today-is-a-good-day
22.7 C
Athens

Τα νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – Το παρασκήνιο με τον Μπελέρη

Την πολιτική επάρκεια, την εμπειρία, το πατριωτικό και κοινωνικό αποτύπωμα αλλά και την ευρύτερη δημοφιλία,των υποψηφίων, αντανακλά το νέο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιδίωξη την ενίσχυση της παρουσία της ΝΔ στις Βρυξέλλες, που είναι αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό η οικονομική, η αμυντική και η ενεργειακή ασφάλεια της την επόμενη πενταετία.

Του Κώστα Πασίση

Μετά την παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα έχει αντίκτυπο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Μια από τις ηχηρές προσθήκες στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο ήταν η υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη ο οποίος παραμένει έγκλειστος στις αλβανικές φυλακές, παρότι είναι  εκλεγμένος δήμαρχος της.

Μια υποψηφιότητα υψηλού συμβολισμού, που έχει διπλή ανάγνωση.

Πρώτο αποτελεί μια πολιτική κίνηση προσέγγισης και κινητοποίησης της πατριωτικής και συντηρητικής βάσης του κόμματος εν όψει των εκλογών του Ιουνίου.

Ο δήμαρχος Χειμάρρας εκτιμάται ότι κάνει «γκελ» στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας, ανεξάρτητα από την κομματική προέλευση των ψηφοφόρων, και θα λειτουργήσει ως ισχυρό ανάχωμα στις διαρροές που καταγράφει η ΝΔ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεύτερο είναι και ένα μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την άδικη φυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας, από αλβανικό δικαστήριο, που είναι υπό την εποπτεία του Εντι Ράμα.

Η εν λόγω υποψηφιότητα αποφασίστηκε σχεδόν στο παρά πέντε της ανακοίνωσης του ευρωψηφοδελτίου καθώς υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις της στις εύθραυστες ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο Σαββατοκύριακο έβαλε στην άκρη τη διπλωματική μεμψιμοιρία και τοποθέτησε στο ευρωψηφοδέλτιο τον Φρέντυ Μπελέρη.

Αν και δεν ήταν παρών στη λαμπερή εκδήλωση σε ηχογραφημένο μήνυμά του, ο δήμαρχος Χειμάρρας ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που του προσέφερε την ευκαιρία να είναι υποψήφιος αλλά κυρίως για την αμέριστη στήριξη που του προσέφερε όλους αυτούς του μήνες που είναι φυλακισμένος.

Και διεμήνυσε: «Η μάχη που δίνω δεν είναι προσωπική. Είναι μάχη για το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία, οι κανόνες των οποίων πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους […]Είναι μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού, την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Τα αδέρφια μου που μετά από δεκαετίες καταπίεσης θέλουν και δικαιούνται να ζουν ελεύθερα και ειρηνικά, χωρίς φόβο, σε έναν τόπο που σέβεται τα δικαιώματα, την τιμή και τις περιουσίες τους.»

Επιλογές με πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο

Προσθετικά στη ΝΔ λειτουργεί και η δυναμική υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη, επικοινωνιολόγος, εκδότης και πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γιώργος Μουρούτης με πατριωτικό πρόσημο, στην παρούσα συγκυρία μπορεί να λειτουργήσει ενοποιητικά για τη ΝΔ.

Η εμπειρία και οι γνώσεις του γύρω από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα τον καθιστούν έναν ιδανικό υποψήφιο για τις Βρυξέλλες με ουσιαστική αντίληψη των ζητημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Η υποψηφιότητά του στέλνει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που ενσωματώνει διαφορετικές φωνές και αποχρώσεις του κόμματος αλλά και ανθρώπους με σύγχρονο και μοντέρνο προφίλ.

Μια άλλη παράμετρος που φαίνεται να έλαβε υπόψη του  ο πρωθυπουργός κατά τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου  είναι η συνέχιση του “ανοίγματος στο ΠΑΣΟΚ” που ακολούθησε την προηγούμενη τετραετία, με στελέχη όπως ο Πύρρος Δήμας και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων από το κεντρώο χώρο.

Ενώ ενδιαφέρον έχει και η υποψηφιότητα της Ελεονώρα Μελέτη, που συμπεριλήφθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο τα τελευταία 24ωρα. Αλλά και του έμπειρου και γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά.

Όλα τα ονόματα των ευρωβουλευτών που ανακοινώθηκαν:

Αβραμίδου Σεραφίνα

Αγγελόπουλος Μιχαήλ (Μιχάλης)

Αρχοντίδου Βασιλική (Βανέσα)

Αυτιάς Γεώργιος

Βεζυργιαννίδης Ιωάννης

Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη Ελισσάβετ (Ελίζα)

Δάκης Γεώργιος

Δεκόλης Ιωάννης

Δήμας Πύρρος

Δούνια Παναγιώτα (Νόνη)

Εξαδάκτυλος Αθανάσιος

Ζαμπούκας Ανδρέας

Καρανικόλας Σπυρίδων

Καραχάλιος Θεόφιλος

Κατσαούνης Δημήτριος

Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ

Κοντοζαμάνης Βασίλειος

Κουρή – Καλλέργη Όλγα

Κουτσουπιά Μαρία – Ωραιοζήλη

Κρυσταλλίδου Θεοπίστη (Πίστη)

Κυμπουρόπουλος Στυλιανός

Μεϊμαράκης Ευάγγελος – Βασίλειος

Μελέτη Ελεονώρα

Μουρούτης Γεώργιος

Μπελέρης Διονύσιος – Φρέντης

Μπλιούμης Γεώργιος

Ναούμης Νικόλαος

Ομράν – Κουκουβιτάκης Ταμέρ – Ορέστης

Παράσχου Ανδρούλα (Άντρη)

Πατουλίδου Παρασκευή (Βούλα)

Ρογδάκη Άννα – Μαρία

Σακελλάρης Βασίλειος

Σέρμπος Σωτήριος

Σούλογλου Νουρτζάν

Σπυράκη Μαρία

Στέφος Νικόλαος

Τρακατέλλη Λυδία – Αντωνία

Τσιόδρας Δημήτριος

Τσουχαντάρης Αθανάσιος

Φλέσσα Βασιλική (Βίκυ)

Χριστοπούλου Παναγιώτα – Νιόβη

Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή (Εύη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ