today-is-a-good-day
26.8 C
Athens

Το Αζερμπαϊτζάν πήρε υπό τον έλεγχό του τέσσερα χωριά στα σύνορα με την Αρμενία στο πλαίσιο συμφωνίας

Η υπηρεσία συνόρων του Αζερμπαϊτζάν πήρε υπό τον έλεγχό της τέσσαρα χωριά στην επαρχία Γκαζάκ στα σύνορα με την Αρμενία, στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήφθη με το Γερεβάν, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της αζέρικης κυβέρνησης Σαχίν Μουσταφάγεφ.

Η έκταση του εδαφών που επιστράφηκαν στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο συμφωνίας για την οριοθέτηση συνόρων είναι 6,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δήλωσε ο Μουσταφάγεφ.

Τον Απρίλιο, η Αρμενία ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει ακατοίκητα χωριά στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είναι ορόσημο στην πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού, έπειτα από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ τους.

Η απόφαση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν να παραδώσει τα τέσσερα χωριά προκάλεσε διαμαρτυρίες στη χώρα, με τους διαδηλωτές να τον καλούν να παραιτηθεί για αυτή την προδοσία, όπως τη χαρακτήρισαν.

Η ανακατάληψη από το Αζερμπαϊτζάν διά της βίας σχεδόν ολόκληρης της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρυσι τον Σεπτέμβριο –μια κίνηση που προκάλεσε τη μαζική αποχώρηση των Αρμενίων που ζούσαν εκεί— ήταν ένα επώδυνο πλήγμα για το Γερεβάν.

Ωστόσο άνοιξε παράλληλα τον δρόμο για μια συμφωνία, καθώς έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα σημείο διαφωνίας.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συνεχίζουν, ωστόσο, να έχουν άλλες εδαφικές διαμάχες που δεν έχουν επιλυθεί και που κυρίως επικεντρώνονται σε θύλακες, όπου η κάθε πλευρά επιθυμεί η άλλη να παραχωρήσει τον έλεγχό τους ή να παράσχει πρόσβαση σε αυτά τα εδάφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ