today-is-a-good-day
35.1 C
Athens

Πώς ο Μητσοτάκης ακυρώνει το αφήγημα Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές

Προεκλογική εκστρατεία εθνικών εκλογών, με πολλές περιοδείες, επαφές με ειδικά κοινά, θετική ατζέντα και μπόλικη οικονομία, ένα από τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης, ξετυλίγει ενόψει των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με πολίτες της Πολίχνης Θεσσαλονίκης κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητά πρόωρες εκλογές για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, παρότι ο ίδιος έχει θέσει ως στόχο το 17% για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ότι θα είναι δεύτερο κόμμα.

Απέρριψε κάθετα το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, τονίζοντας ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και η ΝΔ θα είναι η κυρίαρχη δύναμη στις εκλογές του Ιουνίου.

Θεωρεί τις ευρωεκλογές κρίσιμες για τη συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ, τόσο πιο διεκδικητική θα είναι στην ΕΕ για μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας και στήριξη.

Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αποδυναμώσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές και να τονίσει τη σημασία μιας ισχυρής νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Γιατί διαφορετικά τα σημερινά δεδομένα και κεκτημένα, μπορεί να γίνουν εκ νέου ζητούμενα, όπως ήταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγουμένως ο Στέφανος Κασσελάκης με άρθρο του στην Καθημερινή προσπάθησε να κρατήσει στην «επιφάνεια» το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, προφανώς για εσωκομματικούς λόγους, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αναλύοντας τους λόγους που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση.

Σχολικός εκφοβισμός

Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε σε εκδήλωση για την ενδοσχολική βία, παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της.

Ωστόσο η φωτό του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πάνελ με μαθητές γυμνασίου θύμισε …ολίγον  τις συναντήσεις που είχε με το νεανικό κοινό, λίγο πριν τις τελευταίες εθνικές  εκλογές, αν και το  bulling είναι απεχθής και καταδικαστέα συμπεριφορά που προκαλεί τρόμο και ψυχικό πόνο στα θύματά του.

Πάντως απευθυνόμενος άμεσα στους μαθητές, έδωσε την εντύπωση ότι προσπαθεί να απευθυνθεί και να συνδεθεί με τη νεανική κοινότητα, τονίζοντας το ενδιαφέρον του για ένα σοβαρό ζήτημα που τους απασχολεί.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνει  να επιδιώκει και την ενίσχυση της «εικόνας» του ως ένας  πολιτικός που είναι ανοιχτός στις ανησυχίες των νέων, σε μια περίοδο που ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί με τη σειρά του να προσεγγίσει τόσο τους νέους όσο και το λεγόμενο απολιτίκ κοινό…

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που συνιστά την αρχή μιας εθνικής εκστρατείας ανακοινώθηκε η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για καταγγελίες σχολικής βίας. Ένα νέο καινοτόμο εργαλείο που αναμένεται να βοηθήσει στην καταπολέμηση του bullying.

Μετά την Πολίχνη ο Πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» όπου υλοποιούνται εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αφορμή την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας μιλούσε για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι ενώ άλλες χώρες φλερτάρουν με την ύφεση – και μάλιστα η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνει ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης – στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πενταπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην Ελλάδα – πρόσθεσε – όχι σε κάποια άλλη χώρα. Αυτή που λένε ότι είναι υπό κατάρρευση. Την περίοδο 2019-2023, τα τελευταία δηλαδή τέσσερα χρόνια, το πραγματικό ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 9,9%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 4,8%.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η προμήθεια 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή είναι στον δρόμο με δοκιμαστικά δρομολόγια, οπότε στις επόμενες εβδομάδες θα είναι σε χρήση.

Δυο ειδήσεις που εντάσσονται στη λεγόμενη θετική προεκλογική  ατζέντα.

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, το Μαξίμου φαίνεται να ετοιμάζεται για μια εντατική προεκλογική εκστρατεία  με διπλό στόχο.

Από τη μία πλευρά, θέλει να περιορίσει τυχόν ψήφους διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης και από την άλλη να αντιμετωπίσει το  ενδεχόμενο της  χαμηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων, όπως παρατηρήθηκε στις δημοτικές εκλογές με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στη βάση αυτή ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να πυκνώσει τις στοχευμένες δημόσιες εμφανίσεις του και τις περιοδείες του στη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ