today-is-a-good-day
25.5 C
Athens

Κασσελάκης και Ανδρουλάκης σε παράλληλους δρόμους για την κεντροαριστερά

Τοπίο στην ομίχλη θυμίζει η επόμενη ημέρα, μετά τις ευρωεκλογές, στην κεντροαριστερά, ύστερα από την άρνηση των κ.κ Κασσελάκη – Ανδρουλάκη, να έλθουν σε επικοινωνία για τη διερεύνηση ενός «modus vivendi» μεταξύ των δυο κομμάτων, ως προσπάθεια απάντησης στην πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Του Κώστα Πασίση 

Η κινητικότητα για μια νέα κεντροαριστερά είναι ένα παλαιό ζήτημα που βρίσκεται όμως σε απόλυτο αδιέξοδο, παρά τις διεργασίες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο, από στελέχη των δυο κομμάτων, που εμφανίζονται να αγωνιούν για το μέλλον της, με δεδομένο την μικρή απήχηση στην κοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέχουν σημαντικά να «πιάσουν» το ποσοστό της ΝΔ και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό.

Το επίμαχο ζήτημα άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Εμείς θα προχωρήσουμε στη δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Και θα προσκαλέσω στελέχη του, πρώην στελέχη, πρώην Υπουργούς αυτού του χώρου, του ΠΑΣΟΚ τον οποίο χώρο σέβομαι πάρα πολύ γιατί κατ’ αρχάς η οικογένειά μου ανήκε σ’ αυτό το χώρο, ο πατέρας μου, οι γονείς μου ήταν παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνοντας», τόνισε ο κ. Κασσελάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα πάρει τηλέφωνο τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επόμενη ημέρα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Επιπλέον ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο πολιτικό «μπλέντερ» και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς.

«Απ’ τη μεριά της μητέρας μου, ο παππούς μου ήταν ΚΚΕ, είχε δουλέψει όλη του τη ζωή στη ΔΕΗ, είχε βάλει πυλώνες σε όλη τη χώρα, άρα είχαμε και αυτό το αριστερό έναυσμα στην οικογένεια, αλλά πρακτικά μεγαλώνοντας, ήμασταν με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Φτωχή οικογένεια στα Χανιά, που βασιζόταν εκεί», ανέφερε προφανώς για να δείξει τις …αριστερές ρίζες του και ότι …κατανοεί τις αγωνίες των φτωχών και των απλών ανθρώπων.

Επίσης επανέλαβε πως σέβεται την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθέριας, πάντως, απαντώντας στο «άνοιγμα» Κασσελάκη, χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ουρανακατέβατο» και «πολιτικό τουρίστα», κλείνοντας την πόρτα της συνεργασίας.

Η απάντηση Ανδρουλάκη

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε τηλεοπτική συνέντευξη του τόνισε επίσης ότι ούτε ο ίδιος θα επικοινωνήσει με τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Πιστεύω ότι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής, με  πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και από τις ευρωεκλογές του 2019 και από τις εθνικές εκλογές του 2022» υπογράμμισε ο  Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η δεύτερη θέση με πολύ αυξημένα ποσοστά» επανέλαβε  και  επεσήμανε πως «αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο».

Αυτό που προκύπτει από τις σχετικές αναφορές, είναι ότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης κινούνται σε παράλληλους δρόμους που δε συναντώνται πουθενά…

Συμπερασματικά ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στοχεύει στη δημιουργία ενός ευρύτερου «προοδευτικού μετώπου», το οποίο θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη ή πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενώ, δεν αποκλείει συνεργασία ακόμα και με την Πλεύση Ελευθερίας. Και γενικότερα εστιάζει στην ενοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να επιδιώκει την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ ως κύριου φορέα της προοδευτικής παράταξης…

Στη «δυσεπίλυτη» εξίσωση της  κεντροαριστεράς, υπάρχει και ο παράγοντας του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κινείται περισσότερο στο παρασκήνιο, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα από ασφαλή απόσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο λέγεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις ευρωεκλογές σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη εκδήλωση, μέσω του Ινστιτούτου του, για το μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Επίσης κυκλοφορεί στην πολιτικο-δημοσιογραφική πιάτσα  ότι εταιρεία δημοσκοπήσεων μετρά τη δημοτικότητα που έχουν στην Κεντροαριστερά τα ηγετικά στελέχη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ