today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Λ.Αυγενάκης: Απαραίτητη η εισαγωγή καινοτομίας και νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της αλιευτικής δραστηριότητας

Για την ανάγκη βελτίωσης της αλιευτικής δραστηριότητας και της μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στη θάλασσα μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά την τοποθέτησή του σε πάνελ του 9ου Συνεδρίου «Our Ocean Conference».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι η διεθνής διάσκεψη «Our Oceans» αντικατοπτρίζει την ανάγκη για κοινές δράσεις απέναντι στις κοινές διεθνείς προκλήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται:

– Στη διαχείριση του νερού,

– Στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας,

– Στην ισόρροπη αντιμετώπιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της αγροτικής ανάπτυξης.

Μιλώντας για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική σημείωσε ότι «πρέπει να αποκτήσει μια δυναμική διάσταση που να ικανοποιεί ακόμη περισσότερο τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ αλλά και να μειώνει παράλληλα τις δυσμενείς επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Για τη προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει το πλαίσιο για την εκλεξιμότητα των αλιευτικών εργαλείων, την εκτίμηση και τη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στο βυθό της θάλασσας, αλλά και την ανάπτυξη κινήτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στο περιβάλλον.

Παράλληλα, στάθηκε στη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων τόσο για τις Υδατοκαλλιέργειες όσο και για την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ενισχύουμε τους περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αλλά και ανθρώπινους πόρους ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε την βιώσιμη γαλάζια οικονομία».

Τέλος, σε αναφορά του στο «Αμοργόραμα» ο αρμόδιος υπουργός είπε θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλα τα μικρά νησιά.

Συνάντηση Λ. Αυγενάκη με ομολόγους του

Κατά τη διάρκεια της 9ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης των Θαλασσών ο κ. Αυγενάκης συζήτησε με ομολόγους του για την κλιματική κρίση αλλά και για την ανάγκη πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπισή της.

Στις συναντήσεις, που ήταν παρόντες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και η εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ στον FAO, Γεωργία Χονδρολέου, ο Έλληνας υπουργός συνομίλησε με την Γενική Διευθύντρια της DG Mare Charlina Vitcheva, την υπουργό Αλιείας και Θαλασσίων Πόρων της Αγκόλα, Carmen Ivelise, και τον υφυπουργό Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά, Kevin Brosseau, την υπουργό Αλιείας και Γεωργίας της Γκάνα, Mavis Hawa Koomson και τον υπουργό Αλιείας και Ναυτιλιακής Οικονομίας της Μαυριτανίας, Lam Moctar.

«Οι ωκεανοί μας ενώνουν και μας δείχνουν την ανάγκη της συνεργασίας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε «Ελπίζω και εύχομαι το συνέδριο αυτό να αποτελέσει την απαρχή σειράς συνεργιών μεταξύ των κρατών μας, στο πνεύμα των όσων συζητήσαμε όλες αυτές τις μέρες στην Αθήνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ