today-is-a-good-day
27.8 C
Athens

Νότια Κορέα και Κίνα συμφώνησαν να ξεκινήσουν διπλωματικό διάλογο και διάλογο για θέματα ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γελ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ συμφώνησαν σήμερα να ξεκινήσουν διπλωματικό διάλογο και διάλογο για θέματα ασφαλείας και να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών τους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Ο Γιουν και ο Λι είχαν συνομιλίες ενόψει συνόδου κορυφής που θα έχουν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα–την πρώτη τριμερή συνάντησή τους την τελευταία τετραετία και πλέον.

Ο Γιουν είπε στον Λι ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού, όχι μόνο για την προώθηση των κοινών συμφερόντων τους με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, αλλά και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και τις παγκόσμιες οικονομικές αβεβαιότητες.

“Ακριβώς όπως η Κορέα και η Κίνα έχουν ξεπεράσει διάφορες δυσκολίες μαζί τα τελευταία 30 χρόνια και συνέβαλαν η μια στην εξέλιξη και ανάπτυξη της άλλης, ελπίζω να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διμερή συνεργασία ακόμη και ενόψει των σημερινών παγκόσμιων πολύπλοκων κρίσεων», δήλωσε ο Γιουν κατά την έναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο Λι είπε στον Γιουν ότι οι χώρες τους θα πρέπει να αντιταχθούν στη μετατροπή των οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων σε πολιτικά ή σε θέματα ασφάλειας και θα πρέπει να εργαστούν για να διατηρήσουν σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τα τελευταία χρόνια Κινέζοι ηγέτες και διπλωμάτες έχουν καταδικάσει συχνά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών που στοχεύουν τη βιομηχανία ημιαγωγών τους, καλώντας αυτές τις χώρες να σταματήσουν να «επεκτείνουν υπερβολικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας».

Από το 2021 κινεζικές εταιρείες και οι κρατικές οντότητες αποκόπτονται όλο και περισσότερο από την άμεση πρόσβαση στα πιο προηγμένα τσιπ του κόσμου, εκ των οποίων πολλά παράγονται από νοτιοκορεατικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Samsung και η SK Hynix.

Ο Λι εξέφρασε ελπίδες για συνέχιση των προσπαθειών για «οικοδόμηση συναίνεσης και επίλυση διαφορών» μέσω «ίσου διαλόγου και ειλικρινών επικοινωνιών».

Σε ξεχωριστή συνάντηση με τον Κισίντα, ο Γιουν εξήρε την πρόοδο στις διπλωματικές, οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές με την Ιαπωνία και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς το επόμενο έτος, όταν οι δύο χώρες γιορτάσουν την 60ή επέτειο εξομάλυνσης των σχέσεων, ανέφερε το γραφείο του Γιουν.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Οι τρεις γείτονες είχαν συμφωνήσει να διοργανώνουν μια σύνοδο κορυφής κάθε χρόνο ξεκινώντας το 2008 για να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία, αλλά οι διμερείς διαμάχες και η πανδημία της COVID-19 διέκοψαν την πρωτοβουλία. Η τελευταία τους τριμερής σύνοδος ήταν στα τέλη του 2019.

Οι Γιουν, Λι και Κισίντα θα υιοθετήσουν κοινή δήλωση σε έξι τομείς, όπως η οικονομία και το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, οι ανταλλαγές προσώπων και η υγεία και η γήρανση του πληθυσμού, δήλωσαν αξιωματούχοι της Σεούλ.

Ο Κισίντα σχεδιάζει επίσης να συναντήσει τον Λι χωριστά σήμερα, ανέφερε το NHK, επικαλούμενο την ιαπωνική κυβέρνηση και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να θέσει την κινεζική απαγόρευση εισαγωγών ιαπωνικών θαλασσινών και την Ταϊβάν, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Μιλώντας με δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Σεούλ, ο Κισίντα είπε ότι θα επιδιώξει «ανοιχτές και ειλικρινείς» συζητήσεις και εξέφρασε την ελπίδα να ενθαρρύνει την πρακτική συνεργασία με γνώμονα το μέλλον αναβιώνοντας την τριμερή διαδικασία.

Στις συνομιλίες με τον Λι, ο Κισίντα είπε ότι θα ήθελε «να επιβεβαιώσει σθεναρά την κατεύθυνση της αμοιβαία επωφελούς σχέσης που βασίζεται σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και σε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας».

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται την ώρα που η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία εργάζονται για να αποκαταστήσουν τους δεσμούς που έχουν καταστραφεί από ιστορικές διαμάχες, ενώ εμβαθύνουν μια τριμερή εταιρική σχέση ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω της εντεινόμενης σινοαμερικανικής διαμάχης.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να βελτιώσουν περαιτέρω τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την περιφερειακή ένταση και αντιπαράθεση.

Η Σεούλ και το Τόκιο έχουν προειδοποιήσει κατά οποιασδήποτε προσπάθειας βίαιης αλλαγής του status quo στα Στενά της Ταϊβάν, ενώ το Πεκίνο επέκρινε την Τρίτη την απόφαση Νοτιοκορεατών και Ιαπάνων βουλευτών να παραστούν στην ορκωμοσία του προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε.

Η σύνοδος κορυφής μπορεί να μην επιφέρει σημαντική πρόοδο σε ευαίσθητα ζητήματα, αλλά θα μπορούσε να σημειώσει πρόοδο σε τομείς πρακτικής συνεργασίας όπως οι ανταλλαγές προσώπων και τα προξενικά θέματα, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ