today-is-a-good-day
34.6 C
Athens

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για του Καλλάσσα, απογόνους των στρατιωτών του Αλέξανδρου

«Καὶ τὴν Κοινὴν Ἑλληνικὴ Λαλιά, / Ὡς μέσα στὴν Βακτριανήν τὴν πήγαμεν ὡς τοὺς Ἰνδοὺς» (Κωνσταντίνος Καβάφης).

Το βιβλίο του Θανάση Λερούνη «52 επιστολές για την φυλή των Καλλάσσα του Ινδικού Καύκασου στο ΒΔ Πακιστάν» θα παρουσιαστεί σήμερα ώρα 6.30μμ στην αίθουσα Ευεργετών του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Εταιρείας Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 12, α όροφος).

Την παρουσίαση θα κάνει η Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, ομότιμη ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (Ακαδημία Αθηνών).
Θα μιλήσουν επίσης οι:

  • ΕλένηΠιερράκουΚουτσοπούλουΕπισμηναγόςΕ.Α., ΠτυχιούχοςΠολιτικώνΕπιστημών
  • Γεώργιος Μουστάκας Εκπαιδευτικός, τ. Διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας
  • Μαρία Τζεράνη Τσότρα Εκπαιδευτικός, Ακροάτρια Λαϊκού Πανεπιστημίου
  • Παναγιώτης Φαντάκης Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος, Συγγραφέας, Καθηγητής του Λαϊκού Πανεπιστημίου
  • Γιούλη Χρονοπούλου Δρ. Φιλολογίας, τ. Σχολική Σύμβουλος & Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Νότιας Ἀθήνας

Μετὰ τις ομιλίες ὁ συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις ακροατών.

Ο χώρος της εκδήλωσης θα φιλοξενήσει χαρακτηριστικά δείγματα της  Καλλασσικής Λαϊκής Παράδοσης.

Όπως γράφει η κα Πολυμέρου- Καμηλάκη στον πρόλογο του βιβλίου, γνωρίζεται με τον Θανάση Λερούνη από τη δεκαετία του ΄90.  «Από τότε, ως πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης έφερε στο Μουσείο τους πρεσβευτές της μακραίωνης παράδοσης του πολιτισμού των Καλλάσσα, τα Καλασσάκι, που  ζωγράφιζαν πανάρχαια σύμβολα με τα δαχτυλάκια τους σε τελάρα με άμμο. Τότε μάθαμε από πρώτο χέρι για την ζωὴ των απογόνων του στρατεύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην καρδιὰ της Ασίας και την περηφάνειά τους για την συγγένειά τους με τους Έλληνες.»

Σε δυσπρόσιτη περιοχή του  Ινδικού Καυκάσου, για 15 συνεχή χρόνια (1995-2009), οι Ελληνες Φίλοι/ Εθελοντές των Καλλάσσα, που στόχευαν στη διατήρηση του πολιτισμού τους, δημιουργούσαν υποδομές (σχολεία, συστήματα ύδρευσης, πολιτιστικό κέντρο κ.α.

«και έθεταν σε λειτουργία σχολεία, ικανοποιώντας την  επιθυμία και το αίτημα των ίδιων των Καλλάσσα να ‘‘μάθουν γράμματα’’ για να διατηρήσουν την Παράδοσή τους.»

Δεκατέσσερα χρόνια μετὰ την τελευταία του αποστολή στις κοιλάδες τῶν Καλλάσσα, πλούσιος σε συμμετοχικὲς εμπειρίες, ‘‘ἐκ τῶν ἔσω’’ πλέον, ο Θανάσης Λερούνης βρίσκει τον ιδανικό τρόπο για να γνωστοποιήσει την βιωματική εμπειρία που απέκτησε ζώντας με τους Καλλάσσα από το 1995 έως τὸ 2009. Το παρὸν τρίτομο βιβλίο του είναι ἀποτέλεσμα μιας 30χρονης μελέτης για τούς απόηχους της  ελληνικής παρουσίας στην Κεντρικὴ Ασία, όπως λέει η κα Καμηλάκη. «Το έργο του αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνον λόγω της πλούσιας βιβλιογραφίας που περιλαμβάνεται στο τέλος του γ΄ τόμου αλλὰ κυρίως λόγω της επιτόπιας ανθρωπολογικής έρευνας που πραγματοποίησε κατά τηνδιάρκεια των πολύμηνων ταξιδιών του στις χώρες της Ασίας και της πολύχρονης παραμονής του στις κοιλάδες των Καλλάσσα. Τα στοιχεία που κατέγραψε αποτελούν πολύτιμες πηγὲς για τους μελλοντικούς ερευνητές της Καλλασσικῆς Παράδοσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ