today-is-a-good-day
20.4 C
Athens

Τα ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία, Αλβανία και στο εσωτερικό της χώρας

Πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στο protothema.gr, παραμονές της συνάντησης του με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ένα μήνα πριν την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών από την οποία θα εξαχθούν αμιγώς πολιτικά συμπεράσματα.

Του Κώστα Πασίση

Λίγα 24ωρα πριν μεταβεί στην Άγκυρα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη διαφωνία και δυσαρέσκειά του για την απόφαση Ερντογάν, να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Τούρκου προέδρου είναι περιττή και λανθασμένη.

Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αποδέκτης ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος, που συνεχίζει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος.

Αν και το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν στην ατζέντα Γεραπετρίτη-Φίνταν οι οποίοι ρύθμισαν τις λεπτομέρειες των συνομιλιών των δυο ηγετών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα θέσει το ζήτημα κατά τη συνάντησή τους.

Και αυτό επειδή η Μονή της Χώρας είναι ένα ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι που αγγίζει κάθε χριστιανό. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας και πάντα ήταν και είναι σημείο αναφοράς, πνευματικότητας και πολιτισμού.

Η μετατροπή του σε τζαμί από τον Ερντογάν έχει σημαντική συμβολική σημασία, καθώς θεωρείται προσβολή της χριστιανικής κληρονομιάς και της ελληνορθόδοξης ταυτότητας.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας τη μεγάλη «εικόνα» είπε ότι δεν πρέπει να αναβληθεί η συνάντηση καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί.

Το δεύτερο μήνυμα αφορά τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι καλοδεχούμενος στη χώρα μας, λόγω της συνέχισης του εγκλεισμού του Φρέντι Μπελέρη στις αλβανικές φυλακές, κατά παράβαση κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου.

«Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», τόνισε και σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Εντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Το τρίτο μήνυμα Μητσοτάκη έχει ως αποδέκτη το εσωτερικό της χώρας και τα εξωθερμικά κέντρα, που για δικούς τους λόγους διακινούν σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται ότι χθές μάλιστα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα γεγονός που μαρτυρεί τις αδιατάραχτες σχέσεις Ηρώδου Αττικού και Μαξίμου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση φρόντισε να κλείσει εν τη γενέσει τη σεναριολογία για το μέλλον της κυρίας Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει κάνει καμία συνάντηση και επαφή και άφησε ανοιχτό να στηριχθεί για δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα η κυρία Σακελλαροπούλου, λέγοντας: «Εχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα».

Εν ολίγοις, παρόλο που δεν το είπε ρητά, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει την υποστήριξή του για επανεκλογή της στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ζήτημα της συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Ενόψει των ευρωεκλογών έστειλε άλλο ένα μήνυμα και αποδέκτης είναι η ελληνική κοινωνία η οποία καλείται να συμμετάσχει μαζικά στην πολιτική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Από όσα είπε ο Πρωθυπουργός τόσο στη συνέντευξή του όσο και στις δηλώσεις του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η συμμετοχή των πολιτών είναι μείζον θέμα που απασχολεί έντονα το Μαξίμου, έχοντας κατά νου τι συνέβη στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ειδικότερα επεσήμανε ότι είναι ζήτημα πώς θα πειστεί ο κόσμος να συμμετάσχει και τόνισε τη σημασία της επιστολικής ψήφου.

Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες πόσο σημαντικές για τη δική τους ζωή είναι οι ευρωεκλογές, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες μας επηρεάζουν άμεσα όλους.

Ενώ στις δηλώσεις του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε επί λέξει: Θέλω, και με την ευκαιρία της συνάντησής μας, να επαναλάβω την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μια πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία, η οποία τελικά αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Σε πολιτικό επίπεδο ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του για το αν θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία ως Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να σας πω, μιας και με ρωτάτε σε προσωπικό επίπεδο, ότι θεωρώ ότι όσο αισθάνομαι δημιουργικός, όσο αισθάνομαι ότι έχω ενέργεια να προσφέρω, η αποχώρηση από την πολιτική δεν είναι κάτι που περνά από το μυαλό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα συνέχισης της παρουσίας του στην πολιτική σκηνή για αρκετά χρόνια ακόμη.

Τέλος, επανέλαβε ότι ο πήχης για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ