today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις η ψηφιακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χανή, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, η χώρα μας πέρασε αλλεπάλληλες κρίσεις, πλέον όμως παρουσιάζονται ευκαιρίες, τις οποίες οι επιχειρήσεις καλούνται να κεφαλοποιήσουν. «Η Ελλάδα έχει γίνει πάλι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» υποστήριξε ο κ. Χανής. Αναλύοντας το αναπτυξιακό πλάνο του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, τόνισε πως βασικός άξονας είναι η απανθρακοποίηση της τσιμεντοβιομηχανίας μέσα από την αναβάθμιση των εργοστασίων της, ενώ σημαντικό παράγοντα αποτελεί η είσοδος σε νέες αγορές. Σημείωσε ότι ο Όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει 600εκατ. ευρώ την περίοδο 2024-2028, με τα 350εκατ. ευρώ εξ’ αυτών να αφορούν στην επένδυση για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο στο Αλιβέρι έως το 2028 «Το 2029 να παράξουμε τον πρώτο τόνο τσιμέντου με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα» είπε ο κ. Χανής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Κώστας Κετσιετζής, δημοσιογράφος του insider.gr, ο Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδος και Κύπρου της Howden Hellas, υπογράμμισε πως η ασφαλιστική βιομηχανία δεν κοιτάει πια το παρελθόν για να σχεδιάσει το μέλλον. Έφερε ως παράδειγμα τον Daniel, που κόστισε περισσότερο από τους τρεις μεγάλους σεισμούς των τελευταίων ετών, με τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών να ξεπερνούν τα 500εκατ. ευρώ. Επισήμανε ότι πέρα από την κλιματική αλλαγή, σημαντική πρόκληση αποτελεί και η κυβερνοασφάλεια. «Το 60% των εταιριών παγκοσμίως έχουν χτυπηθεί από κυβερνοεπιθέσεις. Το 2022 η μέση απαίτηση σε κάθε χτύπημα ήταν 900.000 ευρώ, πέρσι έφθασε το 1.6εκατ. ευρώ. Καταγράφηκε δηλαδή αύξηση 70% τόσο σε απαιτήσεις όσο και σε αποζημιώσεις» προσέθεσε ο κ. Τσεσμετζόγλου.

Η Ευτυχία Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος της Quest Holdings, χαρακτήρισε «κλειδί» για μια επιχείρηση την ικανότητά της να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της.  «Είναι πολύ σημαντική η προσαρμοστικότητα μιας επιχείρησης. Να επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά και να μπορεί να ακολουθήσει τον έντονο ρυθμό των αλλαγών» είπε η κυρία Κουτσουρέλη. Χαρακτήρισε ως προκλήσεις την τεχνολογία, την ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, τη διαχείριση του ρίσκου, αλλά και την δυνατότητα να στελεχωθεί με ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου.

Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Sol Crowe, χαρακτήρισε ως μεγάλες προκλήσεις την τεχνητή νοημοσύνη και την εταιρική διακυβέρνηση, για την οποία όπως είπε «πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Έχουμε ξεπεράσει την λογική ότι δίνουμε λογαριασμό μόνο στους μετόχους μας» σημείωσε ο κ. Αλαμάνος. Εξήγησε ότι οι επενδυτές κοιτούν κυρίως επιχειρήσεις που είναι καινοτόμες, πελατοκεντρικές, αποτελεσματικές και με ευχαριστημένο προσωπικό, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν πλέον   πρόβλημα στην χρηματοδότηση,  αλλά με το ύψος των επιτοκίων.

O Giuseppe Giano, Πρόεδρος της Euroxx SA υπογράμμισε ότι επικρατεί θετικό κλίμα στην αγορά, με περισσότερους επενδυτές να ενδιαφέρονται για την ελληνική κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο. Τόνισε ότι ο μέσος όρος συναλλαγών μπορεί να ανέβει κι άλλο με την είσοδο νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο. «Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια μπήκαν νέες εταιρείες. Στόχος μας να φέρουμε και εταιρείες από άλλα Χρηματιστήριο» σημείωσε ο κ. Giano. Συμπλήρωσε ότι οι επενδύσεις σήμερα ανέρχονται στο 15% του ΑΕΠ (έναντι 9% στα χρόνια της κρίσης), με την Ελλάδα να  καλύπτει πλέον το κενό που δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ