today-is-a-good-day
29.6 C
Athens

Ευρωεκλογές: Η πολιτική σταθερότητα και η ισχυρή φωνή στην Ε.Ε. τα βασικά μηνύματα της Ν.Δ.

Πολιτική σταθερότητα, ισχυρή παρουσία της Ν.Δ. στα Ευρωπαϊκά όργανα λήψης των αποφάσεων, και αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, είναι τα τρία βασικά μηνύματα, που στέλνει ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των προεκλογικής εκστρατείας του.

Του Κώστα Πασίση

Τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτακης επισκέφθηκε σχεδόν κάθε γωνιά της Μακεδονίας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των διαρροών, προς τα μικρά κόμματα που επιδίδονται σε έναν άκρατο λαϊκισμό, εμπλουτισμένο με μπόλικο …θεατρινισμό, προς άγραν ψήφων αλλά και τη συσπείρωση των στελεχών και της βάσης του κόμματος.

Ένα μεγάλο στοίχημα, που δείχνει να κερδίζει καθώς η Ν.Δ. πιάνει τον πήχη του 33% που έχει θέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε σε δύσκολες περιοχές, όπως είναι η Κοζάνη, η Φλώρινα και η Καστοριά και δίπλα του είχε τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη ο οποίος στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές είχε κατεβεί χωρίς το κομματικό χρίσμα.

Η χθεσινή παρουσία του όμως στη Κοζάνη, αλλά και το γεγονός ότι προλόγισε τον Πρωθυπουργό ήταν υψηλού συμβολισμού…

Η Μακεδονία είναι μια κρίσιμη περιοχή ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η Ν.Δ. θέλει να διατηρήσει την εκλογική της δύναμη και να αντιμετωπίσει την αύξηση της δημοτικότητας των μικρότερων  κομμάτων, που επενδύουν στη ψήφο διαμαρτυρίας

Η επιμονή του Πρωθυπουργού σε αυτή την περιφέρεια αντανακλά και την πολιτική βούληση του να δείξει ότι η φιλελεύθερη παράταξη είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά και να προστατεύσει τη χώρα από το λαϊκισμό.

Επιπλέον η Μακεδονία έχει ωφεληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός θέλει να προωθήσει τα επιτεύγματα της και να επισημάνει τις θετικές αλλαγές που έχουν συμβεί.

«Μας εκλέξατε και μας εμπιστευτήκατε και πάλι με αυξημένο ποσοστό στις εκλογές του Ιουνίου, ακριβώς για να οδηγήσουμε γρήγορα τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Και η σταθερότητα, για την οποία θεωρούμε ότι είναι μεγάλο ζητούμενο σήμερα, δεν πρέπει να συγχέεται με τη στασιμότητα. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε γρήγορα τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που ήδη έχουμε δρομολογήσει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας το βασικό λόγο για τον οποίο επιμένει να προτάσσει το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας και απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο Πρωθυπουργός στις ομιλίες του είναι ότι το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου θα καθορίσει εάν η κυβέρνηση θα έχει τη νομιμοποίηση να συνεχίσει απρόσκοπτα τις μεταρρυθμίσεις της ή εάν κάποιοι θα ισχυριστούν ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει, υπονομεύοντας τη δυναμική της.

Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη

Το δεύτερο πρόταγμα, που είναι η ισχυρή φωνή της Ν.Δ. στις Βρυξέλλες, είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο.

«Οι διεκδικήσεις μας στις Βρυξέλλες μπορούν να επιταχύνουν τις αλλαγές που ζητά ο τόπος. Γ’ αυτό και αυτές οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή μας, τόσο πιο πολλά θα πετύχουμε για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης στο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, με σύνθημα «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αυτό έχει ειδική αξία και σημασία.

Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άρα η αυξημένη δύναμη της Ν.Δ. στο ΕΛΚ έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αποφάσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προωθήσει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως έγινε με την επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για τις πολυεθνικές.

Ακόμη μπορεί να «χτίσει» ισχυρότερες συμμαχίες με άλλες κυβερνήσεις του ΕΛΚ σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Και γενικότερα ενισχύει το βάρος της Ελλάδας στην Ε.Ε..

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές για να προφυλαχθούν τα κεκτημένα οφέλη και οι προσπάθειες των πολιτών τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ