Περισσότερη δουλειά, συνέπεια στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και ταπεινότητα, αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο μετά τις ευρωεκλογές.
Του Κώστα Πασίση
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου συνεχίζει να απασχολεί το Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα δώσει ένα σήμα επανεκκίνησης, χωρίς να κατέβει ο πήχης όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ.
Έμφαση δίνεται στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, παρότι κάποιες εξ αυτών έχουν πολιτικό κόστος.
Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «…δεν θα υποχωρήσουμε από τις αλλαγές που έχει ανάγκη το τόπος για να γίνουμε αρεστοί». «Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την κοινωνία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο το Μαξίμου αναγνωρίζει ότι έγιναν ορισμένοι λανθασμένοι χειρισμοί στη διαχείριση κάποιων ζητημάτων, όπως επί παραδείγματι στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Έτσι, σήμερα η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα λαμβάνει υπόψη της περισσότερο τη γνώμη των πολιτών σε κρίσιμα θέματα.
Εκτός όμως των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων το Μαξίμου θέτει ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλείς και ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.
Ταυτόχρονα η δέσμευση είναι να γίνουν μέχρι το τέλος της 4ετιας νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διορθώνουν τα πολλά στραβά στο κράτος και τις διαχρονικές παθογένειες του τόπου.
Για το Μαξίμου αυτό είναι ένα κομβικό πολιτικό στοίχημα, που αν το κερδίσει η κυβέρνηση, ένα μεγάλο «κομμάτι» από το σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων της που απείχαν της εκλογικής διαδικασίας στις ευρωεκλογές θα επιστρέψουν στη ΝΔ.
Ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο οι κυριότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι:
Η αντιμετώπιση του ζητήματος της ακρίβειας και των στρεβλώσεων σε συγκεκριμένες αγορές
Η εστίαση στο ζήτημα της στέγης με ένα νέο διευρυμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, με έμφαση στις προσλήψεις, ειδικά για 3.000 νοσηλευτές.
Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, με έμφαση στα επείγοντα περιστατικά, ολοκλήρωση επενδύσεων και συνέχιση του προγράμματος των προληπτικών εξετάσεων.
Ενίσχυση της ασφάλειας με πιο ορατή αστυνόμευση στις γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο.
Βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και έργων υποδομών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας και προσέλκυση επενδύσεων.
Αναθεώρηση του επιδοματικού συστήματος για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συνέχιση της μείωσης των φόρων, που αντέχει όμως ο προϋπολογισμός.
Περί ανασχηματισμού
Στη «σκιά» όλων αυτών το θέμα που παίζει αυτές τις ημέρες είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καθώς πολλοί εκ των βουλευτών υποστηρίζουν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι η τελευταία με τη συγκεκριμένη σύνθεση.
Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί εκ των υπουργών και υφυπουργών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αναμένοντας τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, ενώ πολλοί βουλευτές είναι σχεδόν πάνω από το κινητό τους, με την ελπίδα να κτυπήσει και στην άλλη άκρη της γραμμής να είναι ο Κυριάκος Μητσοτακης.
«Ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο»: Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών σχετικά με τα σενάρια για ανασχηματισμό.
Ενώ συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διαρρέουν ότι ο Πρωθυπουργός δε λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ…
Στη …θέρμη των εκλογών πάντως, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε τη σύγκληση της Κ.Ο της ΝΔ για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, με τον Παύλο Μααρινάκη να απαντά ότι είναι «αυτονόητη» η συνεδρίαση της.