today-is-a-good-day
27.7 C
Athens

Au Revoir Παρίσι!

Το Παρίσι τράβηξε το κορδόνι της αυλαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Λος Άντζελες στο στάδιο «Stade de France», με μια φαντασμαγορική Τελετή Λήξης.

Περισσότεροι από εκατό ερμηνευτές, ακροβάτες, χορευτές, ερμηνευτές τσίρκου μεταμόρφωσαν το στάδιο σε μια γιγάντια αίθουσα παραστάσεων, μία γιγάντια σκηνή συναυλιών ενώ μέρος της παράστασης πραγματοποιήθηκε στον αέρα, με πολλά περάσματα «χωρίς δίχτυα ασφαλείας σε σημαντικό ύψος.

Τα κοστούμια, εξ ολοκλήρου ανακυκλωμένα από τον Κέβιν Γκερμανιέρ (εκτός από τα ρούχα των σταρ που ντύθηκαν από τον χορηγό Dior), θα είναι στην παλέτα χρυσού, μαύρου και στρας.

Η τελετή Έναρξης ξεκίνησε με εικόνες από το Παρίσι, την Τελετή Έναρξης, μεγάλες στιγμές από τούς Αγώνες και το τραγούδι «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού» από την Ζαχό ντε Σαγκαζάν, με τη Χορωδία της Ακαδημίας Handel-Hendrix, στον Κήπο του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Πρώτοι στο στάδιο μπήκαν οι Έλληνες σημαιοφόροι χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Άλμα επί Κοντώ Εμμανουήλ Καραλής και η 6η Ολυμπιονίκης στην Καλλιτεχνική Κολύμβηση Ευαγγελία Πλατανιώτη, όπου σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία, καταχειροκροτούμενοι από το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το στάδιο.

Μάλιστα δεν παρέλασαν ανά ομάδες, αλλά όλοι μαζί. Εννέα χιλιάδες αθλητές και συνοδοί βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.

Περίπου εκατό ακροβάτες, χορευτές και ερμηνευτές τσίρκου εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της παράστασης «Records». Μια καλλιτεχνική παραγωγή 40 λεπτών που σύμφωνα με τους διοργανωτές απεικόνισε ένα «ταξίδι στο χρόνο, τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον».

Εν συνεχεία όλες οι αποστολές των χωρών που συμμετείχαν έγιναν ένα και το «Stade de France» μετατράπηκε σε… κλαμπ και με τους ήχους των τραγουδιών «Feed from Desire» και το απαραίτητο «We are the champions» με τη φωνή του Φρέντι Μέρκιουρι που “δονούσε” την ατμόσφαιρα.

Μία από τις πιο όμορφες στιγμές ήταν και η απονομή των μεταλλίων στο Μαραθώνιο Γυναικών.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα νέα τέσσερα μέλη στην Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ, τα οποία ήταν η Αμερικανίδα Άλισον Φέλιξ, η Αυστραλή Τζέσικα Φοξ, η Γερμανίδα Κιμ Μπούι και ο Νεοζηλανδός Μάρκους Ντάνιελ.

Η αποθέωση των εθελοντών

Ακολούθησε η είσοδος των ανθρώπων που εκπροσώπησαν τους εθελοντές στους Αγώνες του Παρισιού. Ο αριθμός των εθελοντών ήταν απόλυτα μοιρασμένος σε άνδρες και γυναίκες, με το 20% να προέρχεται από 150 διαφορετικές χώρες.

Ο «χρυσός εξερευνητής», η ελληνική σημαία και ο εθνικός μας ύμνος

Το «Stade de France» βυθίστηκε στο σκοτάδι για την έναρξη της παράστασης, που ονομάζεται «Records», «μεταφέροντας» θεατές και τηλεθεατές σε έναν άλλο κόσμο, με πρωταγωνιστή χαρακτήρα τον «χρυσό εξερευνητή».

Κατεβαίνοντας από την οροφή του σταδίου ο «χρυσός εξερευνητής», εμπνευσμένος, από πολλές αναφορές από τη γαλλική ιστορική κληρονομιά, ξεκινώντας από την ιδιοφυΐα της Βαστίλης, καθώς και από πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας και βιντεοπαιχνίδια.
Στην εκεί εξερεύνησή του του παραδόθηκε η ελληνική σημαία υπό το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου.

«Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων», ανάφεραν οι διοργανωτές.

Όλα αυτά πριν αποκαλυφθεί το…άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Twitter

Εξαιρετική στη χορογραφία των Ολυμπιακών δαχτυλιδιών, ο Ύμνος του Απόλλωνα, ο παλαιότερος ύμνος της αρχαίας Ελλάδας, ερμηνεύεται αυτή τη στιγμή από τον πιανίστα Alain Roche. Ο ύμνος αυτός ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στις 16 Ιουνίου 1894 κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου στο Παρίσι, για την επανίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού στη Σορβόννη

Στη συνέχεια ακούστηκαν αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 16 Ιουνίου 1894, στη Σορβόννη, με πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερντέν, και από την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής  τον Οκτώβριο  1894:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι διεθνείς αγώνες, πραγματικά παγκόσμια πρωταθλήματα, στα οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα αθλήματα και οι σωματικές ασκήσεις που ασκούνται σήμερα, όπως οι Ολυμπιάδες της Αρχαίας Ελλάδας.

Θέλουμε να πάρουμε από αυτό το μοντέλο των παλαιών αγώνων της Ολυμπίας, τη διπλή αρχή της ομοσπονδίας και της περιοδικότητας. Θα γίνουν το 1896 στην Αθήνα, το 1900 στο Παρίσι και μετά κάθε τέσσερα χρόνια στις διάφορες πρωτεύουσες του Σύμπαντος.

Θα θυμόμαστε επίσης ότι δυνάμει ενός νόμου που τηρούνταν πάντα με θρησκευτικό δεσμό, η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εποχή ιερής εκεχειρίας για όλους τους Έλληνες.

Ας συγκεντρώσουμε τα διαφορετικά έθνη για τους φιλικούς αγώνες του αθλητισμού και είθε η πιστή τήρηση των κανόνων που διέπουν τα παιχνίδια μας να ανοίξει τις ψυχές τους σε αυτό το αίσθημα αμοιβαίου σεβασμού, που είναι το πρώτο θεμέλιο της διατήρησης της ειρήνης μεταξύ των λαών!».

Το πάρτι ξεκίνησε

Οι αθλητές έκαναν χώρο στη σκηνή για να ανεβεί τo γαλλικό συγκρότημα Phoenix και να ξεκινήσει το πάρτι. Ένα φαντασμαγορικό σόου φως και ήχου. Η Βελγίδα Αντζελ «εντάχθηκε» στη συνέχεια τους Phœnix, πριν ανέβουν στη σκηνή οι Kaminsky, Air και Βάντα Vannda. Ακολούθησε η αμερικάνικη πινελιά με Ezra Koenig, ενώ σειρά πήραν εικόνες από το εντυπωσιακό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, που είχε ξεκινήσει στις 16 Απριλίου από την Αρχαία Ολυμπία.

Οι έξι αθλητές εκπρόσωποι των 5 ηπείρων και των προσφύγων

Από το πάρτι και της μουσική στις ομιλίες. Στη σκηνή ανέβηκαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ και ο πρέοδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, μαζί με έξι αθλητές, που εκπροσωπούν τις πέντε ηπείρους και την Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων.

Σίντι Νγκαμπά -πυγμάχος, χάλκινο μετάλλιο, που εκπροσωπεί την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων

Σουν Γινγκσά -Πινγκ Πονγκ, τρία χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια μετάλλια, εκπροσωπώντας την Ασία

Ελιούντ Κιπτσόγκε, Μαραθωνοδρόμος, δύο χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα χάλκινο μετάλλιο, εκπροσωπώντας την Αφρική

Μιγιαίν Λόπες -παλαιστής, πέντε χρυσά μετάλλια, που εκπροσωπεί την Αμερική

Τεντί Ρινέ, τζούντοκα, πέντε χρυσά μετάλλια, δύο χάλκινα μετάλλια, εκπροσωπώντας την Ευρώπη

Έμα ΜακΚέον, κολυμβήτρια , έξι χρυσά μετάλλια, τρία ασημένια μετάλλια, πέντε χάλκινα μετάλλια, εκπροσωπώντας την Ωκεανία

Οι ομιλίες Τόνι Εστανγκέ και Τόμας Μπαχ

Τόνι Εστανγκέ: «Σε εσάς, αθλητές, τι να πω; Ξέραμε ότι θα ήσασταν λαμπροί, αλλά ήσασταν μαγικοί. Μας κάνατε χαρούμενους, μας κάνατε να νιώθουμε ζωντανοί. Εκ μέρους δισεκατομμυρίων ανθρώπων που λατρεύουν τον αθλητισμό σε όλες τις πέντε ηπείρους, σας ευχαριστώ πολύ. Θα επανενωθούμε στο LA28 και οι Αγώνες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν».

Τόμας Μπαχ: «Παρά όλες τις εντάσεις στον κόσμο μας, ήρθατε εδώ από τις 206 εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ, για να κάνετε την Πόλη του Φωτός να λάμψει περισσότερο από ποτέ πριν. Οι εμφανίσεις σας ήταν καταπληκτικές. Συναγωνιστήκατε σκληρά ο ένας εναντίον τον άλλον. Κάθε αγώνας στα όρια της τελειότητας. Κάθε παράσταση πυροδότησε ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο. Μας δείξατε τι μεγαλείο είμαστε ικανοί εμείς οι άνθρωποι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 ήταν μια γιορτή των αθλητών και του αθλητισμού στα καλύτερά του. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν πλήρως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της Ολυμπιακής Ατζέντας μας: πιο νεανικοί , πιο αστικοί, πιο περιεκτικοί, πιο βιώσιμοι. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων.

Αυτοί ήταν συγκλονιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχή μέχρι το τέλος – ή τολμώ να πω: Ολυμπιακοί Αγώνες του Σηκουάνα».

Εν συνεχεία έγινε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, ενώ την Ολυμπιακή σημαία κατέβασαν μέλη σωμάτων του γαλλικού στρατού. Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό πήρε τη σημαία και την παρέδωσε στη δήμαρχο του Λος Αντζελες, Κάρεν Μπας, όπου μαζί τους βρέθηκε και η Σιμόν Μπάιλς.

Η τραγουδίστρια Γκαμπρέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R, τραγούδησε τον αμερικανικό ύμνο, ενώ ο Τομ Κρουζ σε μία νέα «Mission: Impossible» (επικίνδυνη αποστολή) πήρε την Ολυμπιακή σημαία από τη σκηνή και με… μηχανή την πάει στο Λος Άντζελες, με βίντεο που έχουν γυριστεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.΄

Δύο από τις εκπλήξεις ήταν οι Red Hot Chili Peppers live από το Λος Άντζελες, όπως και της Μπίλι Άιλις, αλλά και του Snoop Dog, που παρακολούθησε διά ζώσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ο Λεόν Μαρσάν μπήκε Stade de France και μαζί με τους αθλητές και οι αθλήτριες που βρίσκονταν στη σκηνή έσβησαν το ολυμπιακό φως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ