21.6 C
Athens

Το Δεξιό αφήγημα της Ν.Δ., μετά τη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ 

Κλίνατε επί …Δεξιά. Αν όχι ως «καθαρό» σήμα για να μη χαθούν τα κεκτημένα, σίγουρα ως ένδειξη μιας δεξιότερης πολιτικής στροφής της ΝΔ, φαίνεται να αποτελούν οι θέσεις  του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό και τη «Woke» κουλτούρα, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για χαμηλό ρεύμα και τη διαρκή μάχη κατά της ακρίβειας.

Του Κώστα Πασίση 

Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει  αντίκτυπο, είτε άμεσο είτε έμμεσο  και στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι ήδη κατέρρευσε η κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία και πολλοί εκ των Ευρωπαίων ηγετών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας τις πρώτες κινήσεις του πλανητάρχη…

Η νίκη του δείχνει να ενισχύει τη δεξιά στροφή που παρατηρείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενδυναμώνοντας τα λεγόμενα  συντηρητικά κόμματα και όχι μόνο…

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση του με τον Γάλλο φιλόσοφο Πασκάλ,  κατά της «Woke» κουλτούρας,  αποτελεί μία από τις πλέον χαρακτηριστικές τοποθετήσεις που σηματοδοτούν την ιδεολογική κατεύθυνση της κυβέρνησης.

Ο ίδιος την χαρακτήρισε ως ορισμό του «ανελευθερισμού», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία τάση που προσπαθεί να επιβάλει απόψεις μειοψηφιών στη δημόσια «σφαίρα», συχνά με την κατηγορία ότι όποιος τις αμφισβητεί είναι «φασίστας» ή «υποστηρικτής της πατριαρχίας».

Ειδική πολιτική στόχευση έχει και η αναφορά του , ότι αυτή η «Woke» κουλτούρα «δεν υπάρχει στην Ελλάδα» και ότι, «αν επαφίεται σε εμένα, δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρξει».

Η παρέμβαση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να ερμηνευτεί όχι μόνο ως μια διαφοροποίηση της Ελλάδας από τις διεθνείς τάσεις, αλλά και ως ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, ιδίως προς τα κόμματα που τοποθετούνται δεξιότερα από τη Νέα Δημοκρατία.

Κόμματα – που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – προκαλούν «ζημιά» στη κυβέρνηση, με το λαϊκιστικό λόγο τους σε μια σειρά θεμάτων, που παραδοσιακά ήταν η «βαριά» ατζέντα της Φιλελεύθερης Παράταξης.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την κυβερνητική ατζέντα είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διάλυση του συστήματος συνόρων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπαίντεν, τόνισε την ανάγκη για αυστηρότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο τους.

Μια στάση  που συνάδει με τις πρακτικές της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια με τον φράχτη στον Έβρο και τις αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στο Αιγαίο.

Η προσέγγιση αυτή αποτελεί και μια έμμεση απάντηση στις κριτικές που δέχεται η χώρα από διεθνείς οργανισμούς και ακτιβιστικές ομάδες, με αμφιλεγόμενο ρόλο, για την πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Η στρατηγική της κυβέρνησης να δώσει έμφαση στην εθνική ασφάλεια και την προστασία των συνόρων όχι μόνο απευθύνεται στο δεξιό ακροατήριο, αλλά και στη μεσαία τάξη, η οποία συχνά θεωρεί την ανεξέλεγκτη μετανάστευση απειλή για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Άλλωστε δεξιό …πρόσημο έχει και η ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια ο οποίος ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό των δυνάμεων σε Έβρο και νησιά.

Επίσης το δεξιό πολιτικό αφήγημα συμπλήρωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι αυξήσεις στις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα περάσουν στους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κερδοσκοπήσει εις βάρος των καταναλωτών.

Μια διαβεβαίωση που ενισχύει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και έχει αποδέκτη τη μεσαία τάξη, εκλογική ραχοκοκαλιά της ΝΔ, αλλά και τα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από τα υψηλά τιμολόγια και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Στην «επιχείρηση» της δεξιάς στροφής του Μαξίμου, τα «μπόσικα» προσπάθησε να κρατήσει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την …έκπληξη της, λέγοντας:  «Πού το βρήκατε αυτό;» και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια να μεταφέρουμε την κουβέντα από την Αμερική εδώ. Δεν έχουμε εμείς τα θέματα της Αμερικής»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ