Για την πιθανή κοινωνική δυσαρέσκεια στην Ελλάδα και την αντιευρωπαϊκή στάση της Γερμανίας, ανησυχεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα «μηνύματα» του στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό πρόβλημα και την επιστολή του στην πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τις συνεχιζόμενες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.
Του Κώστα Πασίση
Πέρα από την κοινωνική διάσταση των μεταναστευτικών ροών, η αγωνία του Πρωθυπουργού, εδράζεται σε ένα εκρηκτικό πολιτικό κοκτέιλ.
Ήτοι την ισχυροποίηση των μικρότερων κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια τέτοια τάση αλλά και τη διόλου απίθανη άνοδο της ακροδεξιάς, παρότι στη χώρα μας είναι …ξεδοντιασμένη.
Ένα φαινόμενο που στην Ευρώπη «ανθεί», όπως φάνηκε στη Γερμανία, όπου ο Ολαφ Σολτς υποχρεώθηκε ακόμη και σύρθηκε θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, σε αναδίπλωση της μεταναστευτικής πολιτικής, που όμως επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα αλλά και το σύνολο των χωρών του Νότου.
Η Ελλάδα βλέπει με έντονο προβληματισμό τις κινήσεις του Βερολίνου που πιέζει για αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική.
Ειδικότερα η ανησυχία της κυβέρνησης εστιάζεται στο γεγονός ότι το βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών θα πέσει κυρίως στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, κάτι που δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί.
«Τα δραματικά γεγονότα της περιόδου του 2020 με επιχείρηση παραβίασης των συνόρων από ορδές μεταναστών στον Έβρο, δεν πρόκειται να τα περάσει εκ νέου η χώρα», τονίζει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα
Την Ελληνική θέση εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας προ ημερών στα ερτζιανά.
«Η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ωστόσο πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση καυχιόταν, ότι είχε καταφέρει να διαχειριστεί επαρκώς το μεγάλο πρόβλημα…
Στην προκειμένη περίπτωση και με βάση τα νέα δεδομένα, η Αθήνα θα επιδιώξει στις Βρυξέλλες να υπάρξει ένας δίκαιος συμβιβασμός μεταξύ Ε.Ε και Γερμανίας που θα καταμερίζει ισότιμα την ευθύνη σε όλα τα κράτη-μέλη.
Σε πρακτικό επίπεδο, το Μαξίμου φοβάται μήπως η Γερμανία, ως η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης επιβάλει τις δικές της προτεραιότητες χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των χωρών της πρώτης γραμμής.
Και ο φόβος αυτός φαίνεται να έχει βάση καθώς το Βερολίνο εμφανίζεται να κατηγορεί την Ελλάδα για ελλιπή φύλαξη των συνόρων και αδύναμο πλαίσιο για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους ή στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Έτσι, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε βαρύ κλίμα.
Ενεργειακή κρίση
Επίσης η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ενέργειας αποκαλύπτει το «άγχος» του για τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας τις υψηλές τιμές στις “στρεβλώσεις” της ευρωπαϊκής αγοράς, ζητά άμεσες παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια άσκησης πίεσης για αλλαγές στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, αλλά και ως εσωτερικό μήνυμα ότι η κυβέρνηση παλεύει για λύσεις και δε κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας το …μοιραίο.
Η εκτίμηση στο επιτελείο του Μαξίμου είναι ότι η τυχόν απουσία ευρωπαϊκής λύσης θα επιβαρύνει περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με πιθανή συνέπεια έναν νέο κύκλο ακρίβειας στη χώρα.
Στη βάση όλων αυτών και μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί δύο κρίσεις που απειλούν την «εικόνα» του τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.