today-is-a-good-day
28.4 C
Athens

Τ.Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία

«Ο τομέας της κυκλικής οικονομίας είναι ένας σημαντικός τομέας που προσελκύει συνεχώς περισσότερες επενδύσεις» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στο 28ο ετήσιο Συνέδριο του Economist «Government Roundtable», ενώ από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία δεν ωθεί σε πτώση ανταγωνιστικότητας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε στην παρέμβασή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ταυτόχρονοι στόχοι της Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση, αποτέλεσε βασική και κύρια προτεραιότητα από την έναρξη της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και παραμένει ως ένας διακηρυγμένος βασικός στόχος μας, ενώ ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως έναν πρωτοπόρο στην πράσινη μετάβαση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Μετάβασης (του γνωστού European Green Deal), συνέχισε ο υπουργός, αρκεί ότι το πλάνο επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (το ονομαζόμενο ως European Green Deal Investment Plan) στοχεύει στην ενεργοποίηση τουλάχιστον 1 τρισεκ ευρώ βιώσιμων επενδύσεων έως το 2030 και το τεράστιο αυτό ποσό αφορά σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.

Αρα, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος, βασικός στόχος και του Ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι αρμόδιο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, είναι να κινητοποιήσει τα σχετικά επενδυτικά κεφάλαια στον τομέα της πράσινης μετάβασης, παρέχοντας αλλά και αναπτύσσοντας ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για τους ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές.

«Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο Ανάπτυξης, πριν λίγες εβδομάδες, τόνισα ότι ένας βασικός στόχος μου είναι η δημιουργία ενός νέου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας» είπε ο υπουργός και αναφερόμενος στον σχεδιασμό δράσεων είπε: «Θα αναπτύξουμε ένα πλέγμα πολυεπίπεδων δράσεων και κινήτρων που θα ενισχύουν τις επιχειρήσεις και θα δημιουργούν ένα ακόμα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις νέες επενδύσεις, με στόχο η Ελλάδα να προσελκύσει νέα κεφάλαια κυρίως από το εξωτερικό (ώστε να εισρεύσουν νέα χρήματα στην ελληνική οικονομία, τα οποία θα μοχλεύσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια), ενώ ένα σημαντικό τμήμα των οποίων αναμένουμε να αφορούν επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο, εκτός από το εμπόριο και τον αγώνα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόσο για τη βιομηχανία όσο και για την έρευνα και τεχνολογία.

«Όλοι αυτοί οι τομείς, πρόσθεσε, σχετίζονται άμεσα με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, οπότε θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση και σε αυτούς τους τομείς, ώστε αφενός να αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις (συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της φορολογίας των κερδών τους), και αφετέρου να δημιουργηθούν περισσότερες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Στο πάνελ συζήτησης ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, Παναγιώτης Μούργος, οπότε ο υπουργός άδραξε την ευκαιρία να αναφέρει: «στην πολιτική πρέπει να κρινόμαστε από τη συνέπεια των λόγων μας με τα έργα μας αλλά και για τα αποτελέσματά μας, θέλω να τονίσω ότι η αμερικάνικου ενδιαφέροντος επένδυση της ΤΕΧΑΝ στον τομέα της κυκλικής οικονομίας αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση είναι και συνεπής αλλά και έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, για την οικονομία αλλά και για το περιβάλλον… Η χώρα μας μπορεί και να πρωτοπορεί και να καινοτομεί, δείχνοντας τη σωστή κατεύθυνση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Ο υπουργός ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας: «θέλω να τονίσω, και από αυτό το βήμα, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη ανάπτυξη ενός νέου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, ώστε να συμβάλλει ενεργά στη περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής συνοχής και ευημερίας των πολιτών της χώρας μας».

Η κυκλική οικονομία δεν ωθεί σε πτώση ανταγωνιστικότητας

Από την πλευρά της η υπουργός Κεραμέως υπογράμμισε στην παρέμβασή της ότι η κυκλική οικονομία όχι μόνο δεν οδηγεί σε μείωση ανταγωνιστικότητας, αλλά προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι για πολλά χρόνια το μοντέλο ανάπτυξης ήταν γραμμικό αλλά, από το 2015 και μετά, έχει αλλάξει η νοοτροπία στην ΕΕ ενισχύοντας την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας ενώ υπάρχει και μια φιλοσοφική μετατόπιση των ίδιων των πολιτών.

Το σημαντικό είναι, συνέχισε η ίδια, καθώς όλοι επιδιώκουμε την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνες, η κυκλική οικονομία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία περίπου 2,5 εκατομμύρια επιπλέον θέσεων εργασίας στην ΕΕ έως το 2030 και εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις, έως και 8% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Ωστόσο, σημείωσε η κυρία Κεραμέως, επιβάλλεται να δώσουμε έμφαση στις επενδύσεις τόσο σε υποδομές όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό, με δεξιότητες που θα συνοδεύσουν το μεγάλο μετασχηματισμό της οικονομίας. Η ίδια έδωσε έμφαση στις τεχνικές δεξιότητες που χρειάζεται η οικονομία και στην σημασία της συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων πανεπιστημίων και αγοράς ώστε εγκαίρως να ανιχνεύονται οι ανάγκες και να προσαρμοζόμαστε σε αυτές.

Η Ελλάδα παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και είναι hub εξαγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης στην Ευρώπη

«Έχουμε τη χαρά να σημειώσουμε τη σημαντική και καταλυτική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς στην προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, Παναγιώτης Μούργος.

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο κ. Μούργος: «Το 2019 κάναμε τα εγκαίνια του εργοστασίου μας παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ όταν η Ελλάδα επιλέχθηκε σε ένα διεθνές περιβάλλον ως η κατάλληλη χώρα για την επένδυση αυτή. Η Ελλάδα είναι από τότε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με ικανό ανθρώπινο δυναμικό και είναι επίσης το hub για να εξάγουμε αυτά τα μηχανήματα ανακύκλωσης στην Ευρώπη. Η χώρα μπορεί να πρωτοπορεί, να καινοτομεί και να είναι σημείο αναφοράς στον τομέα της κυκλικής οικονομίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε λέγοντας ότι: «Η συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι καθοριστική γιατί η χώρα έχει πλέον ένα άρτιο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας στο οποίο μπορεί κανείς να σχεδιάσει επενδύσεις» και συνέχισε αναφέροντας ότι, σημαντικές είναι και οι υποστηρικτικές πολιτικές από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ με προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης. Ικανοποιούνται οι ανάγκες της αγοράς δίνοντας προστιθέμενη αξία στη χώρα.

«Όταν έγιναν τα εγκαίνια, είπε ο κ. Μούργος, υποσχεθήκαμε 90 νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα έχουμε 400 θέσεις και έχουμε δεσμευτεί για 1.000 νέες, μόνιμες, πράσινες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας έως το 2026. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις, κοινωνική συνοχή και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν προγράμματα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης έτσι ώστε τα κέρδη των επιχειρήσεων να επιστρέφουν ως μέρισμα στην κοινωνία».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον όμιλο ΤΕΧΑΝ, υπενθυμίζοντας ότι έχει τρέξει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, σύμφωνα με το οποίο διαθέτει 1 εκατ. ευρώ αλλά ο κόσμος ήταν αυτός που αποφάσισε πώς θα μοιραστεί το ποσό. Σημείωσε ότι, πριν λίγο καιρό έγινε η ψηφοφορία από τους πολίτες και κατατέθηκαν προτάσεις από πολλούς φορείς σε τέσσερις τομείς: Κοινωνία, Περιβάλλον, Παιδεία, Υγεία.Οι φορείς έχουν επιλέγει και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των δράσεων.

«Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση βοηθά, κατέληξε, και με τη συνεργασία θα δούμε καλύτερα αποτελέσματα. Ως όμιλος υποσχόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε, ξανά, τον στόχο των νέων θέσεων εργασίας, ως ένα μέρισμα που επιστρέφουμε στην κοινωνία, αλλά και νέες επενδύσεις στους τομείς της κυκλικής οικονομίας, που είναι ένας κομβικός παράγοντας ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ