today-is-a-good-day
23.4 C
Athens

Σαφές το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις προ των ευρωεκλογών – Σκληρή μάχη για τη δεύτερη και τρίτη θέση

Με τις ευρωεκλογές να είναι προ των …πυλών, το πολιτικό τοπίο παραμένει σταθερό, κατ άλλους ρευστό, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει εκπλήξεις ή να κρύβει ανατροπή. Οι δημοσκοπήσεις σκιαγραφούν μια «εικόνα» με τη ΝΔ να είναι αδιαμφισβήτητα πρώτη δύναμη. Ο  ΣΥΡΙΖΑ να φιλονικεί με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, με την Κουμουνδούρου πάντως  να έχει προβάδισμα, ενώ κινητικότητα παρατηρείται στα κόμματα, με μονοψήφιο ποσοστό.

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με την Opinion Poll στην εκτίμηση ψήφου  η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό από 30,1% έως 34,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 14%-16%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,4%-13,4%, η Ελληνική Λύση κινείται μεταξύ  9,7% ως 11,7% και το ΚΚΕ από 7,5% ως 9,5%. Τα υπόλοιπα κόμματα παίρνουν:  Σπαρτιάτες 2.6%, ΝΙΚΗ 3.7%, Πλεύση Ελευθερίας 3.7% , Νέα Αριστερά 3.2%, Δημοκράτες  – ΛΟΒΕΡΔΟΣ 3%, ΜΕΡΑ 25 1.3% , ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται και η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ με 1.4%.

Από την πλευρά της η ALCO εκτιμά το ποσοστό της ΝΔ  από 29% έως 33%. Τον ΣΥΡΙΖΑ από 14 έως 16%, το ΠΑΣΟΚ, από 12 έως 14%. H Ελληνική Λύση από 8 έως 11. Το ποσοστό του ΚΚΕ από 8 έως 10%, της Πλεύσης Ελευθερίας από 3 έως 5%, όπως και της Νίκης.

Ενώ η MRB δίνει ποσοστό στη ΝΔ MRB 31,3%, στο  ΣΥΡΙΖΑ  15,9% και στο ΠΑΣΟΚ 13,4%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση (9,9%), το ΚΚΕ (8,1%), η Πλεύση Ελευθερίας (4,3%), η Νέα Αριστερά (3,8%) και το κόμμα Νίκη (3,6%).

Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα, που βγαίνει αβίαστα είναι ότι και οι τρεις μετρήσεις  δείχνουν σαφές προβάδισμα  στη ΝΔ, η οποία κινείται μεταξύ 30% έως 34%

Αυτό υποδηλώνει ότι παραμένει το κυρίαρχο κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, δημιουργώντας μια συγκρατημένη ικανοποίηση στο Μαξίμου, επειδή η ΝΔ έχει καθαρή διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα, μετά από ένα μπαράζ φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων οι οποίες ταυτόχρονα προκάλεσαν αντιδράσεις σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, που δε βλέπει με καλό μάτι τις αλλαγές.

Το στοίχημα για το Μαξίμου το βράδυ των ευρωεκλογών είναι η ΝΔ να λάβει ένα τέτοιο ποσοστό, που να μη μπορεί να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία της στο πολιτικό σκηνικό, ενώ σπεύδει να διευκρινίσει ότι η σύγκριση θα γίνει με το αντίστοιχο ποσοστό των τελευταίων ευρωεκλογών και όχι των εθνικών εκλογών που θέλει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να έχει προσπεράσει το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστά γύρω στο 14%-16%.

Η μικρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατρακύλα, έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες και τα στελέχη του μιλούν για ανατροπή, με την κυβέρνηση να τους προσγειώνει στην πραγματικότητα, λέγοντας ότι με 17% δεν μπορείς να προκαλέσεις εκλογές…

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ανέφερε:

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απόσταση με τη ΝΔ θα κλείσει πολύ γρήγορα μέσα στον επόμενο μήνα. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να εκπλήξουμε την Ευρώπη και τη χώρα στην επόμενη εκλογική διαδικασία».

Στην τρίτη θέση κινείται το ΠΑΣΟΚ το οποίο όμως απειλείται από την Ελληνική Λύση, που παρουσιάζει μια ανοδική τάση και φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό,  προτάσσοντας το λαϊκισμό (3000 ευρώ σύνταξη)  και υιοθετώντας κάθε ψεκασμένη θεωρία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως υποστηρίζει ότι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα.

Ρευστή είναι η κατάσταση στη λεγόμενη «γκρίζα» ζώνη όπου η ύπαρξη  αρκετών μικρότερων κομμάτων στην περιοχή του 3%, καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη  αν θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος, εκείνο που προκύπτει από τις μετρήσεις  είναι ότι  ένα σημαντικό ποσοστό  των ψηφοφόρων φαίνεται να μην έχει αποφασίσει ακόμη προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής τάση στις προτιμήσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ