today-is-a-good-day
28.8 C
Athens

Η διπλή παρέμβαση Μητσοτάκη για την καθημερινότητα των πολιτών στη «σκιά» των ευρωεκλογών

Ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική – αθέμιτη έως ανήθικη τιμολόγηση από τις πολυεθνικές εταιρείες, ζητά με την επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μεταφέροντας στις Βρυξέλλες τον αγώνα κατά της εισαγόμενης ακρίβειας, που πλήττει τα νοικοκυριά.

Του Κώστα Πασίση 

Την ίδια στιγμή, στο δεύτερο «μέτωπο», αυτό της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, στην «καρδιά» της Μακεδονίας, τόνισε  ότι σε έξι μήνες θα παραδοθεί στους πολίτες το ΜΕΤΡΟ, ενώ στην Σταυρούπολη, στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ, ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορούν στην πόλη 110 ηλεκτρικά λεωφορεία, που αναμένεται να δώσουν ανάσες στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Κοινός παρονομαστής των δυο πρωτοβουλιών Μητσοτάκη, είναι η δημιουργία μιας «εικόνας» αποτελεσματικής διακυβέρνησης που λαμβάνει υπόψη τόσο την εσωτερική πραγματικότητα όσο και τις εξωτερικές «πιέσεις», με πρωταγωνιστές τις πολυεθνικές και τα παιχνίδια τους…

Με το βλέμμα στις ευρωκάλπες ο Πρωθυπουργός φαίνεται να επιδιώκει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στη ΝΔ, προβάλλοντας την κυβέρνηση ως δυναμική και προσανατολισμένη στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Η επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όμως ήταν η κίνηση που έκανε τη …διαφορά και συζητήθηκε περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας όλες τις πτυχές του προβλήματος της ακρίβειας που αποτελεί μόνιμο «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου, φαίνεται ότι επιδιώκει να «πιέσει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα.

Η επιστολή του μπορεί να οδηγήσει σε έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε πιθανές κυρώσεις για τις πολυεθνικές εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Παράλληλα ενισχύει και την «εικόνα» του ως ηγέτη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, χωρίς να έχει παραδώσει τα όπλα στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με τις  πρακτικές των πολυεθνικών, ξεκινώντας έρευνα για τις τιμές των προϊόντων σε 28 χώρες της ΕΕ. Μια έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πρόβλημα…

Ωστόσο η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πρόβλημα των διαφορετικών τιμών των προϊόντων στην ΕΕ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει το ζήτημα των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών σε επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές άλλων κρατών-μελών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι με την επιστολή αναδεικνύεται η ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους.

Η συλλογική δύναμη της ευρωπαϊκής ένωσης και οικονομίας δεν έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστούν συλλογικά διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης ο οποίος επεσήμανε ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει πάνω από 45.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 19 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά χαρακτήρισε παρωδία την επιστολή Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες και εστίασε στις προτάσεις νόμου του Στέφανου Κασσελάκη για την ακρίβεια και το φορολογικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ