Λίγες ημέρες πριν τη συγκέντρωση της Παρασκευής για την τραγωδία στα Τέμπη στο πολιτικό σκηνικό επικρατεί μεγάλη ένταση. Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να κινείται με προσοχή, επιχειρώντας να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλοθι για εκτροπή…
Του Κώστα Πασίση
Η στρατηγική αυτή δείχνει ότι στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται το πόσο εύθραυστο είναι το κλίμα στην κοινωνία, με το θυμό και την οδύνη για τα Τέμπη να παραμένουν έντονα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για οποιαδήποτε κλιμάκωση στο πεδίο…
Οι προσεκτικές δηλώσεις και γενικότερα οι χαμηλοί τόνοι αφορούν την κοινωνία καθώς κάποιοι υπουργοί, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης με τα υπερβολικά… ξεσπάσματα του, έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από τα υπάρχοντα…
Αντίθετα το Μαξίμου αναπροσαρμόζει τη ρητορική του έναντι της αντιπολίτευσης που επιμένει να μιλά για συγκάλυψη και να ζητά την πτώση της κυβέρνησης.
Έτσι, η γραμμή των «χαμηλών τόνων» έναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα πολιτικό «σφυροκόπημα» προς την Αντιπολίτευση η οποία όπως τονίζεται βάζει «μπουρλότο» στο πολιτικό σκηνικό για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες, κορυφαίοι υπουργοί, χωρίς καν να ρωτηθούν εξαπολύουν συντονισμένα πυρά κατά παντός …υπευθύνου, είτε λέγεται Ανδρουλάκης, Φάμελλος ή Ζωή Κωνσταντοπούλου, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «δεν μπορεί να αλωνίζει ανενόχλητη, παριστάνοντας τη δικαστή και τον ιεροεξεταστή».
Ωστόσο χθες η κυβέρνηση απάντησε και στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έκανε άλλη μια έκτακτη εμφάνιση … guest star, αυτή τη φορά για τα Τέμπη και όχι για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι η «δεν νοείται η κυβέρνηση να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν».
«Αλίμονο αν μας πέρναγε από το μυαλό να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων. Ούτε το έχουμε κάνει, ούτε θα το κάνουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.
Η μεθαυριανή συγκέντρωση αποτελεί σημείο αναφοράς για το κυβερνητικό επιτελείο που ρίχνει όλο το βάρος στη διαχείριση της με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να έχει λάβει εντολές για περιφρούρησης της.
Στη Κατεχάκη όλοι βρίσκονται σε «συναγερμό» καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τα social media δεν προοιωνίζουν μια ειρηνική διαδήλωση. Ωστόσο στο Μαξίμου δε θέλουν να δουν εικόνες ακραίας καταστολής.
«Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε μια διαδικασία να μιλήσουμε για προβοκάτσια», είπε ο κ. Μαρινάκης, όμως κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τη στάση και τη ρητορική της οδηγεί στα άκρα. «Ένας εκ των σκοπών μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης είναι μέσα από την παραπληροφόρηση, μέσα από την παραπλάνηση να οδηγηθούμε σε εντάσεις, σε μία έκρηξη. Το θέλουν αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην προκειμένη περίπτωση η ξεκάθαρη διάθεση είναι να χρεωθεί η ευθύνη για την όξυνση στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγορούν ότι με τη στάση της ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Τέλος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις δυο συγκρούσεις που έρχονται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με αφορμή τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για το Χρήστο Τριαντόπουλο και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών.
Εκτιμάται ότι η αντιπολίτευση θα επιμείνει στην επιθετική της στάση χωρίς να φέρει νέα δεδομένα στο τραπέζι, ενώ προβλέπουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προχωρήσει στην κατάθεση πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση καθώς βρίσκεται σε μέγα ανταγωνισμό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο.