23.3 C
Athens

Επικίνδυνη για τη χώρα η σαλαμοποίηση του πολιτικού σκηνικού – Γράφει ο Στάθης Κωνσταντινίδης

Δεν χρειαζόταν κάποιος μαντικές ικανότητες για να προβλέψει την πρόκληση διεργασιών στα κόμματα της κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές. «Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης», σε μία περίοδο που και η ίδια δέχθηκε κριτική,  είπαν κάποιοι. Όμως, δεν είναι έτσι. Η απουσία δομημένης αντιπολίτευσης δεν κάνει καλό ούτε στην κυβέρνηση. Κι αν αυτό λέγεται συχνά ως έκφραση πολιτικής αβρότητας, αποτελεί πραγματική αδυναμία για ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, αφού ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι σημαντικός στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ μπορεί να γίνει δημιουργικός και παραγωγικός όταν ασκείται  με υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Το υπαγορεύει και η κοινή λογική, άλλωστε, αφού ο ανταγωνισμός ωθεί όλα τα μέρη στην αυτοβελτίωση.

Του Στάθη Κωνσταντινίδη *

Αν είναι, όμως, προβληματική η απουσία μίας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης, ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού ελλοχεύει τον κίνδυνο της εσωτερικής αστάθειας. Να γίνουν, δηλαδή, ρυθμιστές της πολιτικής ζωής ο λαϊκισμός και η αντιδραστικότητα. Και μάλιστα, σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από πλείστες αβεβαιότητες, οικονομικές, γεωπολιτικές και εθνικές. Σκέφτεται, στ΄ αλήθεια, κάποιος, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να αφορούσε την εκλογή κυβέρνησης; Η Ελλάδα θα έμπαινε σε μεγάλες περιπέτειες. Τζάμπα οι κόποι κι οι θυσίες, η ανάπτυξη, η αναβάθμιση της οικονομίας, η θωράκιση της άμυνας. Φτου κι απ΄ την αρχή! Βλέπουμε το μούδιασμα που προκαλούν οι πολιτικοί συσχετισμοί σε άλλα κράτη, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιος θα χαράξει πολιτικές, ποιος θα πάρει αποφάσεις;

Γι΄ αυτό, απαιτείται σύνεση και ψυχραιμία. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η μετριοπάθεια, να προστατευτεί το κύρος των θεσμών και της πολιτικής ζωής. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια για την επίλυση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η τοξικότητα και η συγκρουσιακή λογική ενισχύουν και εξοπλίζουν τα άκρα.

Όποιος νομίζει ότι με την ολομέτωπη αντιπαράθεση θα καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που προκαλείται ή ενισχύεται από το αίσθημα ανασφάλειας που χαρακτηρίζει την εποχή, πλανάται οικτρά. Αν χαθεί η ισορροπία, δε μαζεύεται η κατάσταση. Κι όποιος, από την άλλη, πιστεύει ότι η «ανακατωσούρα» εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αδύναμων, ας θυμηθεί την πρόσφατη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας και τις συνέπειές της για τους πολλούς.

Η πολιτική σταθερότητα, σε ένα ευρύτερα ασταθές περιβάλλον, αποτέλεσε σημαντικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Η σαλαμοποίηση του πολιτικού συστήματος δεν αποτελεί λύση. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με σύμπνοια και συνεννόηση.

* Ο κ. Στάθης Κωνσταντινίδης είναι Βουλευτής ΝΔ Κοζάνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ