today-is-a-good-day
26.9 C
Athens

Κ.Πιερρακάκης: Φιλοδοξία μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αναφέρεται αναλυτικά στις αλλαγές που θα συμβούν στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με τις οποίες, όπως τονίζει, «φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την καθημερινότητα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, με αφετηρία τη σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες».

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις αλλαγές, ξεκινώντας από τον πυρήνα της στρατηγικής του υπουργείου που είναι το ανθρώπινο δυναμικό των εκπαιδευτικών, με τις νέες προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και καταλήγει στην εφαρμογή e-parents, η οποία βοηθάει τους γονείς να έχουν άμεση εικόνα της πορείας των παιδιών τους στο σχολείο, όχι μόνο στο επίπεδο της επίδοσης τους στα μαθήματα.

Η ανάρτηση του κ. Πιερρακάκη έχει ως εξής:

«Παρουσιάσαμε σήμερα με τη Ζέττα Μ. Μακρή στον πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis τις αλλαγές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τις οποίες φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την καθημερινότητα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων με αφετηρία τη σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Ξεκινώντας από τον πυρήνα της στρατηγικής μας, που είναι η σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι η σημαντική αύξηση του μόνιμου διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, ως αποτέλεσμα των 10.000 διορισμών νέων εκπαιδευτικών που πραγματοποιήσαμε φέτος.

Επιπλέον, από 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά πιλοτικά το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, προσφέροντας εντελώς δωρεάν σε όλους τους μαθητές ζωντανές απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της εξεταστέας ύλης.

Στο μάθημα της Λογοτεχνίας καθιερώνουμε την ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων κορυφαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων – και όχι μόνο αποσπασματικών κειμένων όπως συνέβαινε έως σήμερα. Προωθούμε, έτσι, τη φιλαναγνωσία και την κριτική ικανότητα και σκέψη των παιδιών μας.

Αναμορφώνουμε το μάθημα της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο, με νέα σχολικά βιβλία, που θα είναι φέτος διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή και από το 2025-6 θα διατίθενται και έγχαρτα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το πιστοποιητικό ψηφιακών δεξιοτήτων που θα ανακοινώσουμε σύντομα.

Περαιτέρω, δίνουμε από φέτος σε όλους τους μαθητές της Α΄ Λυκείου τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους μέσα από το τυποποιημένο ερωτηματολόγιο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και την ατομική συνεδρία με εξειδικευμένο σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Από τη Γαύδο ξεκινά φέτος η λειτουργία των “Αυτόνομων Τάξεων”. Οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση στον τόπο κατοικίας τους, με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών βασικών ειδικοτήτων και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα υπόλοιπα μαθήματα.

Μέσα από την ενίσχυση των δράσεων ενεργού πολίτη, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που εναρμονίζει το πρόγραμμα σπουδών της με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, προωθώντας αξίες όπως το ευ ζην, η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ευθύνη και η αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων, φιλοδοξούμε να βάλουμε τέλος στη χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολικό περιβάλλον, επαναφέρουμε τη διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών και ενισχύουμε τα προβλεπόμενα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα.

Θέτουμε, επίσης, σε πλήρη εφαρμογή την Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, εντάσσοντας δράσεις κατά του bullying στα προγράμματα σπουδών και τα εργαστήρια δεξιοτήτων και ολοκληρώνοντας τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 300 αναφορές από γονείς και μαθητές. Με τον τρόπο αυτό, οι εκπαιδευτικοί μας διαθέτουν πλέον όλα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όπως έχουμε δεσμευτεί, μέχρι τις 31-12-2024 όλες οι σχολικές αίθουσες από Ε΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου θα διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες. Επιπλέον, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια εξοπλίζονται με 177.112 νέα ρομποτικά συστήματα (κιτ ρομποτικής).

Τέλος, η εφαρμογή e-parents είναι ήδη διαθέσιμη και σύντομα θα ενισχυθεί με νέες λειτουργίες, καθώς θα προστεθούν ενημερώσεις για τις απουσίες και την πρόοδο της διδαχθείσας ύλης αλλά και η δυνατότητα προγραμματισμού συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ