today-is-a-good-day
27.7 C
Athens

Στους 7 οι νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου στη Νότια Αφρική

Σωστικά συνεργεία ενέτειναν χθες Τρίτη τις προσπάθειές τους για να βρουν και να βγάλουν δεκάδες εργάτες παγιδευμένους στα συντρίμμια κτιρίου υπό ανέγερση που κατέρρευσε τη Δευτέρα στην Τζορτζ, στα παράλια της Νότιας Αφρικής, προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των αρχών.

Ως χθες βράδυ είχαν ανασυρθεί 33 άνθρωποι από τα συντρίμμια, οι επτά από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους και οι υπόλοιποι νοσηλεύονται στην πλειονότητά τους.

Τα συνεργεία αναζητούν ακόμη 42 εργάτες και λένε πως επικοινώνησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας με 11 από αυτούς.

«Βρίσκονται εκεί πάνω από 24 ώρες πλέον, είναι υπερβολικά μακρύ χρονικό διάστημα», τόνισε ο επικεφαλής των αρχών στην επαρχία Άλαν Βίντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το απόγευμα, θυμίζοντας πως σε διεθνές επίπεδο θεωρείται πως γενικά οι επιχειρήσεις διάσωσης διαρκούν τρεις ημέρες.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με ένδεκα ανθρώπους», από τους οποίους «οι τέσσερις είναι παγιδευμένοι σε υπόγειο», είπε ο Κόλιν Ντάινερ, επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης. Ορισμένοι μπόρεσαν να τηλεφωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια. «Τους ζητήσαμε να κλείνουν τα κινητά τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην αποφορτιστούν οι μπαταρίες», πρόσθεσε ο κ. Βίντε.

Αυτοί που μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με σωστικά συνεργεία, είτε μέσω των τηλεφώνων τους ή φωνάζοντας και χτυπώντας ό,τι μπορούν γα να ακουστούν, βρίσκονται σε τρία σημεία, όπου δίνεται προτεραιότητα, ανέφερε ο κ. Ντάινερ. Όμως «δεν ξέρουμε πόσοι» βρίσκονται στο καθένα, πρόσθεσε.

Πρόκειται για «μακρά και περίπλοκη επιχείρηση» που απαιτεί «έρευνα σε βάθος με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Χρειάστηκαν 17 ώρες για να βγάλει σωστικό συνεργείο έναν από τους παγιδευμένους αφού έγινε ο εντοπισμός του, αφηγήθηκε.

Καθώς έπεφτε η νύχτα ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε να ανασύρεται επιζών από τα συντρίμμια, υπό επευφημίες και ζητωκραυγές. Κατόπιν όμως ανασύρθηκε πτώμα, τυλιγμένο σε κουβέρτα.

Μόλις βγουν οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί, «θα αρχίσουμε να απομακρύνουμε στρώματα» συντριμμιών, όροφο τον όροφο, διότι «μπορεί να υπάρχουν ακόμα επιζώντες» κάτω από αυτά, σημείωσε ο κ. Ντάινερ. Τα σωστικά συνεργεία καλούνται να κόβουν «πλάκες μπετόν» που ζυγίζουν τόνους και να τις απομακρύνουν με προσοχή, είπε ο κ. Βίντε, κάνοντας λόγο για μακρά και λεπτή διαδικασία.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα εξέφρασε «τα πιο βαθιά συλλυπητήριά του» στις οικογένειες των θανόντων και πρόσθεσε πως «η σκέψη του» βρίσκεται στις οικογένειες των παγιδευμένων.

Στο κτίριο εργάζονταν «75 άνθρωποι τη στιγμή που κατέρρευσε» η πολυκατοικία υπό ανέγερση προχθές Δευτέρα, είχε πει την ίδια ημέρα η εκπρόσωπος του δήμου Σαντέλ Έντουαρντς. Οι οικοδομικές εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο συνεργάστηκαν με τις αρχές για να καταρτιστεί ο κατάλογος των αγνοουμένων, πρόσθεσε ο δήμος.

Δεν είναι σαφείς σε αυτό το στάδιο οι λόγοι της κατάρρευσης του υπό ανέγερση εξαώροφου κτιρίου, το οποίο θα διέθετε επίσης υπόγειο χώρο στάθμευσης. Επρόκειτο να έχει 42 διαμερίσματα. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τον δήμο τον Ιούλιο του 2023.

Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα που άρχισε να διενεργεί η αστυνομία για το δυστύχημα.

Μέλη οικογενειών αγνοουμένων, που προσκάλεσε ο δήμος, βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από τον τόπο της καταστροφής. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά προσεύχονταν περιμένοντας νέα των δικών τους.

Η Τζορτζ, πόλη περίπου 160.000 κατοίκων, βρίσκεται κοντά στην τουριστική Garden Route, κατά μήκος του νότιου τμήματος της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ