today-is-a-good-day
27.5 C
Athens

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Τι αλλάζει στα τεκμήρια προσδιορισμού για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα ή την Τρίτη. Ωστόσο, έρχονται σημαντικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων η -εκ των προτέρων αναγγελθείσα- παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μέχρι τον Ιούλιο. Αν και αρχικά είχε προβλεφθεί η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί έως την 31 Μαρτίου, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και η διαδικασία που απαιτούνταν για τη νομοθέτηση του φορολογικού νομοσχεδίου καθυστέρησαν την έναρξη της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα δοθεί παράταση, ανάλογη με το διάστημα της καθυστέρησης. Δηλαδή, για κάθε μέρα καθυστέρησης πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση αντίστοιχων ημερών, πέραν της 30ης Ιουνίου.

Της Γωγώς Κατσέλη 

Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή του φόρου, θα γίνει και φέτος σε οχτώ δόσεις, εκτός αν η υποβολή των δηλώσεων παραταθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, οπότε οι δόσεις θα είναι επτά και η πρώτη διπλή, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Αυγούστου.

Επιπλέον, και φέτος θα ισχύσει η έκπτωση του 3% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ανεξάρτητα αν αυτό συμβεί έως το τέλος Ιουλίου ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Μια ακόμα αλλαγή αφορά στην αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν  εισοδήματά από μια πηγή, δηλαδή αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η φορολογική δήλωση θα προσυμπληρώνεται αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις ή δεν την υποβάλει μόνος του εντός της προθεσμίας, θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα.

Τεκμαρτό εισόδημα 

Σε ό,τι αφορά  στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για περίπου 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, θα είναι προσυμπληρωμένο και με βάση αυτό θα γίνει η σχετική εκκαθάριση. «Οδηγός» για την για το Ε3 θα είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία και θα είναι προσυμπληρωμένες οι στήλες των εσόδων και των δαπανών, άλλες πληροφορίες για τους ενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς και τα POS της επιχείρησης, καθώς και νέοι κωδικοί για ενισχύσεις και απαλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην αλλαγή των κριτηρίων φορολόγησης θεσπίζοντας ως ελάχιστο εισόδημα το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό.  Έτσι, το ελάχιστο εισόδημα θα κυμαίνεται από 10.920 έως και 50.000 ευρώ και το τελικό ύψος θα εξαρτάται από τα χρόνια προϋπηρεσίας, τη μισθολογική δαπάνη, τα έσοδα που εμφανίζουν οι εταιρείες και τον μισθό του καλύτερου αμειβόμενου υπαλλήλου. Για παράδειγμα. Επαγγελματίας με 10 χρόνια δραστηριότητας που δήλωσε πέρυσι 10.000 ευρώ εισόδημα πληρώνοντας φόρο 900 ευρώ, το 2024 θα εμφανιστεί με ελάχιστο εισόδημα 14.196 ευρώ και ο φόρος θα αυξηθεί στα 1823 ευρώ.

Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει υπουργείο τίποτε εξ αυτών «δεν είναι γραμμένο στην πέτρα» και εφόσον κάποιοι θεωρούν ότι αδικούνται, μπορούν να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός τους.

Για να γίνει βέβαια η αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη διενέργεια ελέγχου ή για αντικειμενικούς λόγους (στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, εγκυμοσύνη κλπ) στην πλατφόρμα που θα ανοίξει η ΑΑΔΕ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι τα δύο αιτήματα που καθιστούν μαχητό το τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος, θα κατατίθενται, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μόνο ψηφιακά.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται μεταξύ των άλλων:

– η προθεσμία υποβολής της αίτησης αμφισβήτησης του τεκμηρίου για αντικειμενικούς λόγους,

  • τα κατά περίπτωση συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά,
  • η διαδικασία, τις προϋποθέσεις και την προθεσμία υποβολής αίτησης για τη διενέργεια ελέγχου
  • ο χρόνος διενέργειας ελέγχου

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει, μέσω της νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myAADE, να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης. Ανάλογα με το λόγο αμφισβήτησης, προβλέπονται τα εξής:

Α. Αίτημα για την διενέργεια ελέγχου

Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

Β. Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους

Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

Οι αντικειμενικοί σχετίζονται με την εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας, τη φυλάκιση, τη νοσηλεία, την εγκυμοσύνη, την ανατροφή τέκνου, τις φυσικές καταστροφές, την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματος και άλλους λόγους ανωτέρας βίας, όπως για παράδειγμα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ατύχημα φορολογούμενου ή τέκνου του για το οποίο δεν απαιτείται νοσηλεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ