today-is-a-good-day
23.7 C
Athens

Το μεταναστευτικό «τρομάζει» Γερμανία, Αυστρία και Ελλάδα – Το μήνυμα  Μητσοτάκη-Nehammer στο Βερολίνο

Σε μια περίοδο γεωπολιτικών εξελίξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά ένα γύρο  επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και επισκέψεις κρίσιμης σημασίας, με ορόσημο τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Του Κώστα Πασίση

Πρώτος σταθμός η χθεσινή  επίσκεψη του στη Βιέννη και η συνάντηση του με τον  Αυστριακό Καγκελάριο Karl Nehammer, που έχει  και πολιτική διάσταση καθώς στις 29 Σεπτεμβρίου στη χώρα θα στηθούν κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στηρίξει τον πολιτικά  «ομογάλακτο» του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κ. Nehammer ο οποίος έχει μπροστά του μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.

Το ακροδεξιό κόμμα εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 5 μονάδες διαφορά από το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.

Σημειώνεται ότι το «Κόμμα Ελευθερίας» της Αυστρίας είναι  ένα εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ενώ συχνά συνδέεται με αντιμεταναστευτικές και λαϊκιστικές θέσεις.

Ωστόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει έναν επιπλέον λόγο να βάλει «πλάτη» στον φίλο του Αυστριακό καγκελάριο.

Ο Nehammer  το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί συνεχή ανοίγματα προς το «Κέντρο», προκειμένου να κερδίσει τον ακροδεξιό αντίπαλο του.

Αν και το πολιτικό τοπίο στην Αυστρία είναι διαφορετικό από την Ελλάδα, το Μαξίμου ενδιαφέρεται για το ποιος θα κερδίσει την εκλογική μάχη…

Είναι ένα είδος «crash test» για τις πολιτικές στρατηγικές.

Φυσικά η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βιέννη συνδέεται και με τις «συμμαχίες» που χτίζει η Ελλάδα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βιέννη αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς συνέπεσε με την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα της για τρεις μήνες σε παράτυπους μετανάστες.

Μια εξέλιξη που ήλθε μετά το εκλογικό «Βατερλό» του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στις πρόσφατες εκλογές

Στη συγκεκριμένη απόφαση η Αυστρία αντέδρασε λέγοντας ότι όσοι απορριφθούν από τη Γερμανία δε θα γίνουν δεκτοί ούτε στα Αυστριακά εδάφη.

Η «ατζέντα Μητσοτάκη-Nehammer

Σε αυτό το πλαίσιο, το μεταναστευτικό συζητήθηκε ευρέως στη συνάντηση Μητσοτάκη-Nehammer.

Εκείνο που εξετάσθηκε είναι οι τρόποι συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και την προώθηση της επιστροφής και επανεισδοχής.

Η Ελλάδα από την πλευρά της εκείνο που  επισημαίνει είναι η  ανάγκη για δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.

Στις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Nehammer, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα στη Γερμανία, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα δεν θα επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από ΕΕ για όσους φτάνουν στην Ελλάδα. Το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι μια βαριά και ακριβή διαδικασία και είναι λογικό η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία».

Προφανώς το νέο Γερμανικό δόγμα δεν άρεσε ούτε στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Το μεταναστευτικό σχεδόν μονοπώλησε τις συζητήσεις των δυο ηγετών, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα συνδέεται άμεσα με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Η «ατζέντα» περιλάμβανε ακόμη τον Ρωσοουκρανικό  πόλεμο στη βάση  υποστήριξης  της Ουκρανίας, καθώς και οι προοπτικές για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Όσον αφορά την επικίνδυνη κρίση στη Μέση  Ανατολή έγινε  συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση η χώρα μας, ως παράγοντας σταθερότητας, επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής.

Εκτός των προαναφερθέντων ζητημάτων επί τάπητος τέθηκαν και οι προτεραιότητες του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου, όπως η  ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ και οι πολιτικές για την ενέργεια, με στόχο τις προσιτές τιμές, που παραμένουν ζητούμενο…

Ακόμη συζητήθηκε η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα και οι τρόποι ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με έμφαση στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση.

Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Μολδαβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ