today-is-a-good-day
30.8 C
Athens

Οι τρεις άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη στη Βουλή για τις ανατιμήσεις στην αγορά

Οι  πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εισαγόμενη  ακρίβεια, οι  προτεραιότητες για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, την επόμενη ημέρα αλλά και η επίθεση στην Αντιπολίτευση, με βάση τα προγράμματα των κομμάτων και την κοστολόγηση τους, είναι οι τρεις βασικοί άξονες της σημερινής ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Βουλή, υστέρα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Κώστα Πασίση

Η σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, σχεδόν δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, που ο κόσμος, θέλει να ακούσει τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτακης μεταβαίνει στη Βουλή, έχοντας κατά νου ότι το εν λόγω ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, εξού και η επιστολή στην Ευρώπη για το ρόλο των πολυεθνικών στη διαμόρφωση των διαφορετικών τιμών ανά χώρα και όχι με επικοινωνιακούς όρους.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ξετυλίξει το κυβερνητικό σχέδιο για άμβλυνση των επιπτώσεων των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων στην αγορά.

Στόχος του είναι να αναλύσει τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που έχουν ήδη αναληφθεί, όπως είναι η αύξηση του εισοδήματος, το «καλάθι» του νοικοκυριού, που δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά έδωσε σημαντικές «ανάσες» στους οικονομικά ασθενέστερους και να αναφερθεί σε νέες δράσεις που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν τόσο εθνικά μέτρα όσο και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η ακρίβεια είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που ενισχύει το λαϊκισμό των ακροδεξιών κομμάτων και όχι μόνο.

Ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών η συζήτηση θα επεκταθεί και σε θέματα οικονομίας ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη δημιουργία περίπου 400.000 νέων θέσεων εργασίας, με στόχο την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, που βρίσκεται σε καλό δρόμο, βάσει των επίσημων στοιχείων.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης «από το 2019 έως σήμερα η ανεργία έχει πέσει σχεδόν κατά 8,4%. Η ανεργία είναι στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2009, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια».

Επίσης θα υπάρξει εκτενής αναφορά στην αύξηση του μέσου και κατώτατου μισθού, με βασική στόχευση να φανεί εμπράκτως η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα, με άμεση αντανάκλαση στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα θα επιδιώξει να ενισχύσει την αξιοπιστία της Κυβέρνησης, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν κοστολογημένα προγράμματα και όχι προτάσεις που κοστίζουν δισεκατομμύρια, με τις γνωστές συνέπειες που βίωσε η κοινωνία στο πρόσφατο παρελθόν.

Το Μαξίμου θέλει στο τέλος της σημερινής ημέρας και μέχρι τις ευρωεκλογές οι πολίτες να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα των διαφορετικών πολιτικών που προτείνονται.

Δηλαδή από τη μια πλευρά να υπάρχει η ρεαλιστική και υπεύθυνη πρόταση της κυβέρνησης και από την άλλη το… λεφτόδενδρο της Αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο τα «ειδικά» κοινά

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών και μετά την επιτυχή «επιχείρηση» συσπείρωσης της βάσης του κόμματος, η ΝΔ φαίνεται ότι έχει αρχίσει να στοχεύει στα λεγόμενα ειδικά κοινά.

Στη βάση αυτή, ο Πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο Νίκο Χατζηνικολάου στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα».

Μια κίνηση που σηματοδοτεί την προσπάθειά του να απευθυνθεί σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης σε θέματα που τους αφορούν άμεσα.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης από το υψηλό κόστος για τη στέγη, αλλά και οικονομικά μέτρα στήριξης για την οικογένεια μετά τις  Ευρωεκλογές.

Στην προσέγγιση της νεολαίας στοχεύει και το νέο βίντεο στο ΤικΤοκ, με χιουμοριστική διάθεση από τον Πρωθυπουργό, που δείχνει να δοκιμάζει αθλητικά παπούτσια με το σήμα της ΝΔ και να λέει ότι «στην επόμενη περιοδεία μας θα κάνουμε θραύση»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ