today-is-a-good-day
18 C
Athens

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη – Δένδια στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα

Μια έμπρακτη σκληρή, διπλή απάντηση, έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας στην Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εθνική και περιβαλλοντική της κυριαρχία στις θάλασσές της.

Του Κώστα Πασίση 

Αφορμή για το ηχηρό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα ήταν οι τουρκικές αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης για δημιουργία δυο θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο.

Μια σημαντική εξέλιξη που αποκτά προστιθέμενη αξία επειδή συμπίπτει χρονικά με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Επισημαίνεται ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, τράβηξε περαιτέρω το σχοινί, λέγοντας ότι τα σχέδια της Αθήνας σαμποτάρουν την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο, που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη η συζήτηση για τις περιβόητες ευρωτουρκικές σχέσεις, αν και ο Σουλτάνος συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα της Ευρώπης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες της σύρραξης στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν  Νετανιάχου και δίνοντας άλλοθι αθωότητας στο Ιράν…

Λίγο πριν μεταβεί στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference» προειδοποίησε την Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιεσδήποτε παράνομες ή προκλητικές ενέργειες εντός των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών. Πιο σαφής δεν μπορούσε να γίνει…

«Θα δημιουργήσουμε δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας.

-Θα απαγορεύσουμε την αλιεία με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.

-Θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «βάφοντας» βαθύ μπλε το γκρίζο χρώμα που επιχείρησε να βάλει στο Αιγαίο και δη στις Κυκλάδες (!) το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, οι δηλώσεις Μητσοτάκη ενισχύουν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο Αιγαίο, κάτι που αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα. Και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ότι  οι περιοχές αυτές θα τεθούν υπό αυστηρό καθεστώς εποπτείας και ελέγχου από την Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται επί του πεδίου…

Εξίσου ηχηρό ήταν και το ραπόρτο του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια ο οποίος δεν είναι και το πιο αγαπημένο …παιδί για τους Τούρκους, μετά το αλησμόνητο επεισόδιο στην Άγκυρα με τον τότε ομόλογο του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Αυτό που έκανε η Τουρκία κατά την άποψή μου δεν ήταν παραδεκτό. Σε λίγο δηλαδή στους Αντίπαξους όταν θα ψαρεύω θα πρέπει να τηλεφωνήσω στον Τούρκο πρέσβη να τον ρωτήσω εάν δικαιούμαι να ψαρέψω εκτός των 6 μιλίων στους Αντίπαξους. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά εκνευρίζοντας τους γείτονες μας…

« Ήταν μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία. Εγώ δούλεψα για το Ocean Conference, εγώ συνεφώνησα με τον Κέρι να έρθει στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Δένδια σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, έγιναν …viral στον τουρκικό τύπο που τις χαρακτήρισε ως προκλητικές.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε τη ρητορική που θα προκαλέσει κρίση» σχολίασε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα AKSAM

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη του μίλησε και για τη  δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης drones και πυραύλων  στα πρότυπα του Ισραήλ.

Ένα μεγάλο αμυντικό σχέδιο που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2030.

Μια είδηση που σίγουρα δεν χαροποιεί την Τουρκία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ