today-is-a-good-day
25.4 C
Athens

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Με 15,3 μονάδες προηγείται η Ν.Δ.

Με 15,3 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega».

Συγκειρμένα, στην εκτίμηση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 31%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μια ελαφρά άνοδο, όπως και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν έχει δυναμική δεύτερης θέσης, ενώ το ΚΚΕ καταγράφει μια υποχώρηση σε σχέση με τον Απρίλιο, όπως και η Ελληνική Λύση.

Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δείχνουν να είναι σίγουρα μέσα, ενώ για πρώτη φορά δίνεται εκλόγιμη δυναμική στο ΜέΡΑ25 με την Νέα Αριστερά να είναι στο όριο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι Δημοκράτες δείχνουν να μένουν εκτός, ενώ η Φωνή της Λογικής δείχνει να παίρνει ένα μέρος του ακροατηρίου της άκρας δεξιάς.

Στην πρόθεση ψήφου στο μεταξύ η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 12,5 μονάδες. Η δημοσκόπηση δείχνει σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ, υποχώρηση του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, σταθερότητα της Νέας Αριστεράς και για πρώτη φορά μια σαφή ανοδική τάση του ΜέΡΑ25. Την ίδια στιγμή ούτε οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, παρά την αναγνωρισιμότητα του επικεφαλής, ούτε η “Φωνή της Λογικής” δείχνουν να έχουν μεγάλη δυναμική.

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40% θετικές γνώμες έχει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στον δεύτερο Δημήτρη Κουτσούμπα με 37%, ενώ ψηλά είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, με τον Ανδρέα Λοβέρδο με 32% θετικές γνώμες να είναι ελαφρά μπροστά από τον Νίκο Ανδρουλάκη (31%), την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 27%. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει 23% θετικές γνώμες, όμως έχει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες με 43%. “Πρωταθλητή” στις αρνητικές γνώμες είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 73% και αμέσως μετά ο Γιάνης Βαρουφάκης 72%.

Από την άλλη, στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ερώτηση που είναι διαφορετική από που αφορά το εάν γενικά κάποιος έχει θετικές γνώμες και κρίνει το εάν τον θεωρούν οι ερωτώμενοι καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του με 36% όταν ο αμέσως επόμενος Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 7%. Όμως, στην πραγματικότητα ο μεγάλος αντίπαλος του πρωθυπουργού παραμένει ο “Κανένας”, αφού η αντίστοιχη απάντηση παίρνει 35% αποτυπώνοντας ένα υπόστρωμα δυσαρέσκειας που δεν βρίσκει πολιτική διέξοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ