18.2 C
Athens

Το «σήμα» Μητσοτάκη στην Ευρώπη και το «αινιγματικό» μήνυμα στην Αντιπολίτευση…

Σε δύο μείζονα και ανοιχτά «μέτωπα», την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα στην εποχή Τραμπ και την πολιτική διαχείριση της κρίσης από την τραγωδία των Τεμπών, καθένα από τα οποία απαιτεί διαφορετική στρατηγική, εστιάζει το Μαξίμου το οποίο προετοιμάζεται για τη διήμερη κοινοβουλευτική μάχη στις 4 και 5 Μαρτίου, με άξονα τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Του Κώστα Πασίση

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Bloomberg είχε έντονο σημειολογικό χαρακτήρα, πέρα από το ουσιαστικό περιεχόμενό της. Η επιλογή του μέσου, το timing και τα μηνύματα που πέρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν ήταν τυχαία, αλλά φαίνεται να υπηρετούν μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

Στη βάση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, θέλοντας να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ όπου η Ευρώπη σιγά-σιγά αρχίζει να ξυπνά από το λήθαργο της και να θέτει ως προτεραιότητά της τα ζητήματα άμυνας και γεωπολιτικής σταθερότητας, που αφορούν πρωτίστως και τη ώχρα μας.

Έτσι ζήτησε ευθέως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για αμυντικές δαπάνες των χωρών της Ε.Ε. και έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Με αυτό τον τρόπο έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα, ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και της αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ.

Στη συνέντευξη υπάρχει και μια έμμεση αναφορά στο νέο ρόλο των ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει ενιαία φωνή και να έχει δικό της υψηλόβαθμο εκπρόσωπο.

Αυτό δείχνει πως ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο σχέδιο ειρήνης που θα καθοριστεί από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, χωρίς την Ευρώπη στο τραπέζι.

Η διαχείριση της τραγωδίας

Όσον αφορά το «καυτό» μέτωπο της τραγωδίας των Τεμπών, το νέο στοιχείο που προκύπτει με βάση τις σκληρές δηλώσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του συνόλου των κυβερνητικών στελεχών, είναι ότι η κυβέρνηση πιθανόν να βρίσκεται σε μια φάση επαναπροσδιορισμού της επικοινωνιακής της τακτικής.

Οι χαμηλοί τόνοι διαχείρισης της τραγωδίας, μετα τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha, φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν… Αντίθετα παρατηρείται μια στροφή προς μια πιο επιθετική ρητορική έως σφοδρής αντεπίθεσης, με στόχο η πρωτοβουλία των κινήσεων να περάσει στην κυβέρνηση, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται σχεδόν απολογούμενη…

Για παράδειγμα, η φράση του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της μέχρι το 2027 και η πρόκληση προς την αντιπολίτευση να τον ρίξει στη Βουλή αποκαλύπτουν μια δυναμική αντίδραση, αντί για αμυντική στάση.

Το δεύτερο στοιχείο, που έχει ….εξάψει τη φαντασία πολλών είναι η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «κάτι άλλο συμβαίνει», που ειπώθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του «Thessaloniki Summit 2025».

Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι μια αινιγματική τοποθέτηση που αφήνει χώρο για ερμηνείες.

Με βάση το περιεχόμενο της ομιλίας του πάντως με την εν λόγω ατάκα αφήνει να υπονοηθεί ότι η ένταση και η κινητοποίηση γύρω από τα Τέμπη δεν είναι απλώς μια αυθόρμητη κοινωνική αντίδραση στον πόνο της τραγωδίας, αλλά ότι υπάρχει κάτι πιο οργανωμένο ή υποκινούμενο πίσω από αυτήν.

Οπερ μεταφράζεται στην αντιπολίτευση που όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία μιλούν ευθέως για απόπειρα αποσταθεροποίησης. Εκμεταλλεύεται την τραγωδία όχι για να αναζητήσει δικαιοσύνη, αλλά για να δημιουργήσει ένα κλίμα χάους και να ροκανιστούν τα ποσοστά της κυβέρνησης.

Ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το δημιουργθέν τοξικό κλίμα δεν αύξησε ούτε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα υποχώρησαν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ