today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Λ.Αυγενάκης: Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η ψηφιακή εποχή, να διεισδύσουμε στις αγορές του κόσμου

«Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η ψηφιακή εποχή, να διεισδύσουμε στις αγορές του κόσμου, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας και εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην έναρξη του 3ου Παγκρήτιου Φόρουμ στην Αθήνα, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι για την προώθηση κρητικών προϊόντων σε ξενοδοχεία και δίκτυα διανομής.

Αναφερόμενος στο φόρουμ, ο κ. Αυγενάκης τόνισε οτι η διοργάνωση αποτελεί θεσμό, οι στόχοι του οποίου μεγαλώνουν και οι ορίζοντές του διευρύνονται. «Για αυτό και όπως έχω ήδη ανακοινώσει, θα κάνουμε το 1ο Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Ώστε να δείξουμε τον διατροφικό μας πλούτο, την γαστρονομική μας παράδοση και να καταφέρουμε, αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, με μια μπουκιά γραβιέρα και μια γουλιά κρασί, να τους κάνουμε να νιώσουν λες και βρίσκονται στο νησί μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην διάρκεια της διήμερης διοργάνωσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 17.500 επιχειρηματικές συναντήσεις.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της διοργάνωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφειράκης, επισήμανε: “Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε την επιτυχή πορεία, αλλά και παράλληλα την αναβάθμιση, ενός πολύ σημαντικού θεσμού για τα εκθεσιακά δρώμενα της Κρήτης. Μόλις πριν λίγες ημέρες έκλεισε με εξαιρετική επιτυχία το 12ο Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών Προϊόντων στο Ηράκλειο της Κρήτης και σήμερα – εδώ, στο Μαρούσι – με την διοργάνωση αυτή που είναι η τρίτη συνεχισμένη, ο θεσμός έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα μοχλό ενίσχυσης των συνεργασιών και ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο. Ένα απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο και ένας ουσιαστικός μηχανισμός ανάπτυξης. Και στη σημερινή διοργάνωση, βάζουμε τον πήχη ψηλότερα, στοχεύοντας σε περισσότερες και αποδοτικότερες B2Β συναντήσεις και επαγγελματικές επαφές ουσίας.”

Ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Γιώργος Γιακουμάκης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι “σήμερα, με τη νέα γενιά επιχειρηματιών που επενδύει το μεράκι και τα όνειρά της με σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας και τυποποίησης, ο κλάδος των κρητικών τροφίμων μπορεί να σταθεί με αξιώσεις οπουδήποτε, εντός και εκτός της χώρας. Μέσα από τις συνεργασίες που θα επιτευχθούν αυτό το διήμερο, θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στην αξιοποίηση των δυνατών μας στοιχείων, και θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, αλλά και στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις της παγκόσμιας αγοράς”.

Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Χανίων, Νίκος Ηλιάκης, επισήμανε ότι: “Προσθέτουμε πραγματική αξία στη χανιώτικη οικονομία, φέρνοντας αδιαμεσολάβητα και αποτελεσματικά στο ίδιο τραπέζι παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη με ξενοδόχους και εκπροσώπους των σημαντικότερων δικτύων διανομής από όλη την Ελλάδα. Στρατηγική μας προτεραιότητα είναι η πολυδιάστατη ανάδειξη και η καινοτόμος διασύνδεση της υψηλής ποιότητας της μακραίωνης κρητικής διατροφής με την ευζωία κάθε σύγχρονου καταναλωτή. Η κρητική διατροφή δεν είναι απλά τρόπος ζωής, αλλά και διαρκής εμπειρία ευεξίας”.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στο επιχειρηματικό γεγονός είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες και η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια των επιμελητηρίων της Κρήτης, να ανοίξουν νέους δρόμους για την προώθηση των κρητικών προϊόντων σε νέες αγορές.

Το φόρουμ διοργανώνουν τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, την συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων ενώ σημαντικοί υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι η Aegean Airlines και οι Μινωικές Γραμμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ