today-is-a-good-day
22.7 C
Athens

Τα πολιτικά μηνύματα Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ και το σχέδιο νίκης για τις ευρωεκλογές

Το μεγάλο διακύβευμα των ευρωεκλογών που είναι, προχωράμε μπροστά με σταθερότητα ή γυρνάμε πίσω στο «αμαρτωλό» παρελθόν που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτακης μιλώντας στο επετειακό 15ο συνέδριο της ΝΔ, στο κατάμεστο από κόσμο Ζάππειο.

Του Κώστα Πασίση

Δεν δικαιολογούνται μηνύματα διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές. Η πολιτική σταθερότητα καθίσταται κεντρικό ζητούμενο. Η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα. Στις ευρωεκλογές είναι μάχη με ευρωπαϊκό και εθνικό αποτύπωμα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ δίνοντας το πολιτικό στίγμα της αναμέτρησης του Ιουνίου.

Ο Πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του με αναφορές στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, την ένταξη της χώρας στην ΕΕ αλλά και στους μετέπειτα προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, τον Γιώργο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη που κατέταξαν, όπως τόνισε, τον εαυτό τους στην υπηρεσία του τόπου.

Η σχετική αναφορά του στις ιστορικές ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο του κόμματος ήταν υψηλού συμβολισμού, με έντονο το στοιχείο της ενότητας και της συνέχειας, κρίσιμος παράγοντας ενόψει της εκλογικής μάχης του Ιουνίου.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε και πέτυχε να παρουσιαστεί ως ο  συνεχιστής του έργου τους και να ενισχύσει παράλληλα τη θέση του ως ηγέτης της Φιλελεύθερης Παράταξης.

Ήταν μια ομιλία με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα και προεξάρχουσα στόχευση την κινητοποίηση και τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων της ΝΔ στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να η ΝΔ να πετύχει μια «καθαρή» εκλογική νίκη.

«…στις ευρωεκλογές η Ελλάδα θα γίνει μπλε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας το φιλόδοξο στόχο να είναι το βαθύ γαλάζιο το κυρίαρχο πολιτικό χρώμα στην Ελλάδα, όπως στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Το σχέδιο μάχης της ΝΔ

Εκτός της συσπείρωσης της βάσης του κόμματος αλλά και των στελεχών, με δεδομένο ότι ανέκαθεν οι ευρωεκλογές αντιμετωπίζονται από ένα κομμάτι της κοινωνίας, με χαλαρή διάθεση, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να περιορίσει και τις διαρροές δικών του ψηφοφόρων, μικρών απωλειών, προς τα μικρά κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ.

Εξού και η σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Βελόπουλο το κόμμα του οποίου φαίνεται  να «τσιμπάει» ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

«Πρέπει να το πούμε επιτέλους ανοιχτά όταν μιλάς για πατρίδα και θρησκεία και ταυτόχρονα πουλάς κεραλοιφές και χειρόγραφες επιστολές του Χριστού συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Στο «στόχαστρο» του για άλλη μια φορά μπήκαν και οι κ.κ Κασσελάκης – Ανδρουλάκης οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν ανεβάσει  τα ντεσιμπέλ της αντιπαράθεσης, πολώνοντας επικίνδυνα το πολιτικό σκηνικό καθώς και οι δυο κονταροχτυπιόνται για τη δεύτερη θέση…

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε λόγο για έναν εισαγόμενο αρχηγό που προσβάλλει Δημοκρατία και θεσμούς, ενώ για τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι βάφει το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου…

«Δεν διστάζουν να δυσφημίζουν την χώρα στο εξωτερικό και να καπηλεύονται εθνικό πένθος στο εσωτερικό», τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για άλλη μια φορά ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στον «υπόγειο» πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση του από εξωθερμικά κέντρα και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία ενόψει των ευρωεκλογών. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι δεν προτίθεται να υποκύψει σε πιέσεις…

«Όσοι θέλουν να πριονίσουν κυβέρνηση και ΝΔ για να δυναμώσουν την επιρροή τους, είναι βαθιά γελασμένοι. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που θέλουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί», ανέφερε εκ νέου…

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του, τα τελευταία πέντε χρόνια, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τα οικονομικά επιτεύγματα, με στόχο την προβολή ενός θετικού αφηγήματος, που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι γνωρίζει τα κακώς κείμενα και τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους και ακούει την κοινωνία που πολλές φορές είναι δικαίως οργισμένη, όπως επί παραδείγματι στο έγκλημα των Αγίων Αναργύρων, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

«Όταν δολοφονείται μια κοπέλα έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, είπε, πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι, ενώ πρόσθεσε ότι για την προστασία του πολίτη τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί και ασθενοφόρα», στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για άμεσες αλλαγές…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ