today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

ΚΚΕ για το «Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο»: Οριστικός ενταφιασμός της Συνθήκης της Γενεύης, ένταση καταστολής, κυνήγι για φθηνό εργατικό δυναμικό

«Το ΚΚΕ αναδεικνύει και προειδοποιεί εδώ και καιρό για το βάρβαρο χαρακτήρα των προωθούμενων αλλαγών, που περιλαμβάνονται στο νέο «Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο». Οι εκτιμήσεις και η κριτική του επιβεβαιώνονται σήμερα στο ακέραιο» τονίζει σ΄ανακοίνωση της , η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και επισημαίνει:

«Οι 10 Κανονισμοί, που αποτελούν το ενιαίο πακέτο του νέου Συμφώνου και καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, επισφραγίζουν τον οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, την ένταση της καταστολής απέναντί τους, το παράλληλο κυνήγι για την εξασφάλιση του απαραίτητου φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα. Οι πρόσφατες συμφωνίες της ΕΕ με Αίγυπτο, Τυνησία, Μαυριτανία αποτέλεσαν οδηγό για αυτές τις εξελίξεις».

Όπως εξηγεί η ΕΟ του ΚΚΕ «το απαράδεκτο Σύμφωνο προβλέπει:

–Προληπτική διαλογή σε συνθήκες κράτησης μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα (κανονισμός screening).

–Fast-track διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στα σύνορα, ανάλογα με τα ποσοστά αναγνώρισης ασύλου με βάση τη χώρα καταγωγής, χωρίς εξατομικευμένη εξέταση της αίτησης ασύλου και με αποτέλεσμα τις μαζικές απορρίψεις των αιτήσεων και τις απελάσεις.

–Νέο φακέλωμα των αιτούντων άσυλο με τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, ακόμα και σε 6χρονα παιδιά (Eurodac), ακόμα και με τη χρήση «αναλογικής βίας».

–Εγκλωβισμός στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, με χρηματική ανταμοιβή ή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να στήνουν υπερδομές – φυλακές νατοϊκών προδιαγραφών. Η κατάπτυστη ταρίφα 20.000 Euro το κεφάλι που έμπαινε αρχικά ως ποσό που έπρεπε να καταβάλει ως αποζημίωση το κράτος-μέλος για κάθε πρόσφυγα που δεν θα αποδέχεται, μετατράπηκε σε ελεύθερο ποσό που θα καταλήγει μέσα από παζάρια (Μηχανισμός της «ευέλικτης αλληλεγγύης»).

–Απελάσεις με επιστροφή προσφύγων ακόμα και σε εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, σε δήθεν «ασφαλή» τμήματά τους («Εναλλακτική λύση εσωτερικής προστασίας»).

–Εξοβελισμός των αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες – αποθήκες ψυχών, όπως με την πρόσφατη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας («Θέσπιση διαδικασίας επιστροφής στα σύνορα»).

–Οι πρόσφυγες να θεωρούνται “υβριδική απειλή”, επιτρέποντας την παρέκκλιση από κάθε στοιχειώδη διαδικασία, στο όνομα της “εθνικής ασφάλειας”, έννοια που κόβεται και ράβεται στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου (“Καταστάσεις κρίσης λόγω εργαλειοποίησης”)».

«Αυτό είναι το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο “κράτος δικαίου” κατά τα πρότυπα της ΕΕ, που τάχα θα αντιμετωπίσει τον “κίνδυνο της ακραίας Ακροδεξιάς” και το φασισμό. Όμως, όπως αποδεικνύεται από το νέο Σύμφωνο, η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων αποτελεί το καλύτερο λίπασμα γι’ αυτές τις δυνάμεις. Φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και ακροδεξιές κυβερνήσεις τύπου Όρμπαν και Μελόνι, όλοι μαζί συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν την ίδια άγρια πολιτική σε βάρος των προσφύγων που τους ξεριζώνουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων.

Σ’ αυτή την ΕΕ πίνουν νερό και ορκίζονται όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, που μάλιστα έχουν βάλει και την δική τους σφραγίδα στο νέο Σύμφωνο, με τη συμμετοχή τους στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις από τις διαδοχικές κυβερνητικές τους θέσεις. Βαριές ευθύνες έχουν τόσο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν το πακέτο όσο και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΡ που όλο το προηγούμενο διάστημα έσπερναν αυταπάτες και προσδοκίες ευαγγελιζόμενοι το “κράτος δικαίου της ΕΕ” και τώρα υποδύονται ότι πέφτουν από τα σύννεφα. Όσο για το κόμμα του Βελόπουλου καταψήφισε γιατί έκρινε την καταστολή που προβλέπει το σύμφωνο-έκτρωμα… ανεπαρκή» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ προειδοποιεί για άλλη μια φορά: Αυτή η πολιτική είναι που διαμορφώνει το έδαφος για την εγκληματική δράση των κυκλωμάτων διακινητών, που θα οδηγήσει σε νέα ναυάγια, νέα αθλιότητα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, νέα αγριότητα σε βάρος των παιδιών.

Οι λαοί δεν ξεχνούν και δεν πρέπει να ξεχάσουν την Πύλο, τη Λαμπεντούζα, τη Μελίγια. Εγκλήματα καθημερινά όπως αυτό χθες στη Χίο με τρία νεκρά κοριτσάκια και σήμερα στην Ιταλία με τουλάχιστον 8 νεκρούς που φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της ΕΕ. Γι’ αυτό και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, η μόνη διέξοδος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, η πάλη για την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και για τον κοινό αγώνα των λαών, Ελλήνων και ξένων εργατών, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ