today-is-a-good-day
14.6 C
Athens

Η νέα εικόνα στην πολιτική σκηνή της χώρας και ο εκλογικός νόμος

Σε μια «μεταβατική» φάση φαίνεται να βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τη ΝΔ να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε μια πολυκομματική βουλή 9 έως 10 κομματικών σχηματισμών, που προκαλεί τουλάχιστον αβεβαιότητα για το αύριο, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «επενδύει» στη δύναμη του κόμματος του.

Του Κώστα Πασίση 

Αυτό είναι από τα βασικά συμπεράσματα στο «μπαράζ» των πολιτικών ειδήσεων που εξάγονται από τη δημοσκόπηση της Pulse, της Metron Analysis αλλά και τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha.

Το «φρένο» Μητσοτάκη για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και εκλογές στο τέλος της 4τιας αντικατοπτρίζουν την πολιτική βούλησή του για συνέχιση της  θεσμικής κανονικότητας.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, με πληθώρα κομμάτων τόσο στη Δεξιά όσο και στην Αριστερά, άρχισαν να κυοφορούνται σενάρια, αλλαγής του εκλογικού νόμου αλλά και προσφυγής στις κάλπες.

Η συνεχιζόμενη αναπαραγωγή τους θα υπέσκαπτε το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας και ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ακυρώσει τα σχετικά σενάρια, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα που έχουν και οικονομικές διαστάσεις.

Ωστόσο η εν λόγω ξεκάθαρη δήλωση Μητσοτάκη ο οποίος τάσσεται κατά των συχνών αλλαγών που μπορεί να θεωρηθούν  ευκαιριακές και μικροκομματικές, ενδεχομένως να υποκρύπτει και την πίστη του στη δυνατότητα επίτευξης αυτοδυναμίας, παρά τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα.

Κατά πολλούς στη ΝΔ η συγκεκριμένη απάντηση ήταν η αυτονόητη καθώς οποιαδήποτε άλλη μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες για την κυβέρνηση, όπως είναι η εσωστρέφεια, σήματα ηττοπάθειας και η εκλογολογία.

Στο πολιτικό παρασκήνιο της χώρας κυκλοφορεί και η πληροφορία ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, είναι πιθανό να συζητηθεί το συγκεκριμένο  θέμα, αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα μήνα δήλωσε ότι λέει όχι στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Το «δίπολο» και οι λοιπές δυνάμεις

Ένα έτερο συμπέρασμα, που βγαίνει είναι ότι η διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ έχει …μηδενική επίπτωση στην Παράταξη. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου έχει ποσοστά ευρωεκλογών, σύμφωνα με τις δυο τελευταίες μετρήσεις.

Η άποψη που επικρατεί,  είναι ότι υποστηρικτές του έχουν μετακινηθεί προς τα όμορα κόμματα, εδώ και μήνες… και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαγραφή του Mεσσήνιου επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο κόμμα.

Το ενδιαφέρον, πάντως εστιάζεται και  στο γεγονός ότι η πολιτική σκηνή είναι τριχοτομημένη με αντίστοιχες διακριτές «ομάδες» κομμάτων.

Η πρώτη είναι το δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να αποτελούν τους δύο πιο σταθερούς και ισχυρούς πολιτικούς σχηματισμούς με τη ΝΔ να διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα.

Η δεύτερη τα μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής συγκεντρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται συνολικά μεταξύ 15% και 19%.

Και το τρίτο είναι τα κόμματα, αριστερά του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και το νεοσύστατο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη που λαμβάνει 5%, στην Pulse και 4,2% στην Metron Analysis καταγράφοντας μια πιο χαμηλή πτήση.

Τα σενάρια στην Κεντροαριστερά

Η εκτίμηση των πολιτικών αναλυτών είναι ότι τα μικρότερα κόμματα έχουν περιορισμένη προοπτική για σημαντική άνοδο, εκτός και αν συμβούν μεγάλα γεγονότα που θα αλλάξουν δραματικά το πολιτικό σκηνικό.

Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος φαίνεται ότι θα διεκδικήσει ένα «μερίδιο» στο χώρο της κεντροαριστεράς

Βάσει των δημοσκοπικών στοιχείων το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Δημοκρατίας φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, τουλάχιστον σε άμεσο ορίζοντα.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα, οι οποίες δυσχεραίνουν μια στενή συνεργασία.

Εκτός αυτού η Κουμουνδούρου δείχνει να φυλλορροεί και οι ψηφοφόροι της σε ένα ποσοστό να κατευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ που σημειώνει μια μικρή αλλά σημαντική δημοσκοπική άνοδο.

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χτίσει μια ανεξάρτητη πολιτική ταυτότητα και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το κόμμα Κασσελάκη θα μπορούσε να βλάψει αυτήν την προσπάθεια.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι εκλογικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις παρέχουν μια στιγμιαία εικόνα, η οποία μπορεί να αλλάξει γρήγορα και πολλά από τα μικρά κόμματα που σήμερα εισέρχονται στη Βουλή, την κρίσιμη ώρα, λόγω της πόλωσης της προεκλογικής περιόδου να μείνουν από …καύσιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ