today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Το Παρίσι καλεί το Πεκίνο “να στείλει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία”

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο ότι η Γαλλία αναμένει από την Κίνα να στείλει «ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία», στενό της εταίρο, αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας.

«Περιμένουμε από την Κίνα να στείλει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία», επεσήμανε ο Σεζουρνέ ζητώντας να υπάρξει «ένας συσχετισμός δυνάμεων ευνοϊκός προς την Ουκρανία» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

Διότι «προφανώς η Κίνα διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην ανεξαρτησία, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένης της κυριαρχίας της Ουκρανίας», εκτίμησε ο ίδιος.

Η Κίνα, που παρουσιάζεται ως ουδέτερη πλευρά στον πόλεμο αλλά οι σχέσεις της με τη Ρωσία έχουν εμβαθυνθεί από την έναρξη της σύγκρουσης, ζητεί πολιτική διευθέτηση ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις με την Ουκρανία.

Το Πεκίνο δέχεται τακτικά εκκλήσεις από τη Δύση να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση, εκμεταλλευόμενο την επιρροή του στη Μόσχα.

«Ο πόλεμος αυτός αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», τόνισε σήμερα ο Σεζουρνέ απευθυνόμενος στον Ουάγνκ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την ομιλία του στην αρχή της συνέντευξης Τύπου.

«Δεν θα υπάρξει βιώσιμη ειρήνη, αν αυτή δεν αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης με τους Ουκρανούς», πρόσθεσε. «Δεν θα υπάρξει ασφάλεια για τους Ευρωπαίους, αν δεν υπάρξει ειρήνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

«Κατά συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας διακύβευμα για εμάς και για τον λόγο αυτό η Γαλλία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στενό διάλογο με την Κίνα», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός.

Παράλληλα ο Σεζουρνέ αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Κίνας: «δεν επιθυμούμε να αποδεσμευθούμε από την Κίνα», δηλαδή να μειώσουμε σημαντικά τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες πολλοί πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση των χωρών τους από τον ασιατικό γίγαντα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η κινεζική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε όμως «την οικονομική εξισορρόπηση» διότι «οι συναλλαγές πρέπει επίσης να βασίζονται σε υγιή και βιώσιμη βάση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ