today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση των υποκλοπών – Οι στρατηγικές των κομμάτων 

Στο «κενό» έπεσε η «επιχείρηση» της Αντιπολίτευσης για κλήση της εισαγγελέως  του Αρείου Πάγου στη Βουλή προκειμένου να …απολογηθεί για το δικαστικό πόρισμα που βάζει στο αρχείο την  πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Του Κώστα Πασίση 

Με 14 ψήφους κατά και 13 υπέρ  η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέρριψε το σχετικό αίτημα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που επιχειρούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν το ζήτημα στον «αφρό» της επικαιρότητας, με προφανή στόχο να αμαυρώσουν την «εικόνα» της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, θέτοντας θέμα διαφάνειας και όχι μόνο…

Όπως αναμενόταν το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν για άλλη μια φορά …εκρηκτικό, καθώς η Αντιπολίτευση  από τη πρώτη στιγμή ζήτησε περισσότερο χρόνο ομιλίας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Επιτροπής για προσπάθεια συγκάλυψης, θέτοντας ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για περάτωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε το αίτημα της Αντιπολίτευσης «προδήλως αντισυνταγματικό και σε βάρος του Κανονισμού της Βουλής». Και τεκμηρίωσε τη θέση του λέγοντας: «σύμφωνα με το άρθρο 26 του Συντάγματος υπάρχει διάκριση εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο, οι δικαστές το δικαστικό. Όποτε θέλησε ο συντακτικός νομοθέτης να δώσει δικαστικό έργο στη Βουλή έβαλε προϋποθέσεις. Το άρθρο 43Α του ΚτΒ επιτρέπει κλήση εισαγγελέα για θέματα λειτουργίας θεσμών για ενίσχυση της ασφάλειας και όχι τον έλεγχο δικαστικών κρίσεων.

Αντίθετα, η Αντιπολίτευση, η κ. Τζάκρη και ο κ. Δουδωνής, υποστήριξαν ότι η κλήση των εισαγγελέων είναι δικαιολογημένη και επιβεβλημένη.

Η χθεσινή συνεδρίαση πάντως ήταν άλλη μια κίνηση στο πολιτικό σκάκι μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από την αποκάλυψη της είδησης των τηλεφωνικών επισυνδέσεων και απ ότι φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία, παρότι η υπόθεση αρχειοθετείται…

Η βασική θέση του Μαξίμου σε αυτή τη δαιδαλώδη υπόθεση είναι ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της να γίνονται σεβαστές από όλους, ενώ κατηγορεί την Αντιπολίτευση για προσπάθεια υπονόμευσης αυτής της αρχής.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την εξέταση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Αναφορικά με την επίμαχη συνεδρίαση υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζητηθούν εξηγήσεις από τη Δικαιοσύνη σχετικά με συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις.  «Κάτι τέτοιο είναι παράνομο και αντιβαίνει στη διάκριση των εξουσιών», υπογραμμίζει και σε αυτή τη γραμμή ήταν και η τοποθέτηση Πλεύρη στη Βουλή.

Επίσης μέμφεται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι προβαίνουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, χωρίς να έχουν διαβάσει το πλήρες κείμενο…

Μετά το απαλλακτικό δικαστικό πόρισμα και την απόρριψη από τη Βουλή της κλήσης της Γεωργίας Αδειλίνη η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την υπόθεση των υποκλοπών ως κάτι που έχει ήδη διερευνηθεί και κλείσει από τις αρμόδιες αρχές, μειώνοντας  τη σημασία της συνεχιζόμενης συζήτησης.

Αντίθετα Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν να «παίζουν» με τις παλιές και πιθανώς ξεπερασμένες  αντιπολιτευτικές συνταγές, όπως η τοξικότητα και η σκανδαλολογία.

Μια «στρατηγική» που έχει ως στόχο το «ροκάνισμα» της κυβέρνησης, με τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος.

Ωστόσο το κοινό  αίτημα της Αντιπολίτευσης για κλήση της κυρίας Γεωργίας Αδειλίνη, για κάποιες ομάδες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ερμηνεύεται και ως ένα επιπλέον βήμα για τη συμπόρευση της κεντροαριστεράς, με τη δημιουργία ενός «μετώπου» απέναντι στην Κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ