today-is-a-good-day
27.3 C
Athens

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στο Σουδάν, ξεκινά διεθνής σύνοδος για την κρίση στο Παρίσι

Ξεκινά σήμερα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας διεθνής σύνοδος για το Σουδάν, την ημέρα που συμπληρώνεται η επέτειος από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα της Αφρικής, με την ελπίδα να υπάρξει «αφύπνιση» της διεθνούς κοινότητας για αυτήν την «ξεχασμένη κρίση», που έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες κι ενέχει μείζονες γεωπολιτικούς κινδύνους.

Η σύνοδος, στην οποία συμπροεδρεύει η Γερμανία, θα έχει πολιτική πτυχή, με συμμετοχή σε επίπεδο υπουργών, προκειμένου να αναζητηθεί πόρτα εξόδου από την κρίση, ανθρωπιστική πτυχή, με σκοπό να εξασφαλιστούν δωρεές και εγγυήσεις για τη μαζική διανομή βοήθειας στη χώρα στο Κέρας της Αφρικής, ενώ θα συμπεριλάβει επίσης συνάντηση με τη συμμετοχή περίπου σαράντα μελών της σουδανικής κοινωνίας των πολιτών.

Σκοπός είναι το Σουδάν να επιστρέψει στο επίκεντρο της προσοχής, «στην κορυφή της ατζέντας», εξήγησε ο Κριστόφ Λεμουάν, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν πρέπει να αφήσουμε το Σουδάν να μετατραπεί σε ξεχασμένη κρίση».

«Η διεθνής προσοχή είναι επικεντρωμένη περισσότερο στη Γάζα και στην Ουκρανία παρά στο Σουδάν», επιμένει το Κε ντ’ Ορσέ, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική, αλλά και γεωπολιτική κρίση» και «απολύτως μείζονα κίνδυνο» η χώρα να διαλυθεί, πυροδοτώντας «αποσταθεροποίηση σε όλο το Κέρας».

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον αρχηγό του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν κι αυτές του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, άλλοτε υπαρχηγού του και επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

Πάνω από 3,4 εκατ. άνθρωποι έχουν «επείγουσα» ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στο Τσαντ, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δράση κατά της Πείνας (Action contre la faim, ACF), εξαιτίας της μαζικής προσέλευσης προσφύγων από το Σουδάν.

«Οι άμαχοι υποφέρουν από την πείνα, τη μαζική σεξουαλική βία, την εθνοφυλετική βία μεγάλης κλίμακας, τις εκτελέσεις (…) Μολαταύτα ο κόσμος συνεχίζει να κοιτάει αλλού», σχολίασε με απελπισία ο Γουίλ Κάρτερ, ο διευθυντής του τμήματος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) που είναι αρμόδιο για το Σουδάν.

Η σύρραξη έχει αναγκάσει 1,8 εκατ. Σουδανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους κι έχει μετατρέψει άλλους 6,7 εκατ. άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους.

 

Ελπίδα για διεθνή «αφύπνιση»

Η σημερινή είναι «επέτειος ντροπής», όχι μόνο για τα εμπόλεμα μέρη, αλλά και «για τη διεθνή κοινότητα, που άφησε αυτή την καταστροφή να χειροτερέψει», τόνισε ο Γουίλ Κάρτερ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε προ ημερών.

Την ώρα που 25 εκατομμύρια άνθρωποι, με άλλα λόγια ο μισός πληθυσμός της χώρας, χρειάζονται βοήθεια, η Τζιν Στόουελ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στο Σουδάν, στηλιτεύει το «εξαιρετικά ανησυχητικό ανθρωπιστικό κενό».

«Πέρα από τους θανάτους που οφείλονται στη βία, βλέπουμε παιδιά να πεθαίνουν εξαιτίας υποσιτισμού, έλλειψης εμβολίων, γυναίκες να υφίστανται επιπλοκές έπειτα από επικίνδυνες γέννες», τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Την περασμένη χρονιά, η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών να προσφερθούν κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτεί η αντίδραση στην ανθρωπιστική κρίση δεν καλύφθηκε «παρά κατά το ήμισυ», ενώ μέχρι στιγμής φέτος μόλις κατά «το 5%» από τα 3,8 δισεκ. ευρώ που έχουν ζητηθεί, υπογράμμισε το γαλλικό ΥΠΕΞ. «Δεν ισχυριζόμαστε» πως ο στόχος θα καλυφθεί στο Παρίσι, αλλά «έχουμε ελπίδες πως θα υπάρξει αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Στην πολιτική πτυχή της συνόδου, κεκλεισμένων των θυρών, θα συμμετάσχουν κυρίως υπουργοί κυβερνήσεων γειτόνων του Σουδάν (Τσαντ, Λιβύη, Κένυα, Τζιμπουτί, Νότιο Σουδάν, Αίγυπτος, Αιθιοπία), κρατών του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) και δυτικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία).

Περιφερειακοί οργανισμοί, όπως η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), στην οποία συμμετέχουν κράτη της ανατολικής Αφρικής, θα είναι επίσης παρόντες, όπως και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Το σχέδιο είναι να υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη και να εξεταστούν «οι διάφορες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες», συνόψισε το Κε ντ’ Ορσέ.

Παράλληλα, περίπου 40 αντιπρόσωποι της σουδανικής κοινωνίας των πολιτών θα συγκεντρωθούν στο Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αγωνιστές, συνδικαλιστές, ερευνητές, δημοσιογράφοι, αντιπρόσωποι του κόσμου των επιχειρήσεων, παραδοσιακοί ηγέτες φυλών, πολιτικοί και ιερωμένοι, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν εξοριστεί, θα έχουν έτσι την ευκαιρία να «συζητήσουν για την ειρηνευτική διαδικασία και την επόμενη μέρα του πολέμου», εξήγησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Λετίσια Μπέιντερ, υποδιευθύντρια του τμήματος που είναι αρμόδιο για την Αφρική στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), καλεί να σταλεί «σκληρό μήνυμα» και να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στους αντιμαχόμενους που «εμποδίζουν την ανθρωπιστική αντίδραση», «λεηλατούν μαζικά τη βοήθεια» και απεργάζονται «δολοφονίες εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις» πέρα από τις αναρίθμητες φρικαλεότητες που διαπράττουν σε βάρος αμάχων.

Η σύνοδος που ξεκινά σήμερα ήταν απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε «δικαιολογία» για να «ξεχαστεί ξανά το Σουδάν», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ