Στη λειτουργία λαϊκών αγορών και το απόγευμα μετά από αίτημα ορισμένων Ενώσεων, αλλά και στην ευκολότερη πρόσβαση των παραγωγών στις υπαίθριες αγορές, προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο τη διευκόλυνση του καταναλωτικού κοινού, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αλλά και τη μείωση των τιμών.
Της Γωγώς Κατσέλη
Ωστόσο, απαιτούνται κάποιες παρεμβάσεις στη νομοθεσία που αφορούν στην επέκταση του ωραρίου, την τοποθεσία που αυτές θα γίνονται, αλλά και την ηλεκτροδότησή τους, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες.
Σε χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε ότι η λειτουργία των υπαίθριων αγορών και τις απογευματινές ώρες θα βοηθούσε τους καταναλωτές που εργάζονται τα πρωινά να ψωνίσουν σε χαμηλότερες τιμές, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως η όχληση που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν οι λαϊκές αγορές στους κατοίκους. «Το ζήτημα που υπάρχει με αυτού του είδους τις λαϊκές αγορές το απόγευμα είναι συνήθως η όχληση που έχουν οι κάτοικοι. Αλλά εκεί πράγματι, αν έχουμε μια πολύ καλή οργάνωση από τα σωματεία των λαϊκών αγορών και γενικώς τους πωλητές, δεν υπάρχει και κίνδυνος στην πραγματικότητα να δημιουργηθεί μια υπερβολική όχληση που είναι αρνητική για τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης, εφόσον προχωρήσει το εγχείρημα αυτό, είναι οι λαϊκές αγορές να στήνονται εκτός του κέντρου των πόλεων, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα με το πάρκινγκ στους κατοίκους, αλλά ούτε και φασαρία. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για τον χώρο διεξαγωγής θα λαμβάνονται από τις περιφέρειες, και μόνο σε όσες περιοχές εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι έμποροι και παραγωγοί.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του φωτισμού, επικρατέστερο σενάριο είναι να διασφαλιστεί με τη χρήση ανεμογεννητριών, όπως συμβαίνει και στις εμποροπανηγύρεις. «Στη χώρα μας έχουμε φως και το απόγευμα, αλλά τον χειμώνα θα χρειάζεται φωτισμός», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Περισσότεροι παραγωγοί
Πέρα όμως από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να ενισχύσει και τη θέση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές. «Είμαστε υπέρ των πολλών δυνατοτήτων και της αύξησης του ανταγωνισμού για την αποκλιμάκωση των τιμών. Είναι επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει την συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και την πρόσβαση των πολιτών απευθείας στους παραγωγούς», δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η λειτουργία λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες, όπου κάθε παραγωγός, εντός των ορίων του νομού του, θα μπορεί να έχει τον πάγκο του και να πουλά τα προϊόντα του. Ωστόσο, οι έμποροι των λαϊκών αγορών είναι αντίθετοι με κάτι τέτοιο και ζητούν να αυξηθούν οι θέσεις των παραγωγών στις ήδη υπάρχουσες αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την ευκολότερη πρόσβαση των παραγωγών στις υπαίθριες αγορές, με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και την επιτάχυνση στη χορήγηση αδειών, οι οποίες θα δίνονται σε κεντρικό επίπεδο, είτε από το υπουργείο Ανάπτυξης είτε από την εκάστοτε περιφέρεια.
«Στο παρελθόν οι άνθρωποι στις λαϊκές αγορές έμπαιναν χωρίς να υπάρχουν κάποιοι κανόνες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν προσωρινές θέσεις και αυτό να δημιουργεί προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο δούλευαν. Καταλαβαίνετε ότι ο καθένας δεν είχε μια σταθερή δουλειά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πάρα πολλές προστριβές», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου.