Σημάδια ανθεκτικότητας εμφανίζουν τα σούπερ μάρκετ την τελευταία περίπου 20ετία, καθώς παρά την οικονομική κρίση, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, ο τζίρος των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 28% την περίοδο 2007-2023, ενώ ο όγκος πωλήσεων το ίδιο διάστημα μειώθηκε μόλις κατά 2%.
Της Γωγώς Κατσέλη
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της NielsenIQ, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο 15ο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ. Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βάιος Δημοράγκας, η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων αποδίδεται μεν στην οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, ωστόσο αποτελεί ευκαιρία για τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, καθώς η κατανάλωση είναι το ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια, αν και πλέον οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους θεωρεί εξακολουθεί να πληρώνει περισσότερα χρήματα για λιγότερα προϊόντα.
Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά τα δύο τελευταία χρόνια επέδειξε αντοχές. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση του τζίρου το 2023 ήταν καθαρά πληθωριστική, οι όγκοι παρέμειναν σταθεροί. Όπως επισήμανε ο κ. Δημοράγκας το 2024 παρουσιάστηκαν τα πρώτα σημάδια αποπληθωρισμού, καθώς το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, η άνοδος του τζίρου κατά 3,9% οφείλεται στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 3,7% με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,2%. Ειδικότερα, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση των πωλήσεων σε αξία 4,5%, σε όγκο 4,8%, ενώ ο πληθωρισμός είναι αρνητικός κατά 0,3%.
Η συγκράτηση της κατανάλωσης οφείλεται στις αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς, με το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να σταθεροποιείται στο 24,7% και τις προωθητικές ενέργειες στα ράφια να καταγράφουν ανέρχονται στο 55%, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με το 2023 που ήταν στο 56,4%.
Πορεία πωλήσεων ανά κανάλι
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των πωλήσεων ανά κανάλι αγοράς, η έρευνα της Nielsen IQ δείχνει ότι ο πληθωρισμός στο παραδοσιακό λιανεμπόριο, μικρά καταστήματα και περίπτερα, επιμένει. Ειδικότερα, ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 4,3%, ενώ ο όγκος των πωλήσεων μόλις κατά 0,3%. Αντίθετα, στα σούπερ μάρκετ, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 2,9% και ο όγκος πωλήσεων κατά 3,2%, παρουσιάζοντας αποπληθωριστικές τάσεις, ενώ στα Cash & Carry (χονδρική) ο τζίρος υποχώρησε κατά 2,4%και οι πωλήσεις σε όγκο κατά 3,6%, με τον κ. Δημοράγκα να σημειώνει ότι στο συγκεκριμένο κανάλι οι αυξήσεις τιμών έτρεξαν με μικρότερο ρυθμό, καθώς καταγράφηκε μετατόπιση της κατανάλωσης εκτός σπιτιού στην οικιακή κατανάλωση.
Τα σενάρια για το 2025
Σχετικά με την πορεία των τιμών στα σούπερ μάρκετ τη νέα χρονιά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Circana, Παναγιώτης Μπορέτος, επισήμανε ότι υπάρχουν τρία σενάρια. Το ένα δείχνει μείωση των τιμών κατά 1,3% ανά τεμάχιο, το δεύτερο ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές και ο τζίρος θα αυξηθεί κατά 3,2% και το τρίτο αύξηση των τιμών κατά 2,9% ανά τεμάχιο και των πωλήσεων σε αξία κατά 3,8%.