today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Μάχη ευρωεκλογών: Ο Μητσοτάκης στοχεύει στο 33%, ο Κασσελάκης στην «ανατροπή» και ο Ανδρουλάκης στη δεύτερη θέση

Με επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών σε περιφέρειες-κλειδιά της χώρας κλιμακώνεται η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Στη μάχη των ευρωεκλογών, με χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης, οι κ.κ Μητσοτάκης, Κασσελάκης, και Ανδρουλάκης, που μονοπωλούν την πολιτική παρτίδα, θέτουν το σκληρό διακύβευμα της αναμέτρησης, ξεδιπλώνοντας στόχους και στρατηγικές.

Του Κώστα Πασίση 

Τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, ο Πρωθυπουργός έχει θέσει τον πήχη στο 33%, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019. Ένα στοίχημα που φαίνεται να κερδίζει, εφόσον επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που προβλέπουν για τη ΝΔ ένα ποσοστό ανάμεσα στο 30% έως 36%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στις ομιλίες τους προτάσσουν τη πολιτική σταθερότητα, ως το μεγάλο διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών.

Ένα διακύβευμα που συνδυάζεται με τη συνέχιση της οικονομικής προόδου της χώρας. «Δεν πρέπει να βρεθεί σε κίνδυνο η οικονομική πολιτική», επισημαίνει  ο πρωθυπουργός σε όλες σχεδόν τις ομιλίες και συνεντεύξεις, θέτοντας άπαντες προ των ευθυνών τους. Και προσθέτει: «Να μη δώσουμε σε κάποιους την ευκαιρία να ισχυριστούν ότι πρέπει αυτή η πορεία να διαταραχθεί. Δεν θα συμβεί αυτό».

Και αυτό το λέει επειδή γνωρίζει τα σχέδια της Αντιπολίτευσης για το βράδυ των εκλογών, σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί ο στόχος.

Σε αυτή τη φάση του προεκλογικού αγώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει στην Μακεδονία, που έχει γίνει πρώτη προτεραιότητα στο γαλάζιο σχεδιασμό, με δεδομένο τα γνωστά προβλήματα, όπως αυτά κατεγράφησαν στις εκλογές του 2023 αλλά και των υψηλών ποσοστών που παρουσιάζουν η Ελληνική Λύση και η Νίκη και αυτό παρά την αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η στόχευση Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Από την άλλη πλευρά το πολιτικό διακύβευμα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι η  «ανατροπή» στο πολιτικό σκηνικό.

«Οι ευρωεκλογές, επομένως, είναι η μεγάλη ευκαιρία να βάλουν οι πολίτες φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση και να σταματήσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «παίζει» ακόμη με τον πήχη των ευρωεκλογών.

Αρχικά ξεκίνησε με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που ήταν το 17% του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο όμως δεν …ενθουσίασε τους βουλευτές του.

Έτσι, ο πήχης μετακινήθηκε σε ένα αποτέλεσμα που έχει μπροστά το (2), που δημιουργεί την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποκτήσει «ρεύμα» και δυναμική.

Ωστόσο, ο πραγματικός στόχος, όπως παραδέχονται κάποιοι εκ των βουλευτών του, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει το ΠΑΣΟΚ και να τερματίσει δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Παρότι στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του ΠΑΣΟΚ 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες, οι δημοσκόποι αναφέρουν ότι η δεύτερη θέση …παίζεται ακόμη.

Για την Κουμουνδούρου κρίσιμες περιοχές είναι η Δυτική Αττική, η Κρήτη και η Αχαΐα, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης στοχεύει και στη Θεσσαλία για ευνόητους λόγους.

Τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές διεκδικεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έχει θέσει ως προσωπικό στοίχημα να ηγεμονεύσει στο χώρο της κεντροαριστεράς, μετά τις ευρωεκλογές, παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Προ ημερών αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την εκλογική στόχευση της 2ης θέσης ώστε να υπάρχει, όπως είπε, ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που να μπορεί να είναι και η επόμενη κυβερνητική εναλλακτική.

«ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να έχετε αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση», τονίζει χαρακτηριστικά στις συνεντεύξεις του.

Το εκλογικό επιτελείο της Χαρ. Τρικούπη για την επίτευξη του στοιχήματος της δεύτερης θέσης επενδύει σε ενισχυμένα ποσοστά στην Αττική, με δεδομένο ότι ο Χάρης Δούκας κέρδισε το δήμο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη αλλά και την Κρήτη, που είναι παραδοσιακό κάστρο του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ