσε ευθέως την Αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία.

Και αυτή είναι άλλη μια «καλοζυγισμένη» κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, με δεδομένο ότι αν η αντιπολίτευση δεν το κάνει, θα φανεί ότι απλώς καταγγέλλει χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες…

Ενώ αν κάνει το βήμα η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να την απορρίψει, συσπειρώνοντας τη Νέα Δημοκρατία και μετατρέποντας τη διαδικασία σε επίδειξη δύναμης.

Ενώ όσον αφορά τη φράση του ότι «στη Δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν», που μπέρδεψε και  θορύβησε την Αντιπολίτευση, συνεργάτες του Πρωθυπουργού έσπευσαν να καθησυχάσουν τους …ανησυχούντες, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Επίσης με την επισήμανση του στη φωτιά στο Μάτι και στο πώς αυτή αποτέλεσε εφαλτήριο για μια καλύτερη πολιτική προστασία, επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι η τραγωδία των Τεμπών δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησής του, αλλά ένα χρόνιο πρόβλημα.

Έμμεσα, ζήτησε από την κοινωνία να δώσει χρόνο και εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του ώστε να βελτιώσει τις σιδηροδρομικές υποδομές.

Πολιτική σταθερότητα και παρεμβάσεις…

Εκτός των ηχηρών μηνυμάτων ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή τοποθέτηση του επιχείρησε να πείσει την κοινωνία ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη επιλογή που διασφαλίζει την απρόσκοπτη πορεία της χώρας, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, με πολλά μέτωπα ανοικτά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό…

Μέσα σε αυτόν το πολιτικό χαμό, μετά τον Αντώνη Σαμαρά, έκανε την εμφάνιση του και ένας άλλος πρώην, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναζητεί απ ότι φαίνεται την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Με άρθρο του για τα Τέμπη στην εφημερίδα των συντακτών, επιχείρησε να ανατρέψει το κυβερνητικό αφήγημα περί αποσταθεροποίησης, λέγοντας ότι …η κοινωνική αντίσταση και οι λαϊκές κινητοποιήσεις δεν είναι αποσταθεροποίηση, αλλά πράξεις υπεράσπισης της δικαιοσύνης…

Για να λάβει την απάντηση: «καλύτερα να σιωπάς παρά να μιλάς», σύμφωνα με τις  κυβερνητικές πηγές οι οποίες υπενθύμισανότι επί των ημερών του στήθηκε το  «παραυπουργείο Δικαιοσύνης» (σύμφωνα με τον Σταύρο Κοντονή) και ότι δύο υπουργοί του καταδικάστηκαν αμετάκλητα για παράβαση καθήκοντος και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ