today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Η πολιτική αποτίμηση της νέας «κόντρας» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Το μπρα ντε φερ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν μια …συνέχεια των προηγούμενων αναμετρήσεων. Χωρίς την παραμικρή συναίνεση ούτε στα αυτονόητα, αλλά με διακριτές τις στρατηγικές των κομμάτων οι οποίες προσαρμόστηκαν  στο νέο πολιτικό σκηνικό, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Του Κώστα Πασίση 

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην «εικόνα» μίας κυβέρνησης που αντιμετώπισε με επιτυχία μια ιδιαίτερα δύσκολη αντιπυρική περίοδο, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία για μικρότερες καμένες εκτάσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για έλλειψη ρεαλισμού, καταστροφολογία και δημιουργία κλίματος αρνητισμού.

Ένα βασικό πολιτικό συμπέρασμα, που επιβεβαιώθηκε στο …πεδίο, αν και αναμενόταν, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να έχει την ίδια αρνητική τοποθέτηση  απέναντι στη ΝΔ, όσον αφορά το κεφάλαιο των συναινέσεων, που ζητά το Σύνταγμα για συγκεκριμένα ζητήματα.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη θέση του στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.

«…σε τι διαφωνείτε; Διαφωνείτε με τα πριμ παραγωγικότητας; Πρέπει ή δεν πρέπει να πληρώνουμε κάτι παραπάνω τους υπαλλήλους που κάνουν καλά τη δουλειά τους; Αυτό που έχω δει είναι πως επιμένετε σε αυτή τη γραμμή που με ανάγκασε στο παρελθόν να χαρακτηρίσω το ΠΑΣΟΚ ως πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Και όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η συνάντηση των δυο ηγετών στο Μαξίμου, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού στο Νίκο Ανδρουλάκη, το βράδυ της επανεκλογής του.

Η αποχώρηση Μητσοτάκη και το «καρφί»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός αποχώρησε όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς, δείχνοντας ότι δε θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ βασικό αντίπαλο.

Αντίθετα, επέστρεψε όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφήνοντας  να εννοηθεί  πως η ΝΔ βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως τον κύριο αντίπαλο καθώς τα δυο κόμματα πλέον στοχεύουν στο κεντρώο ακροατήριο​.

Η εν λόγω  κίνηση, αν και φαινομενικά απλή, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα πολιτικό «παιχνίδι» που σαφώς και εξυπηρετεί τον κυβερνητικό  σχεδιασμό, αναφορικά με την Αντιπολίτευση, αλλά και τα του «οίκου» του…

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έδωσε διευκρινίσεις για τη στάση του, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Αυτό επιβάλλει ο κοινοβουλευτισμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός ενώ συνέχισε εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτή τη στιγμή αρχηγό λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε με ποιο κόμμα έχουμε να κάνουμε με το κόμμα του Κασσελάκη, το Πολάκη, του Φάμελλου, του Γλέτσου».

«Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει έναν αρχηγό θα είμαι και πάλι εδώ», κατέληξε

Η πολιτική διευκρίνιση πάντως περιείχε και ένα δυνατό καρφί, για τον Αντώνη Σαμαρά

Η ατάκα περί «χαριεντίσματος» είχε αποδέκτη τον πρώην Πρωθυπουργό ο οποίος πρόσφατα είχε θερμή χειραψία και πολλά χαμόγελα με τον καταδικασμένο 13-0 Νίκο Παππά…

Μια αναφορά, που έφερε σε δύσκολη θέση τον Μεσσήνιο ο οποίος απάντησε μέσω κύκλων…

«Ο Μητσοτάκης δεν του επιτίθεται για τους χαριεντισμούς με Παππά, αλλά για τα “ήρεμα νερά” με Τουρκία», ανέφεραν χαρακτηριστικά επιχειρώντας να διορθώσουν την ανορθογραφία με την αποκαλυπτική φωτογραφία στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Τακτική Ανδρουλάκη

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φάνηκε να θέλει να αγοράσει πολιτικό χρόνο, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ενίσχυσή του κόμματος του, επενδύοντας παράλληλα και στην ορατή διάλυση ή περαιτέρω αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης με την επιθετική του στάση έναντι της κυβέρνησης, επιχείρησε να κερδίσει ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί τόσο από την ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον επιδίωξε να πείσει τη βάση του κόμματος του και όχι μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «ουρά» κανενός και μπορεί να αποτελέσει μία αυτόνομη πολιτική δύναμη και κύριο πόλο της Αντιπολίτευσης.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τις τοποθετήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η κριτική του δεν περιορίστηκε μόνο σε υπουργούς, αλλά στράφηκε ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατέστησε υπεύθυνο για τα προβλήματα της χώρας.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε  να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα που εγγυάται την ηθική ανανέωση, σε αντίθεση με την ΝΔ, την οποία ενέπλεξε σε υποθέσεις έλλειψης διαφάνειας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση του  για την υπόθεση των «Σπαρτιατών»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ