today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Ιρλανδία: Ο 37 χρόνος Σάιμον Χάρις, ορκίζεται ενώπιον του κοινοβουλίου ως νέος πρωθυπουργός

Θα γίνει σε ηλικία 37 ετών ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιρλανδίας: ο Σάιμον Χάρις έχει γνωρίσει μια εντυπωσιακή πολιτική ανέλιξη, ενώ χάρη στην ιδιαίτερα ενεργή παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το TikTok, σκοπεύει να δώσει νέα «δυναμική» στο κόμμα του ενόψει σειράς εκλογικών αναμετρήσεων.

Το ιρλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει σήμερα τον Χάρις πρωθυπουργό, αφού στις 24 Μαρτίου εξελέγη πρόεδρος του κεντρώου κόμματός του, του Fine Gael.

Αναλαμβάνει επικεφαλής του κεντρώου κυβερνητικού συνασπισμού διαδεχόμενος τον Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο –προς γενική έκπληξη—επικαλούμενος «προσωπικούς και πολιτικούς» λόγους, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο Χάρις θα βρεθεί στην πρωθυπουργία της Ιρλανδίας σε μικρότερη ηλικία ακόμη και από τον Βαράντκαρ, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 2017 όταν ήταν 38 ετών.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σαββατοκύριακο ο Χάρις δεσμεύθηκε να δώσει νέα δυναμική στο κόμμα του και αναφέρθηκε στις βασικές του προτεραιότητες, από το θέμα της στέγασης, τον νόμο και την τάξη, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων ως τη «ρεαλιστική» δράστη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Επικοινωνιακό ταλέντο

Η άνοδος του Χάρις στην πρωθυπουργία επιστεγάζει μια εντυπωσιακή πολιτική καριέρα.

Γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη κοντά στο Δουβλίνο. Γιος ενός οδηγού ταξί και μίας σχολικής βοηθού, ο Χάρις δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη δημοσιογραφία και τα γαλλικά καθώς επικεντρώθηκε πολύ νέος στην πολιτική.

Ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τα κοινά σε μικρή ηλικία, πραγματοποιώντας εκστρατεία υπέρ της παροχής βοήθειας στα άτομα με αναπηρία, εμπνευσμένος από τον αδελφό του που είναι αυτιστικός.

Σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στη νεολαία του Fine Gael και εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2011, σε ηλικία 24 ετών. Τότε τον ονόμασαν «το μωρό» του κοινοβουλίου.

Το 2016 διορίστηκε υπουργός Υγείας, σε ηλικία 29 ετών. Παρέμεινε στο πόστο αυτό επί τέσσερα χρόνια. Στην αρχή της πανδημίας covid-19 δέχθηκε επαίνους για το επικοινωνιακό του ταλέντο, αλλά και επικρίσεις για τους πολλούς θανάτους που καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας.

Χρησιμοποιεί πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το TikTok, με τα μέσα ενημέρωσης ήδη να τον αποκαλούν «τον ηγέτη του TikTok».

Στην πρώτη του ομιλία ως επικεφαλής του Fine Gael ο Χάρις εκτίμησε ότι έχει έρθει η ώρα το κόμμα «να ανανεώσει τη δέσμευσή του προς τον λαό». «Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε τους επόμενους μήνες», τόνισε.

Λόγω της ηλικίας του και του επικοινωνιακού του ταλέντου οι επικριτές του ήδη τον έχουν ονομάσει «Λίο 2.0», εκτιμώντας ότι ο Χάρις θα ακολουθήσει μια νέα εκδοχή της πολιτικής του Βαράντκαρ, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα.

Όμως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ο ενθουσιασμός του μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο Fine Gael, που βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων λίγες εβδομάδες πριν τις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές και λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις βουλευτικές.

Η Ιρλανδοί ψηφίζουν στις 7 Ιουνίου για τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν ως τον Μάρτιο του 2025.

Το Fine Gael βρέθηκε στην τρίτη θέση στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2020, πολύ πίσω από το μεγαλύτερο κόμμα το Sinn Fein (εθνικιστικό αριστερό), πρώην πολιτικός βραχίονας του IRA, που παραμένει πρώτο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Σάιμον Χάρις όμως έχει ήδη δηλώσει ότι η επανένωση της Ιρλανδίας, ένα θέμα που επανήλθε έντονα στην επικαιρότητα μετά την εκλογική νίκη του Sinn Fein, δεν αποτελεί «προτεραιότητά» του, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια «νόμιμη πολιτική φιλοδοξία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ