today-is-a-good-day
27.3 C
Athens

Ευ.Τουρνάς: Εντός 18 μηνών το πρώτο από τα τρία αεροσκάφη Diamond 62 MPP για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Εντός 18 μηνών παραδίδεται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το πρώτο από τα τρία αεροσκάφη Diamond 62 MPP, που θα αξιοποιηθούν στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Η συγκεκριμένη προμήθεια, που θα γίνεται μετά από διεθνή διαγωνισμό, προσδίδει πρόσθετη αξία στο υπουργείο μας και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Μέσω της δυνατότητας μεταφοράς δεδομένων από τα αεροσκάφη στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου, θα υπάρχει πλέον ακριβής, real time εικόνα από το πεδίο επιχειρήσεων, βελτιώνοντας σημαντικά τον τομέα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής είχε προγραμματιστεί ενημέρωση από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, για την προμήθεια τριών αεροσκαφών ως Εναέρια Κέντρα Επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων (air – surveillance). Η συζήτηση εξελίχθηκε όμως σε εφ΄όλης της ύλης ενημέρωση για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, ως προς το σκέλος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι με τα τρία νέα Diamond 62 MPP αεροσκάφη, που θα κοστίσουν 23,3 εκατομμύρια ευρώ και η προμήθεια τους θα χρηματοδοτηθεί κατά 9,37 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά 13,96 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η Ελλάδα αναβαθμίζει ουσιωδώς τις δυνατότητες στους τομείς πρόληψης και ελέγχου, όχι μόνο των δασικών πυρκαγιών αλλά και λοιπών δραστηριοτήτων του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με ηλεκτροοπτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και μέσω των οπτικών, θερμικών και υπέρυθρων αισθητήρων τους, δύνανται να επιχειρούν ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων. Τα τρία νέα αεροσκάφη θα συνδράμουν επιχειρήσεις, όπως η επιτήρηση δασικών περιοχών και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η πτητική τους εμβέλεια, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 χιλιόμετρα, θα έχουν αυτονομία πτήσης άνω των επτά ωρών και θα καταναλώνουν ελάχιστα καύσιμα. Το κόστος λειτουργίας τους, ανά ώρα πτήσης, θα κυμανθεί από 400 έως 500 ευρώ. Κάθε αεροσκάφος θα διαθέτει οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, αυτόματο πιλότο συνδεδεμένο με GPS, σύστημα προειδοποίησης εναέριας κυκλοφορίας και αποφυγής συγκρούσεων, ραντάρ καιρού, ειδικό λογισμικό με δυνατότητες τη χαρτογράφηση εδάφους, τη δυνατότητα τρισδιάστατης αποτύπωσης, τον αυτόματο εντοπισμό κινούμενων στόχων και τον εντοπισμό κινητού τηλεφώνου, για σκοπούς έρευνας και διάσωσης. Θα διαθέτει κάμερα υψηλής ανάλυσης, με αισθητήρες ημέρας, μικροκυματικό υπέρυθρο αισθητήρα, θερμικό αισθητήρα και καταδείκτη laser. Τα αεροσκάφη θα μπορούν να πετάνε μέρα και νύχτα και να συντονίζουν τα υπόλοιπα εναέρια μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιών, θα δίνουν εικόνα και για τις επίγειες δυνάμεις που θα επιχειρούν.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Τουρνάς, απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από βουλευτές, ενημέρωσε την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι:

– Οι συμβάσεις 750 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης έχουν ανανεωθεί.

– Σταδιακά ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα, με το κατάλληλο δυναμικό. Προσλήψεις προχωρούν μέσα από τη δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι επανεκπαιδεύονται.

– Την Πυροσβεστική θα ενισχύσουν 650 δασοκομάντο, μια ειδική δύναμη που θα μπορεί να επεμβαίνει «οπουδήποτε», θα έχει δικά της επίγεια μέσα και εξοπλισμό.

– Διπλασιάστηκε ο αριθμός των εισερχομένων στις παραγωγικές σχολές και φέτος θα εισαχθούν 290 άτομα.

– Το Πυροσβεστικό ενισχύεται με τα Canadair ενώ παράλληλα προχωρά και η απόκτηση ελικοπτέρων ώστε να περιοριστούν οι μισθώσεις και η Πυροσβεστική να αποκτήσει τα δικά της μέσα, για τη δασοπυρόσβεση και για τη μεταφορά προσωπικού στο πεδίο.

– Σύντομα θα ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τα 25 «ελαφρά αμφίβια».

– Προχωρά ο διαγωνισμός για τα πρώτα νέα 400 οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Το συνολικό πρόγραμμα αφορά 1800 οχήματα, συνολικού ύψους 365 εκατομμυρίων ευρώ.

– Παράλληλα εκσυγχρονίζονται τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου, οι ψηφιακές και δορυφορικές επικοινωνίες.

– Έχουν αρχίσει έργα στον τομέα της πρόληψης, ιδίως με τους καθαρισμούς δασών και τη διάνοιξη δρόμων.

«Δεν είπε κανείς ότι δεν θα έχουμε φωτιές. Παρόλα αυτά ετοιμάζουμε τον μηχανισμό ώστε να μπορούμε να επεμβαίνουμε και να αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα σε πρώτο χρόνο», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ