Στον…πάγο μπαίνει το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τη φορολόγηση των κερδών από κρυπτονομίσματα. Η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί τον περασμένο Φεβρουάριο με σκοπό να εξετάσει και να καταθέσει τις προτάσεις της για τον καθορισμό του πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, διαλύεται. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν εφοριακοί της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ, υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Δεδομένου ότι σήμερα δεν υπάρχει πλαίσιο για τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων, τα κέρδη δεν μπορούν κανονικά να χρησιμοποιηθούν για την αγορά οτιδήποτε μεγάλης αξίας, όπως για παράδειγμα κάποιο ακίνητο, που γίνεται μέσω του τραπεζικού σύστηματος, καθώς η φορολογική διοίκηση δεν θα αναγνωρίσει την προέλευση των χρημάτων και αυτομάτως θα ενεργοποιηθούν τα τεκμήρια. Έτσι, εφόσον δεν καλύπτονται τα τεκμήρια, θα πρέπει να καταβληθεί έξτρα φόρος.
Το κενό αυτό εκμεταλλεύονται κάποιοι επενδυτές, ενώ ελάχιστοι είναι οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τα υπερκέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στη φορολογική τους δήλωση. Πρόκειται κυρίως για όσους δεν εμφανίζουν εισοδήματα, αλλά διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία και ως εκ τούτου θέλουν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα τα εισοδήματα από κρυπτονομίσματα είναι κέρδη από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και συνεπώς θα πρέπει να φορολογούνται με συντελεστή 15%.
Πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκεται σε επαφές με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών προκειμένου να αποκτήσει τεχνογνωσία για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα «ψηφιακά πορτοφόλια», ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρχεται αυστηρότερο πλαίσιο με την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα καθώς σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα για ξέπλυμα χρήματος.