today-is-a-good-day
35.8 C
Athens

Μάχη κατά της ακρίβειας: Η Κυβέρνηση επιμένει με παράταση μέτρων και εντατικούς ελέγχους

Επιμένει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της ακρίβειας, με έμφαση στη μείωση των τιμών στα ράφια, ενώ επιδιώκει και ευρωπαϊκή δράση για πολυεθνικές με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι προτεραιότητα μείζονος σημασίας για το Μαξίμου, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Του Κώστα Πασίση     

Αυτό το πολιτικό μήνυμα εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός με την επίσκεψη του στο υπουργείο Ανάπτυξης και τις δηλώσεις του μετά τη συνεργασία του με τον νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον εν λόγω υπουργείο δεν ήταν μόνο ειδικού συμβολισμού και απ ότι φαίνεται δεν έγινε για επικοινωνιακούς λόγους.

Αντίθετα ανακοινώθηκε η παράταση των μέτρων κατά της ακρίβειας μέχρι το τέλος του 2023.

Έτσι οι ανακουφιστικές παρεμβάσεις στην αγορά όπως  όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το «καλάθι του καταναλωτή» θα συνεχιστούν για άλλο ένα εξάμηνο.

Στόχος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η μείωση του πληθωρισμού αλλά και των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα στα τρόφιμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας πλήρη εικόνα για το πως λειτουργεί η αγορά έκανε έκκληση για συμμετοχή της υγιούς επιχειρηματικότητας στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών και αντιμετώπισης φαινομένων αισχροκέρδειας.

Ακόμη επανέλαβε ότι θα δώσει έμφαση στην προώθηση ευρωπαϊκών δράσεων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών πολυεθνικών εταιρειών που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό.

Ένα ζήτημα που φαίνεται ότι μετατρέπεται σε προσωπικό στοίχημα για τον Πρωθυπουργό ο οποίος το θίγει σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις του θέλοντας προφανώς να δείξει ότι πιστεύει σε αυτή την πρωτοβουλία και κυρίως δεν ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα για το θεαθήναι, όπως κατηγορήθηκε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο το Μαξίμου επιμένει  και φυσικά το αρμόδιο υπουργό  θα εποπτεύσει την όλη επιχείρηση για αποκλιμάκωση των τιμών, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και προς αυτήν την κατεύθυνση ανακοινώθηκε η ενίσχυση  των ελεγκτικών μηχανισμών με 30 επιπλέον στελέχη και η αξιοποίηση της συνεργασίας όλων των αρμοδίων φορέων για τον έλεγχο της.

Τα όπλα της Κυβέρνησης στη μάχη κατά της ακρίβειας

Ωστόσο το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι η  διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των  ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά καθώς έχει αποδειχθεί  ότι η οποιαδήποτε σχετική προσπάθεια έγινε στο παρελθόν έπεσε στο κενό και έμειναν μόνο οι αγαθές προθέσεις, που βεβαία δε φθάνουν…

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού για να μην επαναληφθεί το σύνηθες  φαινόμενο, η επιχείρηση ελέγχου αυτή τη φορά θα περιφρουρηθεί καταλλήλως.

Όπως διευκρινίζεται οι κυρώσεις και οι ποινές για περιπτώσεις αισχροκέρδειας, παραπλανητικών πρακτικών και παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού θα είναι πιο σκληρές ώστε να έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια  και δημοσιοποίηση των ελέγχων για ενημέρωση των καταναλωτών, ένα μέτρο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη…

Θα γίνει μεγαλύτερη επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίες που θα ανιχνεύουν ύποπτες συναλλαγές.

Θα επιχειρηθεί επίσης η πιο ενεργή  συμμετοχή των καταναλωτών στην αναφορά παρατυπιών μέσω εργαλείων όπως η πλατφόρμα «eΚαταναλωτής» που είναι σε λειτουργία με θετικά αποτελέσματα.

Όπως τονίζεται, όμως, αυτή τη φορά υπάρχει η πολιτική βούληση για την καταπολέμηση των παραβατικών συμπεριφορών.

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, σειρά παίρνουν το Μετανάστευσης και το Αγροτικής Πολιτικής, επίσης δυο κομβικά πεδία κυβερνητικής πολιτικής , που άφησαν έντονο το αποτύπωμα τους στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ