today-is-a-good-day
19.8 C
Athens

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση

Δραματική. Αν και ο χαρακτηρισμός μπορεί να είναι ακόμη και επιεικής, η λέξη αυτή περιγράφει με σαφήνεια την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα στην Αριστερά, μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο του κόμματος και την αποχώρηση βουλευτών που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος έχει στα «σκαριά» ήδη το νέο κόμμα…

Του Κώστα Πασίση 

Η πιθανή νέα απώλεια βουλευτών οδηγούν το ΠΑΣΟΚ με μαθηματική ακρίβεια στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μέτα την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Κυριακής Μάλαμα και Ραλλίας Χρηστίδου οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει στη Βουλή 31 βουλευτές, όσους δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή με το ένα πόδι εντός Κουμουνδούρου  και το άλλο εκτός βρίσκονται η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Σαρακιώτης ο Γιώργος Γαβρήλος, η Γιώτα Πούλου οποίοι παραιτήθηκαν από τα κομματικά – κοινοβουλευτικά καθήκοντα τους.

Ενώ έπονται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους η Νίνα Κασιμάτη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ελενα Ακρίτα οι οποίοι δε διατηρούν και τις καλύτερες πολιτικές σχέσεις με την νέα πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτίμηση είναι ότι η δεύτερη και τελική πράξη(;) του δράματος θα παιχθεί μόλις ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώσει το νέο κόμμα και την επωνυμία του…

Προς το παρόν η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ενόψει του συνεδρίου του κόμματος για ανάδειξη νέας ηγεσίας είναι υπό «ομηρεία» των λεγόμενων Kasselistas.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις βουλευτών, με πρώτη την κυρία Τζάκρη η οποία ξεκαθάρισε πως παραιτείται από  γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς το παρόν παραμένει εντός ΚΟ, ενώ τις επόμενες ημέρες σκοπεύει να προσχωρήσει στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

«Ναι, θα πάω στο κόμμα του κυρίου Κασσελάκη, κι αυτό είναι ένας σχεδιασμός που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα. Το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες» είπε, εξηγώντας ότι και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξουν τον ίδιο δρόμο, πρώτα της παραίτησης από τα αξιώματα στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά της αποχώρησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης στην ίδια γραμμή και ο Γιώργος Γαβρήλος ο οποίο ανέφερε: «Συνάντησα τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τον ενημέρωσα για την πρόθεσή μου να μη συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου από τις θέσεις ευθύνης που μου είχαν ανατεθεί από την ΚΟ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά μου για το λάθος που συντελέστηκε τους τελευταίους δύο μήνες στο κόμμα».

Η συνέχεια επί της …οθόνης 

Ο «πόλεμος» όμως μεταξύ Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει και συνέχεια καθώς η Κουμουνδούρου ετοιμάζει την αντεπίθεση της.

Η πρώτη κίνηση ήταν να χαρακτηρίσει τους αποχωρήσαντες ως αποστάτες και να ζητήσει την έδρα τους, όπως έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στην περίπτωση των βουλευτών της «Νέας Αριστεράς.

Το δεύτερο «όπλο» τους είναι οι καταγγελίες του υποψήφιου προέδρου του κόμματος Παύλου Πολάκη για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και τις off shore εταιρίες του.

Οι βουλευτές που έφυγαν πάντως απαντούν ότι εκδιώχθηκαν από την Κουμουνδούρου και δεν είναι αποστάτες και περιμείνουν να δουν μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες για το νέο πρόεδρο του κόμματος, για να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα.

Η κρίση που μαστίζει σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει το ηγετικό κενό που υπάρχει στο συγκεκριμένο χώρο μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ήταν απών και από το συνέδριο του κόμματος, γεγονός που σχολιάστηκε από πολλά στελέχη

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει απογοήτευση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι βλέπουν αβέβαιο το μέλλον του κόμματος.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη πάντως η υφιστάμενη κρίση  είναι η λογική κατάληξη όλων όσων άρχισαν να συμβαίνουν πριν από  παραπάνω από χρόνια στη χώρα μας. Αλλά – όπως τόνισε – δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος ούτε να πανηγυρίζουμε, ούτε να επιχαίρουμε με κάτι τέτοιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ